Lawasz z twarogiem i ogórkiem

Lawasz z twarogiem i ogórkiem

gastronomia 14 kwietnia 2023 r4,83 (6)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzLawasz z twarogiem i ogórkiem Do przepisu

Lawasz z twarogiem i ogórkiem to bardzo prosta i smaczna przekąska, którą możesz cieszyć się na co dzień. Połączenie składników jest naprawdę idealne, dlatego lubi je prawie każdy. Najlepiej brać klasyczny serek śmietankowy, bez dodatków, gdyż w nadzieniu „spotyka się” z dymką, koperkiem i natką pietruszki. Jeśli jednak nie masz nic przeciwko wzbogaceniu smaku innymi nutami (czosnku, grzybów czy czegokolwiek innego), kup ten, który Ci odpowiada. Cóż, ogórek sprawia, że ​​przystawka jest przyjemnie świeża i soczysta. Po prostu nie przechowuj takiej bułki zbyt długo, ponieważ cienki arkusz chleba pita rozmoknie, w wyniku czego smak i wygląd potrawy znacznie się pogorszą.

Złożoność: łatwo Kalorie: 216,25 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 1 godzina Używany: 7,19 g/10,11 g/21,58PiekarniaProdukt z ciastaWegetarianizm: laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 4 PORCJIświeże ogórki – 200 gzielona cebula – 30 gkoperek – 10 gnatka pietruszki – 10 gser twarogowy – 200 gcienki chlebek pita – 1 arkuszsól – do smakuświeżo zmielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj składniki do przygotowania przekąski. Świeże ogórki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zetrzyj na grubej tarce i dodaj sól. Pozostawić na 15 minut w temperaturze pokojowej.

Krok 2

Posortuj cebulę, koperek i natkę pietruszki, opłucz pod bieżącą wodą i osusz, rozkładając je na ręcznikach papierowych. Następnie drobno posiekaj i włóż do miski.

Krok 3

Wyciśnij starte ogórki w dłoniach, aby usunąć nadmiar płynu. Włóż do miski z posiekanymi ziołami. Dodać serek wiejski, sól i pieprz do smaku. Zamieszać.

Krok 4

Połóż arkusz lawaszu na stole roboczym. Na wierzchu rozsmaruj powstałe nadzienie serowe. Zwiń to. Zawiń go w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.

Krok 5

Wyjmij rolkę z lodówki. Pokrój w duże plasterki i ułóż na talerzu. Lawasz z twarogiem i ogórkiem można ozdobić liśćmi pikantnych ziół.

UWAGA DO GOSPODARKI

Jeśli chcesz, przygotuj tę pitę ze zwykłym twarogiem. Najpierw przetrzeć przez drobne metalowe sitko, dodać sól i pieprz do smaku i wymieszać.

PRZY OKAZJI

Do nadzienia bułki lawaszowej z twarogiem można dodać także posiekane paluszki krabowe, gotowany filet z kurczaka, rybę lub po prostu dobrą smaczną szynkę.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja