Lato w słoiku
Swietłana L 07 sierpnia 20150,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Jest to liczba produktów w 3-litrowym słoiku.
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 15 minut Dodać. czas: 30 minutGotowanieKonserwowanieKolacjaKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘpomidory – 0,7 kgcebula – 1 szt.czosnek -4 ząbkisłodka papryka -2 szt.korzeń selera – 1/4 szt.korzeń pietruszki – 1 szt.marchewki – 1 szt.kalafior – 0,5 kgliść laurowy – 2 szt.liście chrzanu – 2 szt.koperek lub koper włoskicukier – 4 łyżki. l.ocet jabłkowy – 3 łyżki. l.czarny pieprz -5 groszkufasola musztardowa – 1 łyżeczka.Na marynatę:woda -1,5 lsól – 2 łyżki. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Umyj warzywa. Kalafior podziel na kwiatostany i włóż do zimnej wody na 20 minut. Pokrój i włóż do słoika paprykę, marchew, seler i natkę pietruszki, cebulę i czosnek. Grubo posiekaj zielony koperek lub koper włoski. Jeśli nie masz kopru lub kopru włoskiego, możesz zastąpić je nasionami.
Krok 2
Kalafior i pomidory ułożyć w słoikach. Przygotuj marynatę. Aby to zrobić, do rondla wlej wodę, dodaj cukier, sól, czarny pieprz, liść laurowy i musztardę. Zagotuj marynatę i dodaj ocet. Marynatą zalej warzywa w słoikach. Sterylizuj słoiki w łaźni wodnej przez 15 minut od momentu zagotowania wody. Jeśli masz słoiki z zakręcaną pokrywką, to podczas sterylizacji zakręć mocno pokrywkę i napełnij ją wodą o 2 cm wyżej, tak aby słoik z pokrywką był całkowicie zanurzony w wodzie. Jeżeli zwykłe słoiki posiadają pokrywki, woda w kąpieli sterylizacyjnej powinna sięgać do ramion słoika. Można sterylizować także w piekarniku. Aby to zrobić, umieść słoiki na blasze do pieczenia i włóż je do zimnego piekarnika. Włącz piekarnik na 100-110 C i odliczaj 15 minut od momentu zgaśnięcia kontrolki nagrzewania piekarnika.