Do przepisu
Warzywa zawarte w tej wegetariańskiej lasagne, koper włoski i por, są długo pieczone, a następnie duszone w winie i są niesamowicie słodkie. Jeśli przygotujesz to danie z miłością, będzie fantastyczne.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 4578,25 kcal/porcja Porcje: 8 Gotowanie: 2 godziny 20 minut Używany: 204,31 g/178,86 g/536,16PiekarnikPieczenieKuchnia włoskaKolacjaDrugie danieZapiekankaLasagneDanie główneWegetarianizm: laktoWegetarianizmKarnawałNa świątecznym stoleWielkanocBufetSKŁADNIKI NA 8 PORCJI4 duże pory3 główki kopru włoskiego6 ząbków czosnku50 g masła½ pęczka tymianku (15 g)125 ml białego wytrawnego wina75 g mąki1,5 l mleka1 cała gałka muszkatołowa50 g sera pecorino lub parmezanu100 g sera Taleggio400 g przygotowanych arkuszy lasagne125 g mozzarelli100 g gorgonzolioliwa z oliwek Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Pokrój cienko białą część pora, kopru włoskiego i czosnku. Postaw dużą patelnię na średnim ogniu, rozpuść masło, dodaj większość liści tymianku i posiekane warzywa. Dopraw i gotuj przez 15 minut, ciągle mieszając. Wlać wino, przykryć i gotować kolejne 30 minut, aż warzywa będą miękkie i słodkie. Mieszaj od czasu do czasu i w razie potrzeby dodawaj wodę.
Krok 2
Dodajemy mąkę, mieszamy, a następnie stopniowo wlewamy ciepłe mleko, cały czas mieszając. Gotuj, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Na patelnię zetrzeć odrobinę gałki muszkatołowej, zdjąć z ognia, dodać połowę drobno startego pecorino i połowę bajeggio, dobrze wymieszać. Doprawić solą i czarnym pieprzem i ostudzić.
Krok 3
Rozgrzej piekarnik do 180C. Jeśli używasz świeżego ciasta, rozwałkuj je na grubość 2 mm i pokrój w prostokąty. Złóż lasagne, układając ciasto i sos warzywny w naczyniu do pieczenia, dodając kawałki mozzarelli, gorgonzoli i resztę sera Taleggio; zakończyć warstwą sosu. Posypać pozostałym serem pecorino i ewentualnie innym serem i piec przez 40 minut, aż uzyska złoty kolor.
Krok 4
Oderwij pozostałe listki tymianku, skrop je odrobiną oliwy z oliwek i posyp lasagne na 5 minut przed końcem gotowania. Gotowe naczynie wyjmij z piekarnika, odstaw na 15 minut i podawaj.
PRZY OKAZJI
Przepisy i zdjęcia © Jamie Oliver, Fotografia: David Loftus, © Jamie Oliver Enterprises Ltd, 2018 dzięki uprzejmości Cookbooks książki kucharskie.ru. Jeszcze więcej włoskich przepisów Jamiego znajdziesz w książce „Jamie Cooks in Italy”, która jest już w sprzedaży w rosyjskich sklepach. Nawiasem mówiąc, książka ta została po raz pierwszy opublikowana jednocześnie w Wielkiej Brytanii i Rosji.