Kwaśny sos śliwkowy
gastronomia 17 września 2014 r Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Porcje: 2 Gotowanie: 1 godzinaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJE5 kg odcedź 500 ml wody 10 ząbków czosnku 3 ostre papryczki 2 pęczki natki pietruszki 2 łyżki. l. przyprawa chmeli-suneli 2 łyżeczki. mielona kolendra 3 liście laurowe 3 łyżki. l. sól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Umyj śliwki. Śliwki włożyć do dużego rondla, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. na średnim ogniu: śliwki należy ugotować.
Krok 2
Gorące śliwki rozetrzyj w kilku etapach przez durszlak, usuń pestki i skórki.
Krok 3
Obierz czosnek i usuń nasiona z papryki. Posiekaj natkę pietruszki. Przełóż czosnek, ostrą paprykę i pietruszkę przez maszynę do mięsa.
Krok 4
Na patelnię włóż puree śliwkowe, puree z warzyw, sól i wszystkie przyprawy. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15 minut, mieszając.
Krok 5
Gorący sos wlać do wysterylizowanych butelek i zwinąć pokrywki.