Kutya z jęczmienia perłowego

Kutya z jęczmienia perłowego

gastronomia 22 lutego 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzGarmażeria Do przepisu

Kutia jęczmienna to jedna z odmian tego rytualnego dania, które najczęściej przygotowywane jest z pszenicy lub jęczmienia. Tradycyjnie podawano go na pogrzebach, a także w Wigilię Bożego Narodzenia. Nawiasem mówiąc, kutia była kiedyś uważana za danie „bogate”, ponieważ zawierało suszone owoce, miód, orzechy, czyli dość drogie składniki. Dlatego daniu przypisywano zdolność przyciągania bogactwa i szczęścia do domu. Ponadto kutya symbolizuje początek nowego życia, czy to narodziny Zbawiciela, czy przejście zmarłego do innego świata. Cóż, jeśli mówimy o właściwościach tego dania, warto zauważyć, że jest ono nie tylko bardzo satysfakcjonujące, ale także smaczne. Spróbuj gotować!

Złożoność: łatwo Kalorie: 479,32 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzina 15 minut Dodać. czas: 4 godziny Używany: 11,62 g/19,65 g/68,72KolacjaDrugie danieOwsiankaDanie główneWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 6 PORCJIpęczak perłowy – 300 gwoda pitna – 1 lmak cukierniczy – 130 grodzynki – 80 gsuszone morele – 80 gorzechy włoskie łuskane – 80 gmiód ciemny – 50 gcukier brązowy – 50 gsól – na czubku noża Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj jęczmień perłowy. Wlać do durszlaka i dokładnie spłukać. Włożyć do dużej miski i zalać zimną wodą (powinna przykryć kaszę perłową warstwą o grubości 2 cm). Pozostaw na 4 godziny.

Krok 2

Kaszę jęczmienną włóż do durszlaka i opłucz. Przełożyć do rondla. Napełnij wodą pitną, dodaj sól i zagotuj. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 1 godzinę.

Krok 3

Do miski wsypujemy mak cukierniczy do kutii i zalewamy wrzątkiem tak, aby całkowicie go przykrył. Pozostawić pod przykryciem na 1 godzinę. Następnie odlać wodę i zmielić mak w blenderze.

Krok 4

Umyj rodzynki i suszone morele. Włóż do osobnej miski i zalej także wrzątkiem. Pozostaw na 15 minut. Drobno posiekaj suszone morele. Drobno posiekaj orzechy włoskie dużym nożem. Jeśli miód jest kandyzowany, należy go rozpuścić.

Krok 5

W jednej misce połącz gorący jęczmień z cukrem, miodem, makiem, rodzynkami, suszonymi morelami i orzechami. Dokładnie wymieszaj. Ułożyć na talerzach do serwowania. Można ozdobić połówkami orzecha włoskiego.

UWAGA DO GOSPODARKI

Jeśli chcesz, aby smak kutyi stał się neutralny, dodaj do niego tylko miód. Gwoli ścisłości, zauważamy, że niektórym wystarczy naturalna słodycz rodzynek i suszonych moreli.

PRZY OKAZJI

Suszone owoce na pęczak kutię można urozmaicać w zależności od upodobań smakowych. Suszona żurawina, śliwki, figi i daktyle idealnie nadają się do tego dania.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja