Kuszący karp pieczony z aromatyczną kaszą gryczaną i kremową kwaśną śmietaną

Pieczony karp z kaszą gryczaną i kwaśną śmietaną

Mój magnes Do przepisu

Pieczony karp z kaszą gryczaną i kwaśną śmietaną niewątpliwie stanie się Twoim ulubionym przepisem. Łatwe w przygotowaniu, z rodzimych i znanych składników, które zawsze można znaleźć w sklepie, to danie zarówno na ucztę, jak i na świat. Najbardziej pracochłonnym zadaniem w tym procesie i najmniej ulubionym zajęciem wielu gospodyń domowych jest krojenie ryb. Ale nawet tutaj możesz się z tego wydostać – weź jednego, ale dużego. Pamiętaj, aby skórę ryby przeciąć poprzecznie: dzięki temu ryba upiecze się szybciej i będzie solidnie nasączona spirytusem czosnkowo-śmietanowym. Pamiętaj: im cieńsze krążki cebuli, tym większe prawdopodobieństwo ich rozgotowania. Dlatego połóż go nieco później lub pokrój grubiej. I pamiętajcie – najgrubszy, mięsisty karp jest jesienią, bo zjadł już dość na zimę.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 712,18 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 1 godzina Używany: 67,41 g/37,05 g/28,07Danie główneSKŁADNIKI NA 4 PORCJI2 średnie karpie 150 g kaszy gryczanej 300 g kwaśnej śmietany 2 ząbki czosnku 1 cebula 2–3 gałązki koperku pół cytryny 2 łyżki. l. olej roślinny 2 liście laurowe 5–6 ziaren czarnego pieprzu sól Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Oczyść karpia z łusek, wypatrosz go i usuń skrzela. Dokładnie umyj zimną wodą i osusz papierowymi ręcznikami. Rybę zalać sokiem z cytryny, posolić w środku i na zewnątrz i pozostawić na 10 minut.

Krok 2

Kaszę gryczaną wsyp do małego rondelka, zalej 300 ml gorącej wody, dodaj sól i gotuj na średnim ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić.

Krok 3

Nasmaruj żaroodporne naczynie olejem roślinnym. Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Krok 4

Przełóż czosnek przez prasę i połącz ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Na dnie formy ułóż liść laurowy i ziarna pieprzu, a na wierzch połóż karpia. Napełnij brzuchy ryby kaszą gryczaną, dodaj 1-2 łyżki. l. śmietana czosnkowa. Obok w formie umieść pozostałą kaszę gryczaną. Polać rybę pozostałą śmietaną. Na wierzchu ułóż pokrojoną w cienkie plasterki cebulę. Włóż blachę do piekarnika i piecz przez 30-35 minut. Przed podaniem posypać koperkiem.

PRZY OKAZJI

W 100 g: białka 12,68 g (15,85% wartości dziennej) • tłuszcze 12,78 g (14,20%) • węglowodany 7,85 g (4,67%) • kcal 196,27 (10,90 %) • sód 40,77 mg (2,81%) • cukier ogółem 0,58 g ( 1,16%) • NNKT 3,62 g (18,10%) • Błonnik pokarmowy 0,98 g (3,27 %)

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja