Lekko solone ogórki z jabłkami
Do przepisu
Lekko solone ogórki z jabłkami to świetna przekąska o orzeźwiającym smaku. Każdy wie, jak pachnące lekko solone ogórki stają się, gdy do solanki oprócz ziół dodaje się liście wiśni i czarnej porzeczki. Jabłka dodają specyficznego słodko-kwaśnego akcentu do smaku. Do naszego przepisu nadają się tylko dojrzałe jabłka, najlepiej odmiany słodko-kwaśne. Nie tylko podzielą się sokiem z ogórkami, ale także same nasycą się przyprawami. Jabłka będą smakować jeszcze lepiej, jeśli pozwolimy im dłużej poleżeć w zalewie.
Złożoność: łatwo Kalorie: 29,93 kcal/porcja Porcje: 10 Gotowanie: 20 minut Dodać. czas: 12 godz Używany: 1,13 g/0,26 g/6,31KolacjaKolacjaPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetSKŁADNIKI NA 10 PORCJIogórki 800 grjabłka 2 szt.czarne ziarna pieprzu 10 szt.pietruszka 30 grkoperek 30 grliście wiśni 3 szt.liście porzeczki 8 szt.czosnek 4 ząbkisól 1 łyżka.woda pitna 1 l Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj niezbędne składniki. Umyj ogórki i jabłka, opłucz natkę pietruszki i koperek, liście wiśni i porzeczki. Obierz ząbki czosnku.
Lekko solone ogórki z jabłkami ()
Krok 2
Odetnij końcówki z obu stron ogórków. Jabłka pokroić na ćwiartki, usunąć łodygi. Nie ma potrzeby wycinania rdzenia z nasionami: nasiona dodadzą pikanterii smakowi.
Lekko solone ogórki z jabłkami ()
Krok 3
Ząbki czosnku pokroić w plasterki. Umieść część liści i ziół w misce, 2-litrowym słoiku lub patelni. Na tym „łóżku” układamy ogórki wymieszane z plasterkami jabłka, czosnkiem i pozostałymi ziołami.
Lekko solone ogórki z jabłkami ()
Krok 4
Zmiażdż ziarna czarnego pieprzu. W osobnym rondlu zagotuj litr wody z solą i pieprzem. Gorącą solanką zalać ogórki i jabłka, zamknąć pojemnik pokrywką i pozostawić na 12–24 godziny w temperaturze pokojowej.
Lekko solone ogórki z jabłkami ()
Krok 5
Te lekko solone ogórki z jabłkami najlepiej spożywać schłodzone. Dlatego następnego dnia po posoleniu natychmiast umieść pojemnik w lodówce. Podawać ogórki razem z jabłkami pokrojonymi w ósemki.
Lekko solone ogórki z jabłkami ()
UWAGA DO GOSPODARKI
Zamiast liści porzeczki można wziąć kilka gałązek estragonu i przygotować lekko solone ogórki z jabłkami. Do kiszenia można dodać także tradycyjny liść chrzanu.
PRZY OKAZJI
Korzystając z tego samego przepisu, można przygotować ogórki kiszone z jabłkami na zimę, dodając do zalewy łyżkę cukru i octu. Gorącą zalewą zalać ogórki i jabłka w słoiku i zwinąć jak zwykle.