Kuskus jest chroniony przez UNESCO

Kuskus jest chroniony przez UNESCO

Ambasadorowie Algierii, Maroka, Tunezji i Mauretanii złożyli wspólny wniosek do Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Oświaty, Nauki i Kultury (UNESCO) o włączenie kuskus na listy niematerialnego dziedzictwa kulturowego ludzkości.

Czy kuskus zostanie wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego ludzkości wraz z francuskim posiłkiem gastronomicznym, przygotowaniem dolmy, wypiekiem chleba pita i dietą śródziemnomorską? Na razie na odpowiedź na to pytanie będziemy musieli poczekać.

Złożony wniosek zostanie rozpatrzony w grudniu br. na kolejnym posiedzeniu Komitetu UNESCO ds. Ochrony Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego, które odbędzie się w stolicy Kolumbii. Jeśli wniosek zostanie zatwierdzony, kraje Afryki Północno-Zachodniej będą miały potężny element kulinarny, który jednoczy wszystkich.

W międzyczasie sugerujemy poćwiczyć robienie kuskusu, nawet jeśli nie masz odpowiedniego urządzenia do kuskusu.

Tradycyjny marokański tagine z kuskusem

6 super dań z kuskusem

Wariacja na temat tabbouleh Maghrebu

W razie potrzeby do kuskusu z suszonymi morelami i warzywami można dodać daktyle i rodzynki. Najważniejsze, że ogórki są słodkie i chrupiące, a suszone pomidory nie są zbyt suche. Wybierz oliwę z oliwek, która jest aromatyczna i pozbawiona goryczy.

Kuskus z suszonymi morelami i warzywami

Sałatka z kuskusem w stylu śródziemnomorskim

Sałatki na bazie kuskusu są zaskakująco smaczne. Ziarno to bardzo dobrze wchłania smak dressingu, dzięki czemu danie zawsze wychodzi soczyste i aromatyczne. Podawać jako sałatkę lub danie główne.

Sałatka z kuskusu i zielonego groszku

Roladki z ciasta filo z jagnięciną i kuskusem maghrebskim

Bułki te łączą w sobie główne produkty kuchni marokańskiej: ciasto filo, jagnięcinę, miętę, rodzynki, migdały i oczywiście kuskus.

Roladki marokańskie z kuskusem i jagnięciną

Bakłażany faszerowane warzywami i domowym kuskusem

To danie jest łatwe w przygotowaniu, ale jednocześnie świetnie wygląda i ma doskonały, bezpretensjonalny smak! Polecamy na rodzinny lub wakacyjny lunch lub kolację.

Bakłażan faszerowany warzywami i kuskusem

Tagine z mięsem, warzywami i kuskusem, w stylu Maghrebu

Tagines są kochane ze względu na swój bogaty smak. Ponadto do przygotowania dania można użyć niedrogich kawałków mięsa, co do miękkości masz wątpliwości. Duszone przez dłuższy czas z przyprawami stają się bardzo miękkie i dosłownie rozpadają się na włókna. Zobacz przepis tutaj.

Tagine z jagnięciną, dynią, słodką papryką i kuskusem

Sycylijskie gorące danie z kuskusu i owoców morza

Poczuj smak słonecznej Sycylii! Ryby, kalmary, małże, krewetki – w tym gorącym daniu z kuskusem kryje się tyle wspaniałych składników. Jeśli to możliwe, do przygotowania bulionu użyj innych ryb – smak będzie jeszcze ciekawszy.

Kuskus sycylijski z rybami i owocami morza

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #kuskus #UNESCOPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja