Do przepisu
Dzięki temu przepisowi poczujesz aromaty wyspy Salina, gdzie Signora Marina stworzyła swój wspaniały ogród warzywny. To danie idealne na wakacje: soczysty, rozpływający się w ustach kurczak, aromatyczne przyprawy i delikatny bakłażan. Podawaj z kieliszkiem białego wina, aby uzyskać prawdziwą ucztę.
Złożoność: łatwo Kalorie: 651,88 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 2 godziny Używany: 43,72 g/35,77 g/24,18PiekarnikPrażeniePieczenieKuchnia włoskaKolacjaDrugie danieDanie główneTabaka z kurczakaUrodzinyKarnawałNowy RokWielkanocBoże NarodzenieSKŁADNIKI NA 6 PORCJI3 bakłażany (750 g)1 kurczak o wadze 1,4 kgoliwa z oliwek2 ząbki czosnku3 małe świeże papryczki chili1 laska cynamonu4 gałązki twardych ziół np. rozmaryn, tymianek, liść laurowy50 g kaparów2 czerwone cebule200 g pomidorków koktajlowych50 g orzeszków piniowych2 cytryny4 gałązki bazylii Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Bakłażany pokroić na 5 cm kawałki, włożyć do miski, obficie doprawić solą i odstawić.
Krok 2
Pokrój kurczaka. Skropić oliwą z oliwek, ułożyć kawałki skórą do dołu w dużym, płytkim rondlu żaroodpornym ustawionym na średnim ogniu, obsmażyć ze wszystkich stron i przenieść na półmisek.
Krok 3
Bakłażany osusz ręcznikiem papierowym i smaż na tej samej patelni ze wszystkich stron na złoty kolor. Przełóż je na talerz i zmniejsz ogień do małego.
Krok 4
Czosnek drobno posiekać, chilli nakłuć widelcem i wrzucić na patelnię razem z cynamonem, twardymi ziołami i kaparami. Smażyć kilka minut, mieszając i w razie potrzeby dodając więcej oleju, następnie dodać pokrojoną w cienkie plasterki cebulę i smażyć przez 15 minut, aż warzywa zaczną się karmelizować.
Krok 5
Rozgrzej piekarnik do 180C. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół (jeśli zdecydujesz się usunąć z nich pestki, to według Signory Marina należy je wycisnąć z pomidorów w misce z wodą, aby uniknąć rozpryskiwania). Kurczaka i bakłażany włożyć z powrotem na patelnię, zalać sokiem, dodać pomidorki koktajlowe i 600 ml wody, skropić sokiem z cytryny. Piec na dolnej półce piekarnika przez 45 minut, tuż przed końcem pieczenia posypać orzeszkami piniowymi. Udekoruj listkami bazylii i podawaj z kuskusem doprawionym sokiem z cytryny.
PRZY OKAZJI
Przepisy i zdjęcia © Jamie Oliver, Fotografia: David Loftus, © Jamie Oliver Enterprises Ltd, 2018 dzięki uprzejmości Cookbooks książki kucharskie.ru. Jeszcze więcej włoskich przepisów Jamiego znajdziesz w książce „Jamie Cooks in Italy”, która jest już w sprzedaży w rosyjskich sklepach. Nawiasem mówiąc, książka ta została po raz pierwszy opublikowana jednocześnie w Wielkiej Brytanii i Rosji.