Kurczak z ananasami
Mój magnes 28 listopada 2021 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Kurczak z ananasami już nikogo nie zaskoczy. Połączenie tych dwóch składników jest od dawna stosowane w kuchni: przygotowuje się z nich pyszne sałatki i, jak w naszym przypadku, przygotowuje się pyszne dania na ciepło. Połączenie ptaka z tropikalnym owocem zostało wynalezione na Wschodzie, ale doświadczenie to szybko przyjęło się w Europie. Ananas sprawia, że kawałki drobiu są delikatne, miękkie, soczyste, a całemu daniu nadaje słodko-kwaśny smak. Zwykle używa się owoców w puszkach, ale można również użyć świeżych owoców. Kurczaka należy wstępnie zamarynować w mieszance soku z cytryny, sosu sojowego i ketchupu i pozostawić na 1 godzinę. Czasami dodaje się dodatkowe składniki: grzyby, pomidory, paprykę. Uważamy jednak, że ta para jest dobra sama w sobie.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 734,46 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 20 minut Dodać. czas: 1 godzina Używany: 107,43 g/17,31 g/38,48KolacjaDrugie danieDanie główneWalentynkiNa świątecznym stoleNowy RokRomantyczna kolacjaSKŁADNIKI NA 4 PORCJI4 piersi z kurczaka1 puszka (400 g) ananasa z puszki (w krążkach)2 łyżki olej roślinny2 łyżki skrobia kukurydzianaszczypta różowego pieprzuszczypta soliwarzywa do podaniaNa marynatę:2 ząbki czosnku2 łyżki brązowy cukier2 łyżki sok z cytryny2 łyżki sos sojowy1 łyżeczka musztarda1 łyżka. l. ketchup Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki do przygotowania kurczaka ananasowego zgodnie z listą. Opróżnij słoik z owocami. Syrop połączyć z wyciśniętym czosnkiem, sosem sojowym, cukrem, sokiem z cytryny, musztardą i ketchupem. Dokładnie wymieszaj marynatę.
Krok 2
Lekko rozbij piersi z kurczaka i włóż je do pojemnika. Wlać marynatę i obrócić kilka razy. Upewnij się, że kurczak jest marynowany w całości. Zamknąć pojemnik i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Krok 3
Na dużej patelni karbowanej rozgrzej połowę oleju roślinnego. Wyjmij kurczaka z marynaty, osusz go papierowym ręcznikiem i smaż przez 3 minuty z jednej strony. Przewróć ptaka na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty.
Krok 4
Połóż filet z kurczaka na talerzu i dodaj pozostały olej roślinny do patelni. Ułóż plasterki ananasa i smaż je z obu stron nie dłużej niż 1 minutę.
Krok 5
Na patelnię wlać pozostałą marynatę, dodać skrobię, wymieszać, doprowadzić do wrzenia i podgrzewać przez kolejną 1 minutę. Zdjąć z ognia, przelać do pojemnika i ubić widelcem.
Krok 6
Na talerzach ułożyć kurczaka i ananasy, polać sosem ananasowym, posolić i posypać różowym pieprzem. Udekoruj posiekanymi ziołami.
UWAGA DO GOSPODARKI
Nie tylko kurczak i ananasy dobrze do siebie pasują, ale także inne owoce, a nawet jagody. Można je stosować jako nadzienie, marynatę i do serwowania: nie tylko dodadzą smaku, ale także pozwolą na lepsze strawienie mięsa.
PRZYDATNE RADY
Smażone ananasy są dobrym dodatkiem do dania głównego. Ale możesz też podać gotowany ryż lub makaron z kurczakiem i ananasami. W przypadku lżejszej opcji odpowiednia jest sałatka ze świeżych warzyw i ziół. Owoce i jagody dobrze komponują się z mięsem i drobiem. Używaj ich jako nadzienia, marynaty i do serwowania: nie tylko dodadzą smaku, ale także pozwolą na lepsze strawienie mięsa.
PRZY OKAZJI
W 100 g: białko 16,45 g (20,57% wartości dziennej)
• tłuszcze 4,37 g (4,85%)
• węglowodany 10,32 g (6,14%)
• kcal 148,33 (8,24%)
• sód 169,09 mg (11,66%)
• cukier ogółem 7,91 g (15,82%)
• NNKT 0,74 g (3,72%)
• błonnik pokarmowy 0,44 g (1,46%)