Kurczak z adjika i warzywami korzeniowymi
Mój magnes 6 października 2023 r4,88 (8)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz Do przepisu
Nie musisz spędzać dużo czasu, aby zadowolić siebie i swoich bliskich pysznym daniem. Kurczak w adjika w piekarniku ugotuje się dość szybko. Tylko 50 minut – obiad lub kolacja jest gotowa. Cały pieczony kurczak będzie świetnie wyglądał na świątecznym stole. A przepis można zmieniać. Na przykład użyj tej samej technologii do ugotowania indyka lub poszczególnych części ptaka – skrzydełek, udek, podudzi czy piersi.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 611,83 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Używany: 45,26 g/40,84 g/16,39PiekarnikPrażeniePieczenieKolacjaDanie główneWegetarianizmImpreza, bufetRomantyczna kolacjaSKŁADNIKI NA 6 PORCJIkurczak – 1,5–1,7 kgkorzeń selera – 1 szt.marchewki – 3 szt.ziemniaki – 4-5 szt.oliwa z oliweksólNa domową adjikę:czerwona papryczka chili – 4 szt.czosnek – 5 ząbkówmielony kminek – 0,5 łyżeczki.mielona kolendra – 0,5 łyżeczki.słodka mielona papryka – 1 łyżeczka.gruba sól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
W przypadku adjiki usuń nasiona i błony z papryczek chili, drobno posiekaj miąższ. Obierz czosnek. Połącz czosnek z przyprawami i 1 łyżeczką. sól, zacznij mielenie. Stopniowo dodawaj chili. Powinna powstać lekko szorstka pasta.
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wszystkie warzywa korzeniowe obierz i pokrój na w przybliżeniu równe duże kawałki. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia, włóż warzywa, wlej olej i sól.
Krok 3
Usuń gruczoł z kurczaka i wszelki widoczny tłuszcz z kurczaka. Złóż skrzydła. Natrzyj wnętrze kurczaka adjika i zwiąż nogi. Natrzyj adjika na wierzchu ze wszystkich stron. Połóż pierś kurczaka na warzywach stroną z kurczakiem do dołu.
Krok 4
Kurczaka włóż do dolnej części piekarnika i piecz przez 40 minut. Obróć pierś kurczaka stroną do góry i piecz przez kolejne 30-45 minut. Podawać z warzywami.
UWAGA DO GOSPODARKI
Aby ugotować kurczaka w adjice, możesz użyć worka do pieczenia – rękawa do gotowania. W nim mięso będzie bardzo dobrze nasączone sosem i będzie jeszcze bardziej soczyste.
PRZY OKAZJI
Adjika można zastąpić innym pikantnym sosem pomidorowym. Ale w sezonie pomidorowym zalecamy zrobienie domowej roboty adjiki – nie jest to trudne. Przepisy i odmiany adjiki można znaleźć na stronie gastronome.ru.