Kurczak Tapaka
Mój magnes 23 maja 2022 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Tapaka z kurczakiem (lub tabaka z kurczakiem) to tradycyjne danie kuchni gruzińskiej. Ile egzemplarzy zostało złamanych, próbując uzgodnić, jak to poprawnie nazwać! Okazuje się, że słowniki dopuszczają teraz obie opcje. Nazwa przepisu faktycznie pochodzi od nazwy ciężkiej patelni „tapa” – kamiennej lub żeliwnej – na której była gotowana, ale rosyjska wersja „tytoniu” zakorzeniła się, co można już znaleźć w wielu słownikach, więc nazwij danie tak, jak lubisz najbardziej. W każdym razie okaże się bardzo smaczne, jeśli ugotujesz je zgodnie z naszym przepisem!
Będziesz potrzebować dużej, ciężkiej patelni o grubym dnie i pokrywki lub prasy, aby odpowiednio docisnąć rozłożoną tuszkę kurczaka podczas smażenia.
Do tego przepisu nadają się małe kurczaki o wadze od 500 gramów do 1 kilograma – w końcu ważne jest, aby cały kurczak zmieścił się na patelni. Tradycyjnie kurczaka tapaca gotuje się z dużą ilością masła i czosnku. Smarowanie skórki adjika rozcieńczoną olejem roślinnym doda kurczakowi ciekawych nut. Przyprawę tę dodajemy po usmażeniu kurczaka, w trakcie pieczenia, aby nie przypalił się podczas gotowania.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 760,86 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Dodać. czas: 1 godzina Używany: 42,91 g/63,03 g/2,10KolacjaDrugie danieDanie główneSKŁADNIKI NA 4 PORCJI1 kurczak8 łyżek l. masło1 cytryna1–2 ząbki czosnku2 łyżeczki sólświeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Kurczaka doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy 1 łyżką. l. sok z cytryny. Włożyć do torebki strunowej lub do miski i przykryć folią spożywczą. Pozostawić do marynowania na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
Krok 2
Kurczaka osusz ręcznikiem papierowym i przekrój na pół wzdłuż piersi, a następnie otwórz jak książkę. Ubij to trochę.
Krok 3
Rozgrzej ciężką patelnię na średnim ogniu i rozpuść 2 łyżki. l. masło. Połóż kurczaka na patelni skórą do dołu. Przykryj papierem do pieczenia i połóż na nim prasę, np. Żeliwną patelnię. Gotuj przez 15-20 minut, aż skórka będzie złocista i chrupiąca.
Krok 4
Dodaj 2 łyżki na patelnię. l. masło i przewróć kurczaka na drugą stronę. Gotuj pod ciśnieniem przez kolejne 15 minut.
Krok 5
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Usuń prasę. Pokrój cytrynę w kółka i ułóż wokół ptaka. Posmaruj kurczaka 2 łyżkami. l. naoliwić i piec 15–20 minut na środku piekarnika. W tym czasie pozostały olej wymieszać z posiekanym czosnkiem. Przełóż kurczaka na talerz i natychmiast posmaruj go oliwą czosnkową.
UWAGA DO GOSPODARKI
Zamiast smarować kurczaka oliwą czosnkową, można podać go z lekkim sosem z posiekanej kolendry, czosnku i octu winnego.
PRZYDATNE RADY
Jak zwiększyć intensywność smaku Możesz rozcieńczyć odrobinę czerwonej adjiki olejem roślinnym i posmarować kurczaka podczas smażenia. Ale dopiero po przewróceniu kurczaka na drugą stronę, skórą do góry. Pamiętaj, że nie będzie już możliwe dokończenie smażenia z tej strony, ponieważ adjika się spali.
PRZY OKAZJI
W 100 g: białka 21,57 g (26,96% wartości dziennej) • tłuszcze 25,95 g (28,83%) • węglowodany 0,66 g (0,39%) • błonnik pokarmowy 0,06 g (0,20%) • kcal 328,06 (18,23%) • NNKT 8,71 g (43,55%) • sód 300,10 mg (20,70%) • cukier ogółem 0,08 g (0,16%)