Kurczak po kijowsku z kością

Kurczak po kijowsku z kością

gastronomia 14 listopada 2023 r4.40(5)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu

Kurczak po kijowsku z kością to prawdziwa duma kuchni rosyjskiej. Aby przygotować kotlet z kością, jak sugeruje klasyczna wersja przepisu, potrzebny będzie cały kurczak, z którego można uformować dwa kotlety – w końcu potrzebujemy tylko piersi z kurczaka. Pierś kurczaka przekrój razem na skrzydełku, usuwając skrzydełko, pozostawiając jedynie staw barkowy. Z kurczaka zdejmij skórę, filet spłaszcz, rozbij i napełnij pachnącą mieszanką maślaną – w naszym przepisie masło uzupełniamy drobno posiekanym koperkiem, skórką z cytryny i posiekanym czosnkiem. Ostrożnie zwiń duży owalny kotlet, nie zapominając o kości – powinien pozostać na zewnątrz. Przy okazji, zgodnie z tradycją, na kość gotowego kotleta nakładano papierową dekorację – papillot. Możesz po prostu owinąć pestkę folią lub podać kotlet w takiej formie, w jakiej jest. Najważniejsze, że pochodzi prosto z upału – gorące, chrupiące i soczyste!

Złożoność: przeciętny Kalorie: 1384,20 kcal/porcję Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 2 godziny Używany: 93,73 g/43,88 g/158,50Głęboko smażoneKolacjaKolacjaDanie główneUrodzinySKŁADNIKI NA 1 PORCJĘpierś z kurczaka (filet) z kością 1 szt.masło 30 gcytryna 1/2 szt.koperek 1/2 pęczka(-ów)czosnek 2 szt.olej słonecznikowy 150 mljaja kurze 2 szt.sól 1 łyżeczkapieprz czarny 1 łyżeczka.papryka 1/2 łyżeczki.bułka tarta 100 gmąka premium 100 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotowujemy tzw. zielony olej. Do zmiękczonego masła dodać drobno posiekany koperek, zetrzeć skórkę z cytryny, dodać sok z cytryny i zmiażdżony czosnek. Sól. Dokładnie wymieszaj. Ułożyć na folii spożywczej, rozciągnąć i uformować kiełbaskę. Zawiń w folię i włóż do zamrażarki na pół godziny.

Krok 2

Zajmijmy się kurczakiem. Potrzebujemy piersi, obranego filetu. Zostawiamy kość ze skrzydła – jeden fragment. Przykryj filet folią spożywczą i równomiernie rozbij go gładką stroną młotka. Grubość powinna być taka sama na całym obwodzie fileta. Sól, pieprz, dodaj paprykę i zawiń w filet nadzienie – kawałek mrożonego masła.

Krok 3

Powstały kotlet obtaczamy w mące, zanurzamy w ubitych jajkach i chlebie. Ponownie zanurzamy go w jajkach i ponownie panierujemy. Włożyć do lodówki na 10 minut.

Krok 4

Rozgrzewamy patelnię, na połowę kotleta wlewamy olej słonecznikowy i smażymy z każdej strony na złoty kolor.

Krok 5

Włóż kotlet do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 10 minutach kurczak po kijowsku jest gotowy. Można podawać jako osobne danie lub z dodatkiem. Smacznego!!!

PRZYDATNE RADY

Do nadzienia kotleta kijowskiego można dodać drobno posiekane pieczarki lub sproszkowane suszone borowiki, koperek zastąpić tymiankiem świeżym lub suszonym, dodać bazylię, kolendrę lub pietruszkę, a także doprawić mieszankę olejową białym lub różowym pieprzem, mieloną gałką muszkatołową lub szafran .

PRZY OKAZJI

Jeśli planujesz często przygotowywać kurczaka po kijowsku, przygotuj dużą ilość nadzienia z masła z przyprawami i ziołami, podziel na małe porcje, zawiń każdą w papier do pieczenia lub folię spożywczą i włóż do pojemnika. Przechowuj obrabiany przedmiot w zamrażarce i wyjmij go stamtąd w razie potrzeby.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja