Do przepisu
Kurczak po kantońsku to klasyczne danie chińskie. Kanton to stara nazwa Kantonu, najbardziej smakowitej prowincji Chin. Zasadą kuchni chińskiej jest harmonia dwóch zasad, Yin i Yang. Kobiece Yin jest delikatne, lekkie, słodkie i miękkie. Męski Yang – gęsty, tłusty, kwaśny i chrupiący. Dokładnie taki powinien być kurczak – słodko-kwaśny w smaku, miękki i delikatny w środku, ale z grubą i chrupiącą skórką.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 613,53 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 1 godzina 15 minut Używany: 48,97 g/37,52 g/21,97GotowanieGaszenieKuchnia chińskaKolacjaDrugie danieDanie główne23 lutegoUrodzinyNa świątecznym stoleNowy RokWielkanocBoże NarodzenieSKŁADNIKI NA 4 PORCJI1 kurczak o wadze 1,5–1,7 kg400–600 ml sosu sojowego5–6 cm świeżego korzenia imbiru4 ząbki czosnku4 łodygi zielonej cebuli2-gwiazdkowy anyż1 laska cynamonu3 łyżki. l. Sahara1 suszona papryczka chili, opcjonalnie Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Na niezbyt szerokiej patelni, najlepiej z grubym dnem, ułóż pierś kurczaka stroną do góry, zalej ją wodą tak, aby woda prawie nie sięgała do piersi. Wlej tę wodę do miarki i zobacz, ile uzyskasz – to cała objętość płynu, której potrzebujesz. Oblicz ilość sosu sojowego: będziesz potrzebować jednej trzeciej powstałej objętości, reszta to woda. Oznacza to, że jeśli zmierzona ilość wody wynosi 1,5 litra, potrzebne będzie 500 ml sosu sojowego i 1 litr wody.
Krok 2
Teraz musisz poparzyć skórę kurczaka. Aby to zrobić, w dużym rondlu zagotuj 3–4 litry wody. Weź kurczaka szczypcami i zanurz go 3-4 razy we wrzącej wodzie, za każdym razem na około 15 sekund. Następnie poczekaj, aż cała woda odpłynie (w tym celu umieść kurczaka w pozycji pionowej).
Krok 3
Gdy kurczak będzie suchy, posmaruj jego skórę 2-3 łyżkami. l. sosu sojowego i pozostawić w tej samej pozycji „stojącej” na 30–60 minut.
Krok 4
Obierz imbir i czosnek i grubo posiekaj. Zawiąż łodygi zielonej cebuli w węzeł.
Krok 5
Do niezbyt szerokiego rondla, najlepiej z grubym dnem, wsyp cukier, postaw na średnim ogniu i rozpuść cukier, aż uzyskasz ciemnobrązowy karmel. W pobliżu umieść imbir i czosnek i trochę podsmaż.
Krok 6
Zalać sosem sojowym i wodą, dodać zieloną cebulę, anyż i cynamon, doprowadzić do wrzenia. Połóż pierś kurczaka na patelni stroną do dołu. Przykryj patelnię pokrywką. Gdy płyn się zagotuje, zmniejsz ogień do małego i gotuj przez 5 minut. Obróć kurczaka, przykryj i gotuj przez 30 minut.
Krok 7
Ponownie obróć pierś kurczaka stroną do dołu, przykryj pokrywką, poczekaj, aż płyn się zagotuje i wyłącz ogień. Przykryj patelnię grubym ręcznikiem i pozostaw na 15-20 minut.
Krok 8
Podawaj kurczaka z pozostałym płynem do gotowania jako sos.