Kulki z komosy ryżowej i jarmużu z pesto

Kulki z komosy ryżowej i jarmużu z pesto

Mój magnes 23 października 2023 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1KomentarzKulki z komosy ryżowej i jarmużu z pestoKulki z komosy ryżowej i jarmużu z pestoKulki z komosy ryżowej i jarmużu z pestoKulki z komosy ryżowej i jarmużu z pesto Do przepisu

Kuleczki z komosy ryżowej i jarmużu z pesto to idealny przepis dla osób na diecie lub niejedzących mięsa i przetworów rybnych. Ta niemal wegetariańska wersja (poza serem w składzie) znanego dania sprawdzi się jako pożywna przekąska na lunch lub kolację. Jeżeli jednak wśród mięsożerców są mięsożercy, to jako dodatek można podać także kuleczki z komosy ryżowej i kapusty po włosku – z pesto i suszonymi pomidorami. W takim przypadku nie będzie wymagany dodatkowy dodatek w postaci np. sałatki i pieczywa. Kotlety mają już wszystko.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 440,34 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 40 minut Używany: 19,16 g/18,09 g/47,59GotowaniePrażenieKolacjaKolacjaDanie główneWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 4 PORCJIkomosa ryżowa – 150 gbulion warzywny – 500 mlkapusta – 100 gcebula – 1 szt.czosnek – 2 ząbkibułka tarta – 75 gjajko – 2 szt.suszone pomidory – 50 gmłody ser kozi – 100 gsos pesto do podaniaolej roślinnysólświeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Komosę ryżową ugotować w bulionie warzywnym zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Całkowicie ostudzić.

Krok 2

W tym samym czasie pokrój kapustę na średnie kawałki i gotuj we wrzącej wodzie pitnej przez 6-8 minut. Umieść kapustę na sicie. Odcedź bulion. Osuszyć kapustę na ręcznikach papierowych. Zniszcz to.

Krok 3

Drobno posiekaj cebulę. Rozgrzej olej roślinny i smaż cebulę przez 2-3 minuty. Dodać czosnek, pokroić na 2-4 części. Gotuj przez kolejną 1 minutę.

Krok 4

Zawartość patelni przełożyć do miski. Dodać komosę ryżową, jarmuż, bułkę tartą, pokrojone pomidory i jajka. Doprawić solą i pieprzem. Zamieszać.

Krok 5

Z powstałej masy uformuj klopsiki i smaż je na oleju roślinnym przez 4-5 minut. z każdej strony. Odsącz klopsiki z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Podzielić między talerze. Pokruszyć ser. Połóż go na klopsikach, w pobliżu dużą porcję pesto. Podawać na ciepło.

UWAGA DO GOSPODARKI

Włoski sos pesto można łatwo (i jeszcze taniej) przygotować w domu. Jego przepis można znaleźć tutaj.

PRZYDATNE RADY

Quinoa z wyglądu bardzo przypomina proso, jednak swoim składem jest bliższa pszenicy. Nawiasem mówiąc, dla Inków, którzy nazywali to „złotym ziarnem”, zboże to było jednym z głównych produktów, obok ziemniaków i kukurydzy.

PRZY OKAZJI

W 100 g: białko 7,12 g (11,30% wartości dziennej)

• tłuszcze 9,03 g (12,90%)

• węglowodany 16,35 g (5,36%)

• kcal 170,44 (8,12%)

• sód 424,89 mg (60,70%)

• cukier ogółem 1,46 g (4,87%)

• NNKT 3,03 g (13,17%)

• błonnik pokarmowy 1,97 g (9,85%)

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja