Kulinarne sekrety gotowania nuggetsów z kurczaka na patelni i w piekarniku
Jak przygotować nuggetsy z naturalnych, wysokiej jakości produktów, aby były smaczne jak fast foody, ale zdrowe jak u mamy? Jako bonus podamy Ci przepisy na sosy umożliwiające doskonałe przygotowanie potraw.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Wybór składników nuggetsów
- Przygotowanie mięsa na nuggetsy
- Panierka na nuggetsy
- Smażenie nuggetsów
- Sosy do nuggetsów
Nuggetsy to stosunkowo młode danie, które powstało w Ameryce w latach 50-tych ubiegłego wieku. Zostało wynalezione przez naukowca Roberta Bakera, ale dopiero 30 lat później zyskało popularność i stało się daniem popisowym w wielu restauracjach typu fast food.
W tym artykule zdradzimy wszystkie sekrety robienia nuggetsów w domu i podzielimy się przydatnymi wskazówkami.
Wybór składników nuggetsów
Filet z kurczaka jest głównym składnikiem do przygotowania nuggetsów
Nuggetsy składają się z dwóch głównych składników: filetu z kurczaka i panierki. Do stworzenia pierwszej porcji Robert Baker wykorzystał mielony filet z kurczaka i panierkę stworzoną według specjalnej receptury. Stopniowo zmienił się klasyczny przepis, pojawiła się ogromna liczba opcji, a mięso mielone zastąpiono kawałkami filetów.
Do przygotowania nuggetsów zwykle wykorzystuje się filety z kurczaka, piersi lub ud. Najważniejszą rzeczą, która wpływa na wybór, jest świeżość mięsa. Zwróć uwagę na jego kolor, powinien być różowy. Jeśli mięso jest szare lub ma żółte plamy, lepiej powstrzymać się od jego zakupu.
Spróbuj przycisnąć palcem mięso: jeśli jest świeże, będzie elastyczne.
W mieszance panierowanej zazwyczaj wykorzystuje się bułkę tartą, mąkę kukurydzianą i skrobię, aby smażona skórka była bardziej chrupiąca.
Przygotowanie mięsa na nuggetsy
Mięso z kurczaka można pokroić lub zmielić na mięso mielone. Zawsze lepiej jest używać świeżego produktu niż mrożonego. Mięso należy najpierw dobrze umyć, osuszyć i oczyścić ze skóry i kości. Następnie pokroić w poprzek włókien na małe kawałki o grubości 1 cm.
Można eksperymentować ze smakiem mięsa stosując różne marynaty. Na przykład, jeśli zamarynujesz filet w kefirze, będzie on bardziej soczysty, a jeśli namoczysz go w mieszance mleka i przypraw, gotowe nuggetsy będą miały szczególnie wyraźny smak. Możesz także użyć sosu sojowego lub mieszanki przypraw według własnego gustu. Musisz marynować mięso przez 30 minut lub dłużej (im dłużej, tym mięso będzie bardziej soczyste i smaczniejsze).
Panierka na nuggetsy
Klasyczna panierka na nuggetsy – mąka, roztrzepane jajko i bułka tarta
Klasyczny przepis polega na panierowaniu w trzech etapach: najpierw pokrojone kawałki filetu lub uformowane z mięsa mielonego umieszcza się w mące, następnie w lekko ubitym jajku, a na koniec w bułce tartej.
Panierowanie nuggetsów w domu może wyglądać inaczej. Do mąki pszennej lub kukurydzianej można dodać skrobię, przyprawy i przyprawy do kurczaka. Bułkę tartą można wymieszać z posiekanymi orzechami lub oregano. Następnie należy rozpocząć smażenie lub włożyć przedmioty do zamrażarki i wykorzystać je później.
Smażenie nuggetsów
Nuggetsy można smażyć we frytownicy. Aby to zrobić, wlej olej roślinny na patelnię lub rondelek. Powinien całkowicie zakrywać nuggetsy. Smaż po 2,5 minuty z każdej strony. Pamiętaj, aby wytrzeć gotowy produkt papierowymi serwetkami, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Jeśli jest to dla Ciebie zbyt kaloryczne, możesz upiec nuggetsy w piekarniku. Będą wtedy znacznie zdrowsze, ale smak skórki będzie inny niż zwykle.
Rozgrzej piekarnik do 200°C i piecz przez 25 minut. Ale pamiętaj: ta metoda gotowania nie toleruje panierowania ciastem; po prostu rozleje się na blasze do pieczenia. Dlatego nie ma potrzeby umieszczania mięsa w ubitym jajku.
Sosy do nuggetsów
Sos serowy do nuggetsów jest jednym z najpopularniejszych. Łatwo jest przygotować go w domu
Odpowiedni sos będzie zwieńczeniem pysznego dania. Możesz ograniczyć się do standardowego zestawu majonezu i ketchupu. Ale dlaczego nie rozpieszczać swoich bliskich czymś nietrywialnym?
Najpopularniejsze i odpowiednie sosy do nuggetsów to serowy, czosnkowy, śmietankowy, słodko-kwaśny, grillowy i tatarski. Sos nugget można przygotować w domu ze składników, które zawsze znajdują się w lodówce. Wystarczająco dużo kwaśnej śmietany, majonezu lub jogurtu, musztardy, sosu sojowego, przypraw, czosnku, pieprzu i drobno posiekanych ziół. Wtedy wszystko zależy już tylko od Twoich preferencji smakowych.
Można na przykład szybko przygotować sos czosnkowy. Wystarczy wymieszać śmietanę z majonezem w proporcji 1:1, dodać kilka główek przeciśniętego przez prasę czosnku i przyprawę khmeli-suneli.
Przygotowanie sosu serowego również nie zajmuje dużo czasu. Doprowadzić 200 ml ciężkiej śmietany do wrzenia na małym ogniu, dodać do niej mieszaninę 50 ml mleka, 1 łyżka. l. skrobia i tarty ser do smaku, a także sól, przyprawy i zioła.
Nuggetsy to nie tylko pozycja w menu restauracji typu fast food. Przygotowywane z miłością w domu, są wspaniałą ucztą dla całej rodziny.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #nuggetsyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych