Kulinarne przygody nad Morzem Czarnym: Odkrywaj i gotuj najsmaczniejsze ryby tego lata

Jakie ryby jeść i gotować nad Morzem Czarnym latem

Jakie ryby jeść i gotować nad Morzem Czarnym latem

Sezon polowań na najświeższe ryby uważamy za otwarty! Podpowiemy, kogo można złowić latem na wędkę w Morzu Czarnym lub za pieniądze na nadmorskich targach. I jak prawidłowo przygotować te skarby.

Jakie ryby jeść i gotować nad Morzem Czarnym latemO czym porozmawiamy w artykule:Kto latem zostaje złowiony w Morzu Czarnym CroakerStaurida MulletLaskirScorpionfishSargan

Kto latem zostaje złapany w Morzu Czarnym?

Rosja jest bogata w jeziora, rzeki i morza. Całkowita długość wszystkich rzek wynosi ponad 12 milionów km. Całkowita długość linii brzegowej morza wynosi prawie 61 tys. km. Terytorium naszego kraju oblewa 13 mórz. Nic dziwnego, że mamy tak wiele rodzajów ryb.

W Morzu Czarnym występuje około 180 gatunków ryb, które od wieków stanowią podstawę diety mieszkańców wybrzeża. W Noworosyjsku znajduje się nawet pomnik sardeli, który niejednokrotnie ratował miejscową ludność przed głodem.

Jeśli nie chcesz godzinami siedzieć z wędką, lokalne restauracje i targi są zawsze gotowe, aby poczęstować Cię świeżo złowioną rybą. A teraz więcej o najsłynniejszych rodzajach i tym, co się z nich przygotowuje.

Gorbyl

Gorbyl
Krakacz (Shutterstock/FOTODOM)

Krakacz ceniony jest za niewielką ilość kości i smak. Mięso tej ryby jest zwykle białe, ale czasami zdarzają się osobniki o czerwonawym odcieniu. Miąższ jest gęsty i jednocześnie delikatny, skórka jadalna. Krakacz jest drapieżnikiem i dlatego jest uważany za dobre źródło białka. Ale brakuje mu tłuszczu. Dlatego proponujemy przygotowanie tej czarnomorskiej ryby z wykorzystaniem polskiej technologii dorsza. Oto recepta.

ostrobok

Ostroboka można również przygotować na różne sposoby. Jego szczególną zaletą jest brak małych kości. Dlatego można go wprowadzić do diety dzieci. Najczęściej makrela jest pieczona w piekarniku, smażona, a nawet wędzona. Proponujemy smażenie ostroboka z pomarańczami według naszego przepisu.

czerwona barwena

czerwona barwena
Barwena czerwona (Shutterstock/FOTODOM)

Barwena była ceniona już w starożytności. Rzymianie i Grecy uważali go za przysmak i podawali go podczas uroczystości. Teraz ta ryba jest dostępna dla każdego, dania z niej będą dobrym dodatkiem zarówno do świątecznego stołu, jak i codziennych posiłków. Najczęściej barwena jest smażona, ale spożywana jest również w postaci duszonej i dodawana do pasztetów i zupy rybnej. Tak można ugotować barwenę w sosie bisque.

Laskira

Laskir ma cudowną nazwę, która w istocie kryje w sobie karpia srebrnego. Można go więc smażyć, gotować na parze, podawać w zupie rybnej lub po prostu piec, jak jego prostsze odpowiedniki. Mięso tej ryby dobrze oddziela się od ości. Ale nadal jest srebrny, bo ma głębszy smak. Polecamy przygotować włóczkę lasquir analogicznie do karpia, oto przepis.

Scorpena

Scorpena
Skorpion (Shutterstock/FOTODOM)

Skorpion to trudna ryba z trującymi kolcami. Dlatego trzeba z nim uważać, choć zazwyczaj sprzedawany jest z już usuniętymi cierniami. Mięso tej ryby jest białe i ma lekko słodki smak. Jest smażony i suszony, robi się z niego także galaretkę rybną i zupę rybną. Znalezienie przepisu specjalnie na skorpiona nie jest łatwe, ale wiemy, że jest to bliski krewny jazgarza, tylko z morza. I na przykład ten przepis będzie jej bardzo odpowiadał.

Belona

Niezwykła belona. Ma nie tylko długi nos jak miecznik, ale także niebieskie kości, a mięso po ugotowaniu może przybrać zielonkawy odcień. Nie martw się, zawiera wiele przydatnych aminokwasów, jodu, żelaza, fosforu i witamin z grupy B. Najlepszym sposobem spożycia jest po prostu smażenie. Tak, przynajmniej według tego przepisu.

Nawiasem mówiąc, na Morzu Czarnym jest wiele ryb chronionych prawem. Oczywiście trzeba mieć dużo szczęścia, żeby złowić żabnicę, koguta czy płotkę. Jeśli jednak nagle uzależnisz się od tych ryb, wypuść je z powrotem. Pamiętajmy, że te gatunki są zagrożone.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ryby #ryby morskiePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja