Kulinarna podróż z orzechami pekan: od aromatycznej kawy po pyszne ciasto

Co ugotować z orzechami pekan: od kawy po ciasto

Co ugotować z orzechami pekan: od kawy po ciasto

Mówi się, że Indianie mieli kiedyś orzechy pekan na mąkę, rozcieńczali je wodą i podawali jako środek wzmacniający rannym wojownikom i tym, którzy przeżyli poważną chorobę. Jednak lecznicze właściwości tego orzecha nadal budzą szacunek. Cóż, gastronomiczne – szczery podziw!

Co ugotować z orzechami pekan: od kawy po ciasto

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Czym jest orzech pekan i skąd „przyszedł” do nas?
  • Przydatne właściwości orzechów pekan
  • Kulinarne zastosowania orzechów pekan
  • Przepisy
  • Musli gryczane
  • Granola bananowa
  • Sałatka z koszyczkami z ciasta filo
  • Sałatka z truskawek i kiwi
  • Indeutkur
  • Fasola zapiekana z mostkiem
  • Ciasteczka proteinowe z mąką amarantusową
  • Ciasto pomarańczowe
  • Otwórz ciasto żurawinowe
  • Kawa pomarańczowa

Czym jest orzech pekan i skąd „przyszedł” do nas?

Nazwę „pekan” nadano zarówno samemu orzechowi, jak i drzewu, na którym rośnie. Ten cud natury pochodzi z południowo-wschodnich regionów Ameryki Północnej. Pierwszymi, którzy „posmakowali” orzechów pekan byli oczywiście Indianie (wspominaliśmy o tym powyżej), a następnie ich smak podzielili nowi mieszkańcy Nowego Świata. Co więcej, ci drudzy są teraz tak dumni z tego orzecha, że ​​mówią: „Jest amerykański jak szarlotka”. Z drugą częścią stwierdzenia można polemizować, ale pierwsza jest czystą prawdą.

Warto również zauważyć, że z botanicznego punktu widzenia pekan nie jest wcale orzechem, ale pestkowcem. Wewnątrz każdego owocu znajduje się duże nasiono z twardą warstwą wewnętrzną otoczoną zieloną skorupą zewnętrzną. Z biegiem czasu pęka, wysycha, a orzech po prostu spada na ziemię.

Obecnie orzechy pekan rosną oczywiście nie tylko w Ameryce, ale także we Włoszech, Francji, Turcji, Australii, Izraelu, na Kaukazie i na Krymie. Nawiasem mówiąc, orzech ten wygląda jak orzech włoski, ale jego smak jest znacznie bardziej „kremowy” i słodszy. I oczywiście bez goryczy.

Przydatne właściwości orzechów pekan

Orzechy pekan są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3, które poprawiają zdrowie układu sercowo-naczyniowego.
Orzechy pekan są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3, które poprawiają zdrowie układu sercowo-naczyniowego.

Na początek podajmy wyraźnie liczby: 30 g tych orzechów (dla wygody sugerujemy tak nazywać orzechy pekan) zawiera 60% zalecanego dziennego spożycia manganu i 15% miedzi. Pierwszy mikroelement jest niezbędny każdemu z nas do prawidłowego funkcjonowania mózgu i funkcjonowania układu mięśniowo-szkieletowego. Mangan pomaga również wzmocnić układ odpornościowy. Jeśli chodzi o miedź, bierze ona udział w tworzeniu czerwonych krwinek we krwi, a także kolagenu, który odpowiada za elastyczność skóry, naczyń krwionośnych i funkcjonowanie stawów.

Orzeszki pekan zawierają także dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3, co oznacza, że ​​regularne spożywanie tego orzecha (oczywiście w rozsądnych dawkach) pomaga obniżyć poziom cholesterolu i poprawić funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Produkt ten jest bogaty w witaminy Ba także magnez, który pomaga nam zachować, jak to się mówi, „w równowadze”, nie poddawać się stresowi i depresji. Wreszcie, orzechy pekan zawierają dużą ilość przeciwutleniaczy – chroniących organizm przed stanami zapalnymi i nieprawidłowymi komórkami. Pamiętaj tylko, że chcąc uzyskać powyższe „bonusy”, nie należy zapominać o tempie spożycia tych orzechów: dietetycy zalecają spożywanie nie więcej niż 40–50 g orzechów pekan dziennie.

Kulinarne zastosowania orzechów pekan

Najbardziej oczywistym jest oczywiście pieczenie. Dzięki delikatnemu słodkawemu smakowi orzechy pekan doskonale komponują się z ciastami, babeczkami, ciasteczkami i ciastami. Zwolennicy prawidłowego odżywiania przygotowują z tych orzechów granolę i musli, a także dodają je do sałatek. Cóż, kreatywni szefowie kuchni używają orzechów pekan jako składnika dodatków (ryżu, fasoli), a nawet dań z drobiu. Wybraliśmy dla Ciebie 10 najciekawszych opcji, które mile Cię zaskoczą.

Przepisy

Musli gryczane

Ten przepis to prawdziwy balsam dla duszy wszystkich zwolenników prawidłowego odżywiania! Danie zawiera kaszę gryczaną, migdały, nasiona, suszone owoce i ani grama cukru. I mały lifehack: musli gryczane lepiej przygotować wieczorem, aby rano otrzymać idealne śniadanie, które zapewni energię na cały dzień.

Musli gryczane
Musli gryczane

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • jogurt naturalny – 4 opakowania po 150 g
  • kasza gryczana –180 g
  • duże daty – 8 szt.
  • płatki owsiane – 200 g
  • nasiona słonecznika – 60 g
  • pestki dyni – 60 g
  • płatki migdałów – 50 g
  • orzechy pekan – 100 g
  • rodzynki – 100 g
  • mielony cynamon – 1–1,5 łyżeczki.
  • rafinowany olej roślinny – 50–70 ml
  1. Kaszę gryczaną namoczyć w zimnej wodzie pitnej przez 8–12 godzin. Opłucz, odcedź, ponownie spłucz.
  2. Daktyle zalać 500 ml wody pitnej. Dodaj cynamon i zmiksuj blenderem zanurzeniowym na gładką masę. Mieszankę wlać do rondla, dodać kaszę gryczaną i doprowadzić do wrzenia bez przykrycia. Gotuj przez 5 minut. Zdjąć z ognia.
  3. Do mieszanki gryki dodaj płatki owsiane i olej roślinny. Zamieszać. Łyżką wylewamy masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy małe naleśniki. Piec w piekarniku nagrzanym do 150°C przez 15 minut. Wyjmij patelnię z piekarnika, obróć frytki na drugą stronę i piecz przez kolejne 15 minut.
  4. Zdejmij blachę do pieczenia i włóż chipsy do miski. Dodaj nasiona i orzechy. Ubij mieszaninę trochę tłuczkiem. Niech ostygnie.
  5. Gdy musli ostygnie, przełóż je do misek lub szklanek. Dodaj jogurt. Na wierzch połóż musli wymieszane z rodzynkami i podawaj.

Przy okazji

Resztki musli z płatków owsianych gryczanych można przechowywać w szczelnym pojemniku w chłodnym, suchym miejscu do 6 dni.

Uwaga dla gospodyni

Daktyle można uzupełnić figami i suszonymi morelami, a nawet użyć do smaku innych suszonych owoców.

Granola bananowa

Granolę bananową możesz przygotować sobie na śniadanie, a nawet podarować dobrej osobie, która podziela Twoje pragnienie zdrowego odżywiania. Przepis nie będzie wymagał dużo czasu, ale wynik przekroczy wszelkie Twoje oczekiwania.

Granola bananowa
Granola bananowa

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • „Herkules” – 250 g
  • orzechy laskowe – 80 g
  • orzechy pekan – 80 g
  • ekstrakt waniliowy – 1/2 łyżeczki.
  • olej roślinny – 3 łyżki. l.
  • miód – 3 łyżki. l.
  • banany – 2 szt.
  1. Banany obierz i rozgnieć widelcem. Dodaj miód, olej roślinny i ekstrakt waniliowy, wymieszaj.
  2. W osobnej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Połączyć z mokrymi.
  3. Mieszankę ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°Cprzez 15–20 minut. Od czasu do czasu mieszaj.

Przy okazji

Staraj się sięgać po dobrej jakości papier do pieczenia, najlepiej silikonowany, w przeciwnym razie granola może się sklejać podczas obróbki cieplnej.

Uwaga dla gospodyni

Zamiast miodu można dodać dowolny słodzik lub puree z daktyli.

Sałatka z koszyczkami z ciasta filo

Ciasto filo jest niezwykle cienkie, ale niezbyt trudne w obróbce. Pamiętaj tylko, że szybko wysycha, dlatego niepotrzebną jeszcze część ciasta przykryj wilgotnym ręcznikiem lub folią spożywczą.

Sałatka Filo Z Serem Pleśniowym i Gruszkami
Sałatka Filo Z Serem Pleśniowym i Gruszkami

Do przygotowania 6 porcji potrzebujesz:

  • rukola – 300 g
  • duże, gęste gruszki, najlepiej czerwone – 3 szt.
  • orzechy pekan – 60 g
  • oliwa z oliwek – 4 łyżki. l.
  • miód – 1 łyżka. l.
  • musztarda ziarnista – 2 łyżki. l.
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Do koszy:

  • Ciasto filo – 3 duże arkusze
  • ser pleśniowy – 300 g
  • śmietana o zawartości tłuszczu 30–38% – 200 ml
  • orzechy pekan – 12 ziaren
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki. l.
  1. Aby wypełnić koszyczki, lekko podgrzać śmietanę, dodać pokruszony ser, pieprz i wymieszać.
  2. Rozgrzej piekarnik do 160°C (bez konwekcji). Złóż arkusze filo razem i pokrój na 16 równych kawałków (około 11×8 cm). Przykryj wilgotnym ręcznikiem.
  3. Po całkowitym posmarowaniu masłem każdego kawałka ciasta, ułóż je jeden na drugim, po 4 kawałki, na krzyż, przesuwając je tak, aby utworzyły okrąg. Powstałą masę przekładamy do natłuszczonych foremek na muffiny i wypełniamy nadzieniem serowym. Piec 12 minut. Do każdego koszyka włóż orzech.
  4. Grubo posiekaj orzechy pekan do sałatki. Gruszki przekrawamy wzdłuż na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w piękne plasterki i szybko smażymy na oliwie z obu stron, aż będą chrupiące. Doprawić solą i pieprzem.
  5. Na dressing w słoiczku z szczelnie zamkniętą pokrywką wymieszaj sok z cytryny ze skórką, miodem, musztardą, oliwą, solą i pieprzem.
  6. Rukolę wymieszaj z połową dressingu, rozłóż na talerzach, dodaj gruszki i posyp posiekanymi orzechami pekan. Na wierzchu ułóż skorupki tarty, skrop dressingiem i podawaj.

Przy okazji

Sałatkę tę można podać, jeśli przyjdą goście: doskonale komponuje się z białym wytrawnym winem.

Uwaga dla gospodyni

Gruszki można posypać cukrem, lekko skarmelizować na patelni z roztopionym masłem i następnie dodać do sałatki.

Sałatka z truskawek i kiwi

Dla wielu sałatki owocowe to nic innego jak drobnostka. Ale, podobnie jak inne potrawy, mają swoje własne zasady. W takich sałatkach wskazane jest łączenie słodko-kwaśnych smaków, a także różnych tekstur. Do dressingu latem lepiej używać jogurtu, a zimą miodu z ziołami i sokiem cytrusowym.

Sałatka z truskawek i kiwi
Sałatka z truskawek i kiwi

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • truskawki – 400 g
  • awokado – 2 szt.
  • sok z cytryny – 1 łyżka. l.
  • kiwi – 3–4 szt.
  • miód – 3-4 łyżki. l.
  • otarta skórka z cytryny – 1 łyżeczka.
  • oliwa z oliwek – 1–2 łyżki. l.
  • ocet balsamiczny – 1 łyżeczka.
  • mieszanka sałat liściastych – 50–60 g
  • orzechy pekan – 80 g
  • sól
  1. Truskawki pokroić w plasterki. Obierz awokado i pokrój miąższ na średnie kawałki. Skropić sokiem z cytryny i dodać trochę soli. Kiwi obierz, przekrój na pół, pokrój w plasterki jak truskawki.
  2. Aby przygotować sos, wymieszaj miód, skórkę, oliwę z oliwek i ocet. Szybko wymieszaj truskawki, kiwi i awokado z sałatą i dressingiem. Posypać grubo posiekanymi orzechami i natychmiast podawać.

Przy okazji

Składniki sałatki można zmieniać według własnego uznania. Najważniejsze jest, aby zachować równowagę słodyczy i kwaśności.

Uwaga dla gospodyni

Zamiast octu balsamicznego można użyć octu jabłkowego lub winnego: również okaże się pyszny.

Indeutkur

Dzięki tej kreacji zadziwisz swoich gości do głębi i zapewnisz im „minutę chwały”. Wyobraź sobie: cały pieczony indyk nadziewany jest kaczką, a to z kolei kurczakiem! Idealne danie na świąteczny lub sylwestrowy stół!

Indeutkur
Indeutkur

Do gotowania na 10Potrzebne 12 porcji:

  • indyk patroszony o wadze około 5 kg – 1 szt.
  • wypatroszona kaczka o wadze około 2 kg – 1 szt.
  • patroszony kurczak o wadze około 1,5 kg – 1 szt.
  • bochenek chleba wiejskiego – 1 szt.
  • orzechy pekan – 100 g
  • dżem lub konfitura żurawinowa – 150 g
  • masło – 60 g
  • czosnek – 3 duże ząbki
  • szałwia – 6 liści
  • tymianek – 2 gałązki
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki. l.
  • Sos BBQ – 1 łyżka. l.
  • mielony, suszony czosnek – 1 łyżka. l.
  • mieszanka suchych ziół włoskich lub prowansalskich – 1 łyżka. l.
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Pokrój indyka, kaczkę i kurczaka, usuwając kości. Wykonuj nacięcia od wewnątrz, starając się zachować nienaruszoną skórę. Kaczkę i kurczaka dopraw ze wszystkich stron solą i pieprzem, skrop oliwą (nie trzeba skropić indyka), przykryj ptaka folią spożywczą i odstaw na czas przygotowania farszu.
  2. Odetnij skórkę z chleba. Okruchy pokroić w drobną kostkę i ułożyć na blasze do pieczenia. Skropić oliwą, doprawić czosnkiem i mieszanką ziół. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec, mieszając od czasu do czasu, aż do złotego koloru, około 10 minut….
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja