Kucharskie triki dla tych, którzy kochają gotować i cenią czas
Ksenia Woroncowa 22 września 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz
Gotowanie to przyjemny proces. Zwłaszcza jeśli chodzi o degustację. Ale czasami chcesz spędzać przy kuchence jak najmniej czasu. I żeby to nie miało wpływu na wynik. Oto kilka lifehacków, które pomogą Ci spełnić Twoje marzenia.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Zamiast noża używaj nici dentystycznej
- Do przygotowania ciasta użyj torebek Ziploc
- Przechowuj wypieki z plasterkami jabłka
- Zrób preparat z oleju i ziół
- Użyj dwóch talerzy, aby szybko posiekać pomidorki koktajlowe
- Minimalizuj odpady
- Częściej korzystaj z zamrażarki
- Czy zostało jeszcze jakieś wino? Można go również zamrozić
Zamiast noża używaj nici dentystycznej
Lifehack odpowiedni dla każdego, kto odczuwa brak sprzętu – ostrych i długich noży. Produkty miękkie (biszkopty, ciasta, bułki, bułki z twarogiem i ryby) można łatwo czyścić zwykłą nicią dentystyczną. Wystarczy wybrać nić bezzapachową. Inną opcją jest żyłka wędkarska. Dużym plusem jest to, że zużytą część można po prostu wyrzucić, a nie umyć. A wątek nigdy się nie znudzi.
Do przygotowania ciasta użyj torebek Ziploc
Ale niezbyt płynny, np. na naleśniki. Tę radę często można znaleźć na zachodnich stronach kulinarnych, a tam naleśniki złożone w bujny stos są popularną opcją śniadaniową. W Rosji nie mniej uwielbiają pieczenie na patelni, ale czyszczenie i mycie naczyń to nie tyle, jak gdzie indziej. Torba ziplock znacznie zmniejsza ilość naczyń, które trzeba umyć. Aby pomysł się powiódł, należy włożyć wszystkie składniki do torebki i dokładnie wymieszać, potrząsając i pomagając sobie rękami. Kiedy będziesz już gotowy do pieczenia naleśników, odetnij róg lub zrób małe nacięcie, aby wlać ciasto na patelnię. Torebka na ciasto nadaje się do tych samych celów. Nawiasem mówiąc, za pomocą torby możesz zrobić naleśniki o nietypowych kształtach – na przykład pierścienie lub spirale. Być może zadowoli to kogoś wcześnie rano.
Do mieszania ciasta naleśnikowego użyj rękawa cukierniczego lub worka strunowego.
Przechowuj wypieki z plasterkami jabłka
Pierniki i inne podobne produkty, które mają tę niefortunną właściwość, że szybko czerstwieją, można uratować kilkoma plasterkami zwykłego jabłka. Gospodynie radzą: włóż wypieki i pokrojone owoce do jednego pojemnika z szczelną pokrywką i odstaw na około jeden dzień. Po tym czasie wypieki staną się bardziej miękkie.
Zrób preparat z oleju i ziół
Zieloni, nawet te najbardziej pospolite (pietruszka, koperek, cebulka), ozdabiają i ulepszają wiele potraw. A w wielu kuchniach świata bez niego nie uzyska się autentycznego smaku i aromatu. Jednym słowem produkt jest bardzo ważny, ale świeżość zieleniny i ziół nie trwa długo. Na szczęście nawet te można przygotować do wykorzystania w przyszłości. Najłatwiej jest drobno posiekać i zamrozić, a następnie dodać do zup i dań na ciepło. Trochę bardziej skomplikowane, ale i smaczniejsze – zamroź w foremkach do kostek lodu z dodatkiem oliwy z oliwek. Następnie można dodać smaczne kostki podczas duszenia mięsa i warzyw, okaże się znacznie smaczniejsze.
ZWarzywa zamrożone na maśle można dodać do puree ziemniaczanego, a z oliwą z oliwek – do makaronu.
Użyj dwóch talerzy, aby szybko posiekać pomidorki koktajlowe
Lifehack zauważony w sieciach społecznościowych. Jeśli często kupujesz pomidorki koktajlowe do sałatek, wiesz, że przekrojenie ich na połówki zajmuje dużo czasu. Możesz przyspieszyć proces, używając dwóch talerzy. Najpierw dokładnie umyj zakupione pomidorki koktajlowe i osusz je papierowym ręcznikiem. Ułożyć na płaskim talerzu w jednym rzędzie, drugim przykryć pomidory. Teraz za pomocą ostrego, długiego noża pokrój pomidorki cherry pomiędzy talerze, ostrożnie trzymając ten na wierzchu. W ten sposób niemal jednym ruchem uzyskasz piękne połówki. Dla jasności możesz obejrzeć wideo – tę sztuczkę regularnie wykonują blogerzy kulinarni. Nawiasem mówiąc, możesz to zrobić z winogronami.
Minimalizuj odpady
Wiele rzeczy, które bez żalu trafiają do kosza, może się naprawdę przydać. Niewykorzystane części warzyw (zielone ogonki i rdzenie słodkiej papryki, łodygi zieleniny, wierzchołki selera, „niedopałki” pomidorów i wiele innych) mogą przydać się, gdy zdecydujesz się na gotowanie zupy na bulionie warzywnym. Z cienkich skórek ziemniaków powstają doskonałe chipsy, a skórki owoców można suszyć i robić z nich granolę. Co jeszcze można zrobić z resztek – warzyw, mięsa i ryb – przeczytaj tutaj.
Aby nie wyrzucać obierek z młodych ziemniaków, zrób z nich chipsy
Częściej korzystaj z zamrażarki
Jest stworzony nie tylko do przechowywania, ale także do ułatwienia procesu kulinarnego. Na przykład w przypadku lodów z nadzieniem bananowym owoce należy najpierw obrać, a następnie zamrozić – i dopiero w tej formie zmiażdżyć. W ten sposób uzyskasz idealną konsystencję.
Tam, w zamrażarce, możesz przechowywać kostkę masła i używać jej wyłącznie do określonego rodzaju wypieków. Na przykład do ciasta kruchego. Przepisy często wymagają startego masła. Robienie tego na schłodzonym jest dość problematyczne – szybko stopi się pod wpływem ciepła dłoni. Ale zamrożone łatwiej wytrzymają tę procedurę, a pokruszone łatwiej jest wymieszać z mąką, aby uzyskać jednorodność. Oczywiście w niektórych przypadkach masło można pokroić nożem na małe kawałki, ale na pewno zajmie to dużo czasu.
Można też wcześniej przygotować i zamrozić przetwory na zupę: pieczone warzywa (standardowe, cebula i marchewka oraz coś ciekawszego) lub, jeśli pozwala na to wielkość miejsca, bulion mięsny.
Czy zostało jeszcze jakieś wino? Można go również zamrozić
Otwarte wino nie jest przechowywane. Jeśli z jakiegoś powodu nie możesz wypić całej butelki Pinot Noir lub Pinot Grigio, wlej resztki do foremki na kostki lodu i zamroź. W razie potrzeby kostki porcjowe można wykorzystać do sosów lub innych potraw. Co więcej, nie trzeba otwierać całej butelki, gdy przepis przewiduje jedynie 100 ml wytrawnego wina.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #jak gotować #lifehacks #tajemnice gotowaniaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Konstanca22 września 2023 r
Ja też wycinałam warstwy ciasta nitką, ale nie nicią dentystyczną, tylko bardzo grubą bawełnianą nitką.
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych