Kubeczki czekoladowe z musem cytrynowym

Do przepisu

Kubeczki z białej czekolady z musem cytrynowym to oryginalny i niezbyt trudny w przygotowaniu deser. Aby przygotować chipsy cytrynowe, pokrój cytrynę w bardzo cienkie plasterki i ułóż na blasze wyłożonej matą silikonową lub pergaminem. Posypujemy cukrem pudrem i suszymy w piekarniku nagrzanym na 80°C przez 8–10 godzin.

Złożoność: przeciętny Porcje: 4 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 3 godzinyMikrofalowyChłodzenieKolacjaDeser8 marcaUrodzinyNa świątecznym stoleNowy RokWielkanocBufetSKŁADNIKI NA 4 PORCJI3 cytryny „uzbeckie”.300 g białej czekolady100 g gorzkiej czekolady (80% kakao)200 g śmietany do ubijania120 g cukru10 g żelatyny liściastejchipsy cytrynowe do dekoracjibędziesz potrzebować 4 balonów Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Wcześniej dokładnie schłodź krem. Następnie ubij je na stabilną pianę i włóż do lodówki do czasu użycia.

Krok 2

Namocz żelatynę w zimnej wodzie przez 10-15 minut. Rozpuść połamaną na kawałki ciemną czekoladę w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej.

Krok 3

Cytryny umyj szczoteczką i osusz. Za pomocą drobnej tarki usuń skórkę i wyciśnij sok.

Krok 4

W rondlu wymieszać sok z cukrem, postawić na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia, gotować, mieszając, przez 7 minut. Zdjąć z ognia, dodać wyciśniętą żelatynę, mieszać do rozpuszczenia, lekko ostudzić.

Krok 5

Delikatnie wymieszaj z ubitą śmietaną, najpierw z cytrynowym syropem żelatynowym, następnie z gorzką czekoladą i połową skórki, delikatnie mieszając silikonową szpatułką od dołu do góry. Powstałą mieszaninę przełóż do rękawa cukierniczego.

Krok 6

Na kawałku pergaminu narysuj 4 koła o średnicy 8 cm. Napompuj balony do wielkości mniej więcej piłki tenisowej lub nieco większej.

Krok 7

Rozpuść białą czekoladę połamaną na kawałki w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej, mieszając z pozostałą skórką. Za pomocą pergaminowego rożka lub samej łyżki rozsmaruj czekoladę na narysowanych kółkach równą warstwą o grubości około 3 mm (gdy czekolada stwardnieje, będą to „spodekki”). Ostrożnie i równomiernie zanurz każdą kulkę do połowy w pozostałej czekoladzie, przytrzymaj przez 10 sekund, a następnie wyjmij. Odstawiamy do zastygnięcia (będą to „filiżanki”).

Krok 8

Powinno zostać trochę czekolady – podgrzej ją ponownie i wrzuć około 1/3 łyżeczki na środek każdego spodka. czekolada. Natychmiast „przyklej” „kubek” do ciepłej czekolady wypukłą częścią do dołu. Przebij piłkę i usuń ją. W ten sam sposób wykonaj resztę „kubek”.

Krok 9

Napełnij „filiżanki” musem czekoladowym, włóż do lodówki na 3-4 godziny. Podawaj udekorowane chipsami cytrynowymi.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja