Które mięso lepiej wybrać do kebaba lula?

Które mięso lepiej wybrać do kebaba lula?

Które mięso lepiej wybrać do kebaba lula?

Olga Siutkina 05 czerwca 2023 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Najbardziej poprawny kebab lula zrobiony z mięsa jagnięcego, który właśnie zrywał trawę za rogiem kawiarni lub restauracji. A jeszcze lepiej, jeśli ta restauracja znajduje się gdzieś w górach Kaukazu lub w innych krajach południa. Jeśli kiedykolwiek próbowałeś tego kebaba lula, nigdy go nie zapomnisz. I wszystko inne będziesz porównywał tylko z tym ideałem.

Lula kebab

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Jakie mięso jest potrzebne do kebaba lula
  • Jakiego kawałka najlepiej użyć do kebaba lula?
  • Jak przygotować mięso mielone na kebab lula
  • Jakie przyprawy i przyprawy dodaje się do kebabu lula
  • Czy da się zrobić kebab lula z czegoś innego niż jagnięcina?

Wprowadzony? Czy śnisz? Być może, tak jak ja, będziesz miał szczęście i spróbujesz takiego kebaba lula, ale na razie całkiem możliwe jest, aby wybrać odpowiednie mięso i ugotować kotlety na grillu w swojej daczy.

Jakie mięso jest potrzebne do kebaba lula

Kebab Lula jest tradycyjnie wytwarzany z baraniny lub jagnięciny.
Kebab Lula jest tradycyjnie wytwarzany z baraniny lub jagnięciny.

Co to jest lula kebab? Jest to mielone mięso baranie lub jagnięcina w formie wydłużonych „kotletów”, nawleczonych na szaszłyk i smażonych na ogniu. Mówią, że najsmaczniejsza jagnięcina jest czarna i zawsze piękna.

Wiele osób, jeśli musi dokonać wyboru między kebabem (szaszłykiem) a lula kebabem, wybiera ten drugi. I jest to zrozumiałe, bo powinny to być kotlety miękkie, soczyste, aromatyczne, na bazie odpowiedniego mięsa.

Jakie powinno to być mięso, aby lula kebab nie zawiódł, jeśli chcesz go sam ugotować?

Zawsze swój wybór zaczynam od rasy owiec lub miejsca, z którego sprowadzono mięso, gdzie wyrosła jagnięcina. Jeśli trudno jest zrozumieć rasy, łatwiej jest zdecydować o miejscu urodzenia – Kałmucja, Dagestan, Czeczenia, Azerbejdżan, Chakasja. To tam hoduje się mięso – rasy mleczne i mięsne owiec. Najlepiej nadają się do przygotowania szaszłyka i kebaba lula. Jeśli sprzedawca na targu jest godny zaufania i uczciwy, na pewno powie Ci, skąd pochodzi mięso.

Dlatego jeśli chcesz ugotować pyszny kebab lula, kup jagnięcinę lub jagnięcinę odpowiedniego pochodzenia.

Jakiego kawałka najlepiej użyć do kebaba lula?

Aby przygotować mięso mielone na kebab lula, wcale nie jest konieczne kupowanie kawałków premium, które można natychmiast usmażyć na ogniu. Schab zostaw do ugotowania na grillu, na grillu. Jednak najbardziej odpowiednimi kawałkami do przygotowania mięsa mielonego są plecy, łopatki i szyja. Ale nadal musisz wziąć pod uwagę: mięso mielone można przygotować na dwa sposoby, a następnie trzeba podejść do wyboru kawałków nieco inaczej. Najważniejszą rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę, jest to, że mięso powinno być różowe, tłuszcz powinien być biały, a nie żółty, co wskazuje na wiek zwierzęcia. Do lula kebaba potrzebne są młode baranki.

Jak przygotować mięso mielone na kebab lula

Mięso mielone na kebab lula można posiekać nożem lub zmielić przez maszynę do mięsa
Mięso mielone na kebab lula można posiekać nożem lub zmielić przez maszynę do mięsa

Mięso mielone na kebab lula można przygotować na dwa sposoby – zmielić w maszynce do mięsa lub posiekać specjalnym nożem.

Zacznę od małego wyjaśnienia – dlaczego ubija się mięso mielone. Często słyszę tę radę podczas przygotowywania kotletów – „ubij mięso mielone na stole” i dodaj: „ubijaj z całych sił, 10-15 minut”. Co dzieje się z mięśniami mięsa, które właśnie zostało posiekane maszyną do mięsa? Znów przylegają do siebie. Kotlety będą miękkie, ale stracą soczystość i staną się bardziej gęste niż kiełbaski. Skąd wziął się zwyczaj bicia mięsa? Od niepamiętnych czasów, kiedy mięso siekano nożem i aby zapobiec rozpadaniu się produktu z mięsa mielonego, mięso mielone ubijano – końce posiekanych mięśni przylegały do ​​​​siebie.

Jeśli więc wybierzesz maszynkę do mięsa do przygotowania mięsa mielonego, nacięcia mogą być dowolne – szyja, łopatka, plecy – maszynka do mięsa posieka wszystko. Ale nie ubijaj mięsa mielonego, aż stanie się ciastem. Wystarczy dobrze wyrobić rękami, a dla własnego spokoju kilka razy uderzyć mielonym mięsem o stół lub misę – to w zupełności wystarczy. W przeciwnym razie kebab lula będzie miękki, ale elastyczny, a nie soczysty.

Kolejną rzeczą jest przygotowanie mięsa mielonego na kebab lula za pomocą noża. Nawiasem mówiąc, ta metoda ma więcej zalet w porównaniu z mięsem mielonym mielonym przez maszynę do mięsa. Kebab Lula okazuje się bardziej uporządkowany i soczysty. I w tym przypadku lepiej jest wziąć tylną część lub ramię – te nacięcia łatwiej jest posiekać nożem. Mięso mielone, posiekane nożem, należy ubić, pozwalając włóknom mięśniowym przylegać do siebie. Wtedy kebab lula nie rozpadnie się na szaszłyku podczas gotowania.

Aby uzyskać soczystość, do mięsa mielonego w celu przygotowania kebabu lula należy dodać tłuszcz z ogona. Przewiń maszynę do mięsa lub posiekaj nożem razem z mięsem.

Jajka nie są dodawane do mięsa mielonego na kebab lula.

Posiekane mięso mielone należy włożyć do lodówki na 1-1,5 godziny.

Jakie przyprawy i przyprawy dodaje się do kebabu lula

Do lula kebaba należy dodać cebulę, inne dodatki i przyprawy.
Do lula kebaba należy dodać cebulę, inne dodatki i przyprawy.

według własnego uznania

Na czym polega piękno lula kebabu? Przede wszystkim w czystość smaku i aromatu mięsa. Pyszna, złotobrązowa skórka na zewnątrz i soczyste mięso w środku kotleta, pieczone na ogniu. Na dobrą baraninę lub jagnięcinę to już wystarczy. Do tradycyjnego kebaba lula dodaje się drobno posiekaną cebulę, którą należy rozgnieść rękami. Trochę zieleni – kolendra, sól, mielony czarny pieprz do smaku. To jest główny zestaw przypraw do kebaba lula.

Wszystko inne to kwestia gustu, ale można dodać fioletową bazylię – rayhan, kminek, sumak, mieloną kolendrę.

Czy da się zrobić kebab lula z czegoś innego niż jagnięcina?

Możesz zmielić dowolne mięso na kebab lula za pomocą maszynki do mięsa – cielęcinę, wołowinę, kurczaka lub indyka. Jeśli chcesz, żeby kebab lula wyszedł „z charakterem”, z aromatem prawdziwego szaszłyka, możesz dodać tłuszcz z ogona. Przyprawy azjatyckie również dodadzą pożądanego smaku. Pozostaje tylko nawlec go na szpikulec. Kotlety ugotowane na ogniu również będą pyszne. Dzieci szczególnie je uwielbiają, a dorośli nigdy im nie odmawiają. Podawać jak tradycyjny kebab lula – ze świeżymi warzywami, ziołami i chlebem pita.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #Lula-kebabPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja