Kruche ciasto z galaretką jagodową i owocami

Kruche ciasto z galaretką jagodową i owocami

gastronomia 18 grudnia 2023 r5.00(2)Dodaj do ulubionychUdziałKruche ciasto z galaretką jagodową i owocami Do przepisu

Ciasto kruche z galaretką, jagodami i owocami zdecydowanie warto zrobić na święta! Krucha skórka z soczystym nadzieniem zamiast tradycyjnego nadzienia pokryta jest lekką galaretką. Wydaje się, że taki przepis byłby trudny do wdrożenia, ale tak nie jest. Najpierw wyrabiamy zwykłe ciasto kruche i pieczemy ciasto (można użyć mąki pszennej, ale jeśli chcemy, żeby deser był nieco lżejszy i zdrowszy, należy użyć mąki półziarnistej i pełnoziarnistej). Następnie piecz ciasto w piekarniku, aż będzie gotowe. Aby spód nie odkształcał się podczas pieczenia, stosujemy obciążnik. Używamy fasoli, grochu lub ciecierzycy. A następnie pokroimy jagody i owoce, napełnimy je przezroczystą galaretką i pozostawimy do ostygnięcia na kilka godzin. Najważniejsze jest, aby wybrać odpowiednią kombinację jagód i owoców. My wybraliśmy maliny i morele, ale można też połączyć jabłka z czarną porzeczką, mango i truskawki. Wybór należy do Ciebie!

Złożoność: łatwo Kalorie: 348,08 kcal/porcja Porcje: 8 Gotowanie: 50 minut Dodać. czas: 1 godzina 30 minut Używany: 5,65 g/13,70 g/49,97PiekarnikPieczeniePiekarniaWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciImpreza, bufetUrodzinySKŁADNIKI NA 8 PORCJIDo wypełnienia:morele – 200 gmaliny – 100 gcukier – 50 gżelatyna – 10 gDo testu:cukier – 150 gmąka pełnoziarnista – 130 gmąka pszenna – 130 gmasło 82% – 120 gproszek do pieczenia – 14 gjajko C0 – 1 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotować wszystkie składniki na ciasto kruche z galaretką, jagodami i owocami. Masło należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby trochę zmiękło. Stosuj wyłącznie oleje naturalne, bez tłuszczów roślinnych.

Krok 2

Mąkę pszenną i pełnoziarnistą przesiej przez sito z proszkiem do pieczenia do głębokiej miski, aby nasycić ją tlenem i pozbyć się drobnych zanieczyszczeń. Możesz powtórzyć procedurę dwukrotnie.

Krok 3

Do miski z przesianą mąką włóż miękkie masło. Najpierw wymieszaj widelcem, a następnie rozetrzyj rękami. Powinieneś otrzymać drobne okruchy masła.

Krok 4

Do mąki dodać cukier i jajko i zagnieść ciasto najpierw łyżką, a potem rękami. Nie wyrabiać zbyt długo, wystarczy, aby wszystkie składniki się połączyły. W przeciwnym razie gotowe wypieki nie będą kruche.

Krok 5

Z ciasta uformuj dużą kulę i zawiń w folię spożywczą (lub przełóż do miski i przykryj folią spożywczą). Wstawić do lodówki na 1 godzinę (lub zamrozić na 30 minut).

Krok 6

Formę do pieczenia wysmaruj masłem i posyp mąką. Strząśnij nadmiar mąki. Możesz też wyłożyć formę specjalnym pergaminem. Wylać ciasto i uformować boki.

Krok 7

Rozgrzej piekarnik do 200˚C. Formę do ciasta wyłóż pergaminem i połóż na niej fasolę (lub inną masę). Piec około 15 minut.

Krok 8

Następnie wyjąć fasolę i gotować kolejne 10 minut bez obciążenia. Gotowe ciasto schłódź. Możesz natychmiast wyjąć go z formy i przenieść do naczynia, ponieważ nie będziesz już musiał piec ciasta.

Krok 9

Przygotuj jagody. Posortuj maliny, włóż je do durszlaka i włóż do garnka z wodą. Następnie usuń i dobrze osusz jagody. Można je wysypać na ręcznik, aby szybciej wyschły.

Krok 10

Posortuj morele, usuń zepsute owoce. Resztę umyj i wysusz. Następnie przekrój każdą na pół i usuń pestkę. Połówki pokroić w plasterki.

Krok 11

Przygotuj galaretkę. Rozcieńczyć żelatynę lekko ciepłą wodą i pozostawić do spęcznienia. (zajmie to około 20-30 minut). Opakowanie zawiera zazwyczaj szczegółową instrukcję.

Krok 12

Masę żelatynową postawić na małym ogniu i podgrzewać, ciągle mieszając, aż stanie się jednorodna. Następnie zdjąć z ognia i lekko ostudzić.

Krok 13

Do ciepłej masy żelatynowej dodać drobny cukier i wymieszać. Powinien całkowicie się rozpuścić. Można go zastąpić cukrem pudrem, aby masa była bardziej jednolita.

Krok 14

Na cieście układamy na zmianę jagody i morele i wlewamy przygotowaną mieszaninę żelatyny. Wstawić do lodówki, aby ciasto stwardniało. Zajmie to co najmniej 2 godziny.

Krok 15

Przed podaniem kruche ciasto z galaretką, jagodami i owocami można posypać cukrem pudrem i udekorować listkami mięty. Pokrój na kawałki i ciesz się. To letnie ciasto świetnie komponuje się z każdym napojem.

UWAGA DO GOSPODARKI

Jeśli nie ma świeżych moreli, możesz użyć puszek do zrobienia kruchego ciasta z galaretką, jagodami i owocami. Z syropu ze słoiczka zrobić galaretkę. W takim przypadku nie trzeba dodawać cukru.

PRZY OKAZJI

Przygotowując ciasto z galaretką, jagodami i owocami, możesz eksperymentować nie tylko z różnymi nadzieniami, ale także z galaretką. Na przykład żelatynę można rozcieńczyć nie w wodzie, ale w soku lub napoju owocowym. Wtedy ciasto nabierze dodatkowego koloru i smaku.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja