Do przepisu
Zalecamy przygotowanie większej ilości krówki orzechowej na więcej niż cztery desery. Jest bardzo dobre i można je podawać osobno z herbatą, kawą, a nawet mlekiem.
Złożoność: przeciętny Porcje: 4 Gotowanie: 2 godziny Dodać. czas: 2 godzinyMikserDeserLodyWegetarianizm: laktoWegetarianizmUrodzinyKarnawałNowy RokWielkanocBoże NarodzenieBufetSKŁADNIKI NA 4 PORCJI4 duże daty4 czekoladowe ciasteczka Oreolody wanilioweświeże maliny do dekoracjiolej roślinnyW przypadku karmelizowanych orzechów:8 połówek orzecha włoskiego100 g cukru300 ml oleju roślinnegoNa fondant:350 g daktyli bez pestek500 ml mleka50 g masła50 g cukru3 łyżki l. mleko skondensowane30 g orzechów włoskich łuskanych3 łyżki l. pestki dyni20 g jasnych rodzynekszczypta mielonego kardamonuNa orzechową chantilly:100 ml śmietany 22–38%20 g całkowicie obranychprażone orzechy laskowe2 łyżki l. cukier puder Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Aby przygotować krówkę, włóż daktyle do miski i zalej mlekiem. Pozostaw na 2-3 godziny.
Krok 2
Odcedź mleko i zmiksuj daktyle w blenderze. Przełożyć puree do rondla i podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje, 5 minut. Dodaj połowę masła i smaż, mieszając, 4-5 minut.
Krok 3
Ciągle mieszając, dodać cukier, mleko skondensowane, orzechy włoskie, nasiona, rodzynki i kardamon. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Mieszamy i dodajemy pozostały olej. Zamieszać. Mieszanka powinna zmienić się w gęstą i lepką krówkę.
Krok 4
Przełóż krówkę na natłuszczoną blachę do pieczenia, tworząc warstwę o grubości 1,5 cm. Całkowicie ostudź.
Krok 5
Aby przygotować karmelizowane orzechy, wymieszaj cukier i 100 ml wody w rondlu i zagotuj na średnim ogniu. Zmniejsz ogień, dodaj połówki orzechów włoskich i gotuj przez 10-12 minut. Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Wyjąć orzechy z syropu widelcem i delikatnie smażyć na oleju na złoty kolor. Przełożyć na papier do pieczenia i ostudzić.
Krok 6
Aby przygotować Chantilly z orzechów laskowych, ubij bardzo zimną śmietanę i cukier puder, aż będzie puszysta. Orzechy zmiel w blenderze i dokładnie wymieszaj z bitą śmietaną.
Krok 7
Przed podaniem pokrój fondant na kwadraty (można je następnie pokroić po przekątnej). Podziel kawałki na 4 talerze. Wyciśnij krem w pobliżu, używając rękawa cukierniczego z otwartą końcówką w kształcie gwiazdki. Udekoruj deser karmelizowanymi połówkami orzechów włoskich i daktylami, usuwając pestki. Nałóż gałkę lodów i posyp pokruszonymi ciasteczkami. Dodać maliny i natychmiast podawać.