Królewski dżem morelowy
Do przepisu
Robienie królewskiego dżemu morelowego różni się od wszystkich innych opcji: faktem jest, że nie jest gotowany w zwykłym tego słowa znaczeniu. Po prostu moczymy owoce w gorącym syropie przez dłuższy czas, dzięki czemu są wystarczająco ugotowane, aby dobrze się przechowywały. Jednocześnie charakterystyczny aromat, jasny kolor i kształt owocu pozostają niezmienione. Dżem morelowy Cara jest nie tylko bardzo smaczny, ale także piękny. Pestki owoców dodają uroku i zamieniają danie w wykwintny deser godny stołu na najwyższym poziomie.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 486,00 kcal/porcja Porcje: 5 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Dodać. czas: 24 godziny Używany: 1,80 g/0,20 g/117,70GotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 5 PORCJIdojrzałe, mocne morele – 1 kg cukier – 500 g woda pitna – 250 ml Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj owoce do zrobienia dżemu królewskiego. Morele dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Ostrożnie pokrój lub przekrój owoce na połówki i usuń nasiona.
Krok 2
Posiekaj pestki moreli i usuń pestki. Usuń skórę. Jeśli jest to trudne, zanurz je we wrzącej wodzie na 1 minutę, następnie przełóż na sito i kilkakrotnie przepłucz lodowatą wodą. Umieść pestki w morelach.
Krok 3
Przygotowane morele włóż do żaroodpornej miski. Do rondelka wsyp cukier. Zalać pitną wodą, wymieszać i postawić na średnim ogniu.
Krok 4
Doprowadzić do wrzenia i gotować syrop z dżemu królewskiego przez około 5 minut. Zdjąć z ognia i natychmiast wlać do miski morele. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
Krok 5
Ostrożnie wlej syrop morelowy na patelnię. Ponownie postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Gotuj przez 3 minuty. Zdejmij z ognia i polej morele. Pozwól ostygnąć. Powtórz tę czynność co najmniej 3-5 razy.
Krok 6
Gorący dżem z moreli królewskich przełóż do suchych, wysterylizowanych słoików. Dokładnie wytrzyj górę każdego z nich i przykryj plastikową pokrywką. Pozwól ostygnąć. Przechowywać w lodówce.
PRZYDATNE RADY
Jeżeli obawiacie się, że konfitura morelowa nie będzie długo przechowywana, na ostatnim etapie zagotujcie owoce wraz z syropem, przelejcie do słoików i zwińcie.
PRZY OKAZJI
Zanim przygotujesz dżem królewski, wypróbuj pestki moreli. Jeśli nie smakują zbyt dobrze, zastąp je migdałami lub orzechami włoskimi.