Do przepisu
Krokiety to przekąskowe kuleczki z mięsa mielonego lub warzyw, panierowane w bułce tartej i smażone w głębokim tłuszczu. Krokiety pierwotnie pojawiły się we Francji, ale bardzo szybko stały się popularne w innych krajach. Krokiety często przygotowywane są nie tylko jako przystawka, ale także jako dodatek do dania lub jako strip-food. Ważne jest, aby od razu trafiły na stół, gorące. Odgrzany krokiet to nudny krokiet.
Złożoność: łatwo Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzinaGłęboko smażoneKuchnia europejskaKuchnia włoskaKuchnia francuskaKolacjaPrzekąskaKrokietyWegetarianizm: laktoWegetarianizmUrodzinyNa świątecznym stolePiknikBufetSKŁADNIKI NA 6 PORCJI800 g ziemniaków150 g mozzarelli na pizzę30 g startego sera (najlepiej parmezanu)100 g boczku wędzonego1 ząbek czosnku½ szklanki bułki tartej2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia1 litr rafinowanego oleju roślinnego do głębokiego smażeniasól, pieprz do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Ziemniaki ugotuj w skórkach. Studzimy, obieramy i puree.
Krok 2
Do miski włóż puree ziemniaczane, dodaj 2 jajka, sól, pieprz, dobrze wymieszaj.
Krok 3
Mozzarellę i boczek pokroić w drobną kostkę. Wymieszaj w misce.
Krok 4
Z powstałej masy oddziel kawałek wielkości pudełka zapałek, zwiń go w kulkę, a następnie spłaszcz na płaski placek.
Krok 5
Umieść 1 łyżkę na środku. farszem z boczkiem i mozzarellą, tortillę zamknąć tak, aby nadzienie znalazło się w środku, lekko spłaszczyć z obu stron nadając kulkom kształt walców.
Krok 6
Jajka rozbij do miski i na płaski talerz włóż bułkę tartą. Krokiety maczać najpierw w jajku, następnie w bułce tartej, a następnie ponownie w jajku i bułce tartej. Strząśnij nadmiar.
Krok 7
Rozgrzej olej do głębokiego smażenia do temperatury około 170°C. Temperaturę możesz sprawdzić bez termometru: jeśli wrzucisz na olej kawałek chleba, a po kilku minutach natychmiast zacznie skwierczeć i brązowieje, oznacza to, że olej jest wystarczająco gorący.
Krok 8
Partiami smaż krokiety w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i od razu układać na kilku warstwach ręczników papierowych, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawać na gorąco.