Krokiety z boczkiem i serem

Krokiety z boczkiem i serem Krokiety z boczkiem i serem Krokiety z boczkiem i serem Do przepisu

Krokiety to przekąskowe kuleczki z mięsa mielonego lub warzyw, panierowane w bułce tartej i smażone w głębokim tłuszczu. Krokiety pierwotnie pojawiły się we Francji, ale bardzo szybko stały się popularne w innych krajach. Krokiety często przygotowywane są nie tylko jako przystawka, ale także jako dodatek do dania lub jako strip-food. Ważne jest, aby od razu trafiły na stół, gorące. Odgrzany krokiet to nudny krokiet.

Złożoność: łatwo Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzinaGłęboko smażoneKuchnia europejskaKuchnia włoskaKuchnia francuskaKolacjaPrzekąskaKrokietyWegetarianizm: laktoWegetarianizmUrodzinyNa świątecznym stolePiknikBufetSKŁADNIKI NA 6 PORCJI800 g ziemniaków150 g mozzarelli na pizzę30 g startego sera (najlepiej parmezanu)100 g boczku wędzonego1 ząbek czosnku½ szklanki bułki tartej2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia1 litr rafinowanego oleju roślinnego do głębokiego smażeniasól, pieprz do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Ziemniaki ugotuj w skórkach. Studzimy, obieramy i puree.

Krok 2

Do miski włóż puree ziemniaczane, dodaj 2 jajka, sól, pieprz, dobrze wymieszaj.

Krok 3

Mozzarellę i boczek pokroić w drobną kostkę. Wymieszaj w misce.

Krok 4

Z powstałej masy oddziel kawałek wielkości pudełka zapałek, zwiń go w kulkę, a następnie spłaszcz na płaski placek.

Krok 5

Umieść 1 łyżkę na środku. farszem z boczkiem i mozzarellą, tortillę zamknąć tak, aby nadzienie znalazło się w środku, lekko spłaszczyć z obu stron nadając kulkom kształt walców.

Krok 6

Jajka rozbij do miski i na płaski talerz włóż bułkę tartą. Krokiety maczać najpierw w jajku, następnie w bułce tartej, a następnie ponownie w jajku i bułce tartej. Strząśnij nadmiar.

Krok 7

Rozgrzej olej do głębokiego smażenia do temperatury około 170°C. Temperaturę możesz sprawdzić bez termometru: jeśli wrzucisz na olej kawałek chleba, a po kilku minutach natychmiast zacznie skwierczeć i brązowieje, oznacza to, że olej jest wystarczająco gorący.

Krok 8

Partiami smaż krokiety w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i od razu układać na kilku warstwach ręczników papierowych, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawać na gorąco.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja