Krokiety, pizze i inne ciekawe domowe przekąski dla dużej grupy

Krokiety, pizze i inne ciekawe domowe przekąski dla dużej grupy

Krokiety, pizze i inne ciekawe domowe przekąski dla dużej grupy

gastronomia 16 czerwca 2022 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz

Zbliża się domowa uczta i chcesz zadowolić swoich gości czymś oryginalnym i smacznym, nie rozbijając przy tym banku? Oto kilka przepisów na gorące włoskie przekąski do domowego bufetu, które można przygotować w prosty i co najważniejsze niedrogi sposób w domu.

Proste włoskie przekąski Proste włoskie przekąski Proste włoskie przekąski Proste włoskie przekąski

Mozzarella w powozie

Mozzarella w karecie to bardzo prosta i smaczna włoska przekąska w formie małej kanapki. „Wózkiem” mozzarelli jest chleb. Chleb wypiekany jest w cieście, dzięki czemu ma chrupiącą skórkę na zewnątrz i miękki, roztopiony ser w środku. Podstawowy! Sugerujemy przygotowanie mozzarelli w carrozzy tak, jak robi się ją w Rzymie – z anchois.

Mozzarella w carrozzy

Pizzettes z bakłażanem i miętą

Pizzetta to mini pizza. Mały rozmiar można wytłumaczyć bardzo prosto: nie każdy jest gotowy zjeść standardową pizzę za jednym razem, a maleńkie pizze na jeden kęs dosłownie spadają ze stołu. To bardzo wygodna opcja na przekąskę do domowych bufetów i przyjęć plenerowych, kiedy trzeba jeść na stojąco, podróżując po sali ze szklanką w dłoni. Pizza, podobnie jak pizza, składa się z szerokiej gamy dodatków. Spróbuj zrobić tę zamkniętą pizzerię z bakłażanami – pokochasz ją zarówno Ty, jak i Twoi goście.

Pizzettes z bakłażanem i miętą

Arancini z sosem beszamelowym

Nazwa tego dania jest tłumaczona z języka włoskiego jako „pomarańcze”. Osobną rozmowę możemy zacząć od prawdziwych sycylijskich, tzw. „krwawych” pomarańczy z szkarłatnym, soczystym miąższem; to wyspiarski skarb, składnik większości lokalnych sałatek, napojów i naparów. A arancini to ich imitacja, smażone kulki ryżowe z mięsem mielonym w środku. Warstwa ryżu jest gęsta, dzięki czemu nadzienie nie miesza się z nią i nie wypływa. Najpopularniejsze „pomarańcze” to gulasz mięsny i zielony groszek, ale zdarzają się też takie nadziewane mozzarellą i szpinakiem, szynką i sosem beszamelowym.

Arancini

Krokiety z boczkiem i serem

Krokiety to przekąskowe kuleczki z mięsa mielonego lub warzyw, panierowane w bułce tartej i smażone w głębokim tłuszczu. Krokiety pierwotnie pojawiły się we Francji, ale bardzo szybko stały się popularne w innych krajach. Krokiety często przygotowywane są nie tylko jako przystawka na domową ucztę, ale także jako street food lub jako dodatek do drugiego dania.

Krokiety z boczkiem i serem

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #mozzarella #przekąski #arancini #krokiety #przekąski gorące #przekąski bufetowePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Rita PirkoRita Pirko6 lutego 2020 r

Bardzo zaciekawiła mnie mozzarella w powozie, bardzo lubię różne sery panierowane.

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja