Krewetki marynowane po chińsku
gastronomia 22 czerwca 2007(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 0,00 kcal/porcję Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzinaMarynowanieKuchnia chińskaPustyWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ(słoik 1 litr)czosnek – 2 ząbkiocet ryżowy – 2 łyżki. l.2 łyżki l. płynny miód1 łodyga trawy cytrynowej500 g dużych krewetek w skorupkach1 łyżka. l. olej sezamowy4 łyżki l. sos sojowy100 ml oleju roślinnego2 łyżeczki Chińska mieszanka 5 przypraw Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Obierz krewetki, szybko smaż na chrupkim oleju roślinnym, wyjmij łyżką cedzakową, osobno odsącz olej. Suszyć muszle na bardzo gorącej, suchej patelni, aż uzyskają złoty kolor. Przygotuj marynatę: wymieszaj sos sojowy, olej roślinny ze smażonych krewetek, miód, olej sezamowy; Zalać muszle krewetek, zalać szklanką wody i gotować 10–15 minut. na małym ogniu. Odcedź, dodaj ocet, drobno posiekany czosnek i zmiażdżoną łodygę sorgo. Zagotuj ponownie i odcedź. Na dnie słoika ułóż czosnek i sorgo, do pojemnika włóż szczelnie krewetki. Gotową marynatę zagotuj i polej nią krewetki. Słoiki szczelnie zamykamy, odwracamy pokrywkami do góry nogami i pozostawiamy do ostygnięcia.