Krewetki marynowane po chińsku

Krewetki marynowane po chińsku

gastronomia 25 czerwca 2013 Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minutMarynowanieKuchnia chińskaPrzekąskaSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘRozpocznij gotowanie na 1 dzień przed podaniem1 kg dużych, surowych krewetek w skorupkach, z głowami100 ml oleju roślinnego4 łyżki l. sos sojowy2 łyżki l. ocet ryżowy2 łyżki l. płynny miód1 łyżka. l. olej sezamowy2 łyżeczki Chińska mieszanka 5 przypraw2 ząbki czosnku1 łodyga trawy cytrynowej Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Krewetki obieramy z muszli, usuwamy ciemną żyłkę jelitową, szybko smażymy na rozgrzanym oleju przez 20 sekund. z każdej strony. Wyjmować łyżką cedzakową i odsączyć olej do osobnej miski.

Krok 2

Muszelki i główki osusz na bardzo gorącej, suchej patelni do uzyskania czerwonego koloru. Przygotuj marynatę: wymieszaj sos sojowy, olej roślinny ze smażonych krewetek, miód, olej sezamowy; Zalać muszle krewetek, zalać szklanką wody i gotować 10–15 minut. na małym ogniu odcedź, dodaj ocet, posiekany czosnek i zmiażdżoną łodygę sorgo. Zagotuj ponownie i odcedź. Na dnie wysterylizowanego słoika umieść czosnek i sorgo, a na wierzchu połóż krewetki. Gotową marynatę ponownie zagotuj i polej nią krewetki. Szczelnie zamykaj słoiki, zakręć pokrywki i odstaw do ostygnięcia. Krewetki będą gotowe w ciągu 1 dnia. Wskazówka gastronomiczna Do tego dania koniecznie zaopatrz się w surowe krewetki, nawet jeśli są mrożone – gotowane i mrożone dają bardzo gumowaty posiłek. Krewetki najlepiej rozmrażać powoli, na najzimniejszej półce lodówki, umieszczając je na durszlaku umieszczonym nad miską.

UWAGA DO GOSPODARKI

Czy kiedykolwiek próbowałeś konserwować owoce morza? Ten przepis to świetny początek. Lekko ostre i pikantne, z pewnością zrobią na Tobie wrażenie.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja