Krewetki czosnkowe

Do przepisu

Krewetki czosnkowe to bardzo proste danie, a jednocześnie niesamowicie smaczne. Ponadto gotuje się szybko, podobnie jak inne owoce morza, za co jesteśmy bardzo wdzięczni. Co jest specjalnego w tych krewetkach czosnkowych? Połączenie kwaśnego, ostrego, słonego i słodkiego jest dla nas dość egzotyczne. Ale Chińczycy nie znaleźliby nic dziwnego w takiej mieszance: takie przysmaki są bardzo typowe dla kuchni tego kraju. Cóż, kuchnia azjatycka staje się coraz bardziej popularna w Rosji, więc przepis na krewetki czosnkowe z pewnością znajdzie swoich fanów. Spróbuj, bądź zaskoczony, ciesz się!

Złożoność: przeciętny Kalorie: 223,86 kcal/porcja Porcje: 8 Gotowanie: 15 minut Używany: 33,28 g/8,67 g/3,14W VocePrażenieKuchnia chińskaKolacjaKolacjaPrzekąskaWegetarianizm: pescetarianizmUrodzinyPiknikSKŁADNIKI NA 8 PORCJIduże surowe krewetki – 1,5 kgczosnek – 8 ząbkówkawałek korzenia imbiru – 4 cmczerwona papryczka chili – 1 szt.zielona cebula – 40 golej roślinny – 4 łyżki. l.cukier – 2 łyżeczki.sos rybny – 3–4 łyżeczki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj składniki. Najpierw obierz krewetki, zachowując ogon. Następnie przetnij wzdłuż środka grzbietu i wyjmij ciemną żyłę jelitową. Opłucz krewetki pod bieżącą wodą.

Krok 2

Obierz czosnek i imbir, następnie zetrzyj na drobnej tarce. Papryczkę chili myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół. Usuń nasiona. Miąższ posiekaj bardzo drobno, a następnie siekaj, aż powstanie pasta.

Krok 3

Umyj zieloną cebulę i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój w małe pierścienie. Rozgrzej olej roślinny w woku i smaż krewetki na dużym ogniu (około dwóch minut).

Krok 4

Dodać cukier i sos rybny. Dokładnie wymieszaj. Ogrzewaj przez minutę. Następnie dodaj chili, czosnek, imbir i zieloną cebulę. Połącz z krewetkami.

Krok 5

Smaż krewetki czosnkowe na dużym ogniu przez dwie do trzech minut. Gotowe danie można podawać od razu po ugotowaniu lub lekko przestudzone.

PRZYDATNE RADY

Schłodzone krewetki czosnkowe można wykorzystać jako bazę do sałatek. Uzupełnij je liśćmi sałaty, świeżymi ogórkami, pomidorkami koktajlowymi, a nawet plasterkami obranej pomarańczy.

PRZY OKAZJI

Próbując po raz pierwszy tego przepisu na krewetki czosnkowe, staraj się nie przesadzić z ostrością: po raz pierwszy weź najmniejszą papryczkę chili i zmniejsz o połowę ilość czosnku.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja