Kremowe lody z awokado
gastronomia 20 października 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Kremowe lody z awokado to najlepszy dowód na to, że nadają się nie tylko na klasyczną kanapkę czy dodatek do sałatki. Awokado idealnie komponuje się nawet z deserem, szczególnie w połączeniu ze śmietaną, co widać robiąc domowe lody. Przepis na te lody jest prosty, więc poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. A wynik będzie niesamowity! Uwaga – aby miąższ awokado zachował atrakcyjny kolor, nie należy go wcześniej kroić, lecz po obraniu i pokrojeniu na kawałki od razu skropić sokiem z limonki lub cytryny. Ubitą kremową masę z miąższem awokado można zamrozić w dużym pojemniku i podawać specjalną łyżką w formie kulek, gotować w zamrażarce lub przelewać do porcjowanych foremek – tę porcję szczególnie doceniają dzieci.
Złożoność: łatwo Kalorie: 424,63 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 10 minut Dodać. czas: 6 godzin Używany: 2,91 g/35,01 g/25,79MikserMikserDeserWegetarianizm: laktoWegetarianizmŚwięto dzieciSKŁADNIKI NA 4 PORCJIśmietana o zawartości tłuszczu co najmniej 30% – 500 mlcukier puder – 120 gawokado – 2 szt.limonka – 1 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Aby usunąć warstwę wosku, należy umyć limonkę w gorącej wodzie za pomocą sztywnej szczotki. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Użyj drobnej tarki, aby usunąć skórkę. Limonkę przekrój na pół i wyciśnij sok.
Krok 2
Awokado przekrój wzdłuż i ostrożnie podziel na połówki. Wyjmij pestkę, wydrąż miąższ łyżką i włóż do szklanki blendera zanurzeniowego. Wlać sok z limonki i zmielić na gładką masę.
Krok 3
Pół godziny przed rozpoczęciem robienia lodów włóż naczynie miksujące i łopatki miksujące do lodówki. Krem powinien być również zimny. Jest to konieczne, aby śmietanka ubijała się szybko i niezawodnie.
Krok 4
Do miski wlać śmietankę i dodać cukier puder. Zacznij ubijać śmietanę mikserem na początku na małych obrotach, stopniowo zwiększając je do maksymalnych. Po 3-5 minutach masa powinna wystarczająco zgęstnieć.
Krok 5
Do bitej śmietany dodać skórkę z limonki i puree z awokado. Delikatnie wymieszaj mieszaninę silikonową szpatułką. Mieszaj lekkimi ruchami od dołu do góry, uważając, aby nie zakłócić przewiewnej konsystencji kremu.
Krok 6
Przełóż kremową masę do pojemnika z hermetyczną pokrywką i włóż do zamrażarki. Po 30 minutach wyjąć pojemnik i wymieszać lody widelcem. Jest to konieczne, aby zniszczyć kryształki lodu w lodach. Powtórz dwukrotnie w odstępach 30 minut. Po 3 godzinach lody będą gotowe.
PRZYDATNE RADY
Jeśli chcesz, możesz łatwo przekształcić przepis na lody w całkowicie wegański i PP – wystarczy zastąpić zwykłą śmietankę kremem kokosowym, a zamiast cukru dodać odrobinę topinamburu lub syropu z agawy.
PRZY OKAZJI
Wybierając awokado, wybieraj miękkie, ale jędrne owoce z nienaruszoną skórką i pozbawione wątpliwych ciemnych plam.