Do przepisu
Delikatna, kremowa zupa z selerem, porem i krewetkami rozgrzeje Cię w burzliwy, jesienny dzień. Staraj się wybierać młode łodygi selera – są mniej gorzkie.
Złożoność: łatwo Porcje: 4MikserGotowaniePrażenieKolacjaŻurekZupaŻurekSKŁADNIKI NA 4 PORCJIkorzeń selera – 300 głodyga selera – 300 gziemniaki – 100 gpor (biała część) – 100 gmleko – 500 gkrem – 100 gświeże krewetki – 100 goliwa z oliwek -50 gczosnek -30 goliwa truflowa – 5 gcebula sibulet -3 gpapryczka chili -3 gsól i pieprz do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Obierz ziemniaki, korzeń i łodygę selera i pokrój według uznania. Wrzucamy do rondelka, dodajemy pokrojony por i podsmażamy wszystkie warzywa na maśle.
Krok 2
Warzywa zalać mlekiem i gotować, aż będą całkowicie ugotowane.
Krok 3
Całość zmiksuj blenderem i odcedź. Dodaj śmietanę i sól.
Krok 4
Krewetki podsmażamy na oliwie z czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Krok 5
Zupę rozlewamy do misek, na wierzchu układamy krewetki. Skropić talerze oliwą truflową i udekorować sibuletem i krążkami chili.
PRZY OKAZJI
Przepis dostarczony przez Aleksieja Kanevsky’ego, szefa kuchni w restauracji Brisket BBQ.