Do przepisu
Kremową zupę kalafiorową z gorgonzolą, wędzonymi migdałami i miodem wymyślić może jedynie dzika wyobraźnia szefa kuchni. Jurij Manczuk, szef kuchni modnej petersburskiej kawiarni Charlie, ma dość wyobraźni, aby ze smakiem skomponować tę jasną mozaikę składników. Okazuje się, że jest to bardzo piękne, delikatne i zdrowe pierwsze danie, którego nie szkoda podawać na wakacje, rozlane do kryształowych misek. I bez większych trudności możesz powtórzyć przepis w swojej domowej kuchni. Jeśli nie chcesz się w ogóle zawracać sobie tym głowy, po prostu kup gotowe chipsy ziemniaczane lub chipsy z selera.
Złożoność: łatwo Porcje: 4MikserGotowanieKolacjaKolacjaŻurekZupaŻurekWegetarianizm: laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJIKalafior – 800 gWoda – 200 mlCzosnek – 1 ząbekKrem 20% – 200 mlGorgonzola – 60 gWędzone migdały – mała garśćMiód aloesowy – do smakuChipsy Gorgonzola do dekoracji (opcjonalnie) Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Kalafior ugotować do miękkości z ząbkiem czosnku.
Krok 2
Rozpuść Gorgonzolę w śmietanie na małym ogniu i dodaj mieszaninę do gotowanego kalafiora. Ubij wszystko w blenderze.
Krok 3
Przed podaniem zmiażdżyć wędzone migdały, posypać zupę jako dekorację i skropić miodem aloesowym. W razie potrzeby udekoruj chipsami gorgonzola.
PRZYDATNE RADY
Miód aloesowy jest dość rzadkim składnikiem. Można go zastąpić jasnym miodem kwiatowym lub akacjowym. A zamiast wędzonych migdałów dodaj zwykłe. A chipsy Gorgonzola zamień na dowolne chipsy serowe: zetrzyj ser, ułóż go na papierze do pieczenia w piękne płatki i włóż do mikrofalówki na kilka minut. Następnie wyjąć i ostudzić.
PRZY OKAZJI
Przepis dostarczony przez Jurija Manczuka, szefa kuchni kawiarni Charlie.