Do przepisu
Kalafior częściej niż jego kuzyn z białej kapusty stanowi bazę do zupy-kremu. Składniki takiej zupy mogą być różne, ale najczęściej uzupełnia się ją ziemniakami, marchewką, śmietaną i oliwą z oliwek.
Złożoność: łatwo Porcje: 1MikserGotowaniePrażenieKolacjaKolacjaŻurekDanie pierwszeZupaŻurekSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘkalafior – 400 gziemniaki – 100 gcebula – 50 gczosnek – 20 gkrem – 200 mloliwa z oliwek – 50 gwoda – 100 mlsól – 5 gpieprz – 1 gfilet z dorsza – 40 gkilka kropel oliwy truflowejkiełki i mini szpinak do dekoracji Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Cebulę, ziemniaki, czosnek obieramy i siekamy według uznania.
Krok 2
Wszystkie posiekane składniki wrzucamy na patelnię, podsmażamy na mavli, a na sam koniec dodajemy kapustę podzieloną na różyczki.
Krok 3
Zawartość patelni zalać śmietaną, wodą i gotować do miękkości.
Krok 4
Zmiel wszystko w blenderze na gładką masę, następnie dodaj sól i pieprz.
Krok 5
Filet z dorsza ugotuj lub smaż na patelni, aż będzie ugotowany
Krok 6
Filety ułożyć na talerzu, polać zupą i dodać oliwę truflową. Udekoruj kiełkami i mini szpinakiem.
PRZY OKAZJI
Przepisu dostarczył Dmitrij Zotow, szef kuchni marki Zotman Pizza Pie.