Krem z suszonych pomidorów
Ljubow Tsaplina 24 sierpnia 20130,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
W przepisie lepiej jest użyć kremowych pomidorów. Mają grubą skórkę i mało soku. I oczywiście prawdziwe suszone pomidory zalewa się oliwą, ale rafinowany olej słonecznikowy też się sprawdzi.
Złożoność: łatwo Porcje: 1PustyWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘPomidory (krem)Przyprawy do warzyw (suchy)Olej roślinny (rafinowany)CzosnekSól, pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Połóż papier do pieczenia na blasze do pieczenia. Ułożyć pomidory przekrojone na pół, w rzędach, przecięciem do góry. Jeśli pomidory są bardzo soczyste, usuń nasiona i sok łyżką. Pomidory posypać solą, pieprzem, suchą mieszanką warzywną i wstawić do piekarnika na 4 godziny w temperaturze 100 stopni.
Krok 2
Gotowe pomidory przekładamy do szklanego słoika, posypując warstwy pomidorów plasterkami czosnku. Zalej wszystko olejem roślinnym. Przechowywać w lodówce.
UWAGA DO GOSPODARKI
W przepisie lepiej jest użyć kremowych pomidorów. Mają grubą skórkę i mało soku. Prawdziwe suszone pomidory zalewa się oliwą z oliwek, ale rafinowany olej słonecznikowy też się sprawdzi.