Do przepisu
Krem można przygotować nie tylko do ciast i wypieków, ale także jako samodzielny deser. Przygotowanie kremu budyniowego nie należy do najłatwiejszych zadań, ale Nowy Rok przychodzi raz w roku. Deser z pewnością przypadnie do gustu tym, którzy uwielbiają wypieki z kremem, ale nie przepadają za dodatkowymi kaloriami w postaci ciasta.
Złożoność: trudny Porcje: 6 Gotowanie: 35 minut Dodać. czas: 2 godzinyGotowanieDeserKrem budyniowyWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciUrodzinyŚwięto dzieciKarnawałNowy RokBoże NarodzenieBufetSKŁADNIKI NA 6 PORCJI2 średnio dojrzałe awokado250 ml śmietanki 10–11% tłuszczu300 ml śmietanki o zawartości tłuszczu od 30%30 g skrobi kukurydzianej125 g cukru6 dużych żółtek C080 g masłaskórka i sok z 3 limonekmandarynki do dekoracjiNa frytki z nerkowców:200 g nieprażonych orzechów nerkowca1 litr oleju roślinnego do smażenia200 g cukru pudru z kardamonem Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Na krem wymieszaj całą śmietankę z połową skórki w rondlu o grubym dnie i podgrzewaj na małym ogniu, aż prawie się zagotuje. Zdjąć z ognia i pozostawić na 15 minut. W dużej misce ubić żółtka z cukrem na biało, dodać skrobię i ponownie ubić.
Krok 2
Kontynuując mieszanie, cienkim strumieniem wlewaj masę śmietanową. Śmietankę postaw na małym ogniu i gotuj, ciągle mieszając, aż zgęstnieje: jeśli zanurzysz w niej tył łyżki i przesuniesz po nim palcem, krawędzie paska pozostaną jasne. Schładzamy krem przez 15 minut, często mieszając. Dodać posiekane i miękkie masło oraz pozostałą skórkę, wymieszać na gładką masę.
Krok 3
Obierz awokado, usuń nasiona, a miąższ zmiksuj w blenderze. Wymieszaj krem z puree z awokado i dopraw do smaku sokiem z limonki. Umieścić w szklankach lub miseczkach, przykryć folią „w kontakcie” (położyć bezpośrednio na powierzchni kremu). Włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Krok 4
Orzechy nerkowca zalać zimną wodą, zagotować na małym ogniu i gotować przez 10 minut. W tym samym czasie w rondlu rozgrzej olej do smażenia do temperatury 160°C. Orzechy nerkowca odcedzamy na sicie i od razu obtaczamy w cukrze pudrze.
Krok 5
Pracując partiami, strzepując nadmiar proszku, smaż w głębokim tłuszczu orzechy nerkowca, aż uzyskają głęboko złocisty karmelowy kolor. Uważaj – nie prześwietlaj! Gotowe orzechy osusz na ręcznikach papierowych, następnie posiekaj, posyp budyniem orzechami i udekoruj całkowicie obranymi plasterkami mandarynki i cukrem pudrem.