Krem rabarbarowy
Do przepisu
Custard to krem, który można wykorzystać jako słodki sos lub wykorzystać jako część innego deseru, np. Nadzienia tartaletek. Polecamy podawać krem z rabarbarem z grzankami, rogalikami i bułką. Możesz też użyć go jako warstwy na ciasto.
Złożoność: łatwo Porcje: 500 Gotowanie: 40 minutMikserGotowanieDeserPustyWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 500 PORCJI600 g rabarbaru 1 duże jajko 200 g masła 4 łyżki. l. mąka 180 g drobnego cukru 50 ml grenadyny, opcjonalnie Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Rabarbar pokroić i zmiksować w blenderze. Na patelnię połóż drobne sito, włóż do niego puree i wyciskając puree rękami, oddziel sok od miąższu (nie będzie to konieczne).
Krok 2
Do 250 ml soku dodać jajko, pokrojone w kostkę masło, mąkę i cukier (resztę soku zachować). Postaw na najniższym ogniu i ciągle mieszając gotuj, aż uzyskasz gęstą śmietanę.
Krok 3
Gdy krem lekko ostygnie, przetrzeć go przez sito, aby był całkowicie gładki.
Krok 4
Dodaj pozostały sok rabarbarowy i grenadynę (jeśli jej używasz, rozjaśni ona kolor kremu). Dokładnie wymieszaj, całkowicie ostudź i przełóż do słoików.
PRZY OKAZJI
Krem można przechowywać w lodówce przez tydzień.