Krem cytrynowy

Krem cytrynowy

Krem cytrynowy to klasyka kuchni angielskiej. Jest niemalże uniwersalny: podawany z różnymi wypiekami zamiast dżemu, stosowany jako nadzienie (np. do klasycznego ciasta cytrynowego bezowego), służy jako sos do naleśników i gofrów, można go również stosować do polewy jogurtowej lub twarogowej ser. Krem cytrynowy to smak szczęśliwego dzieciństwa, nieważne.

Produkty są najprostsze i najtańsze, a technologia przygotowania jest taka sama jak w przypadku kremu angielskiego (custard). Sugeruję użycie tylko żółtek, a nie całych jajek, dzięki temu krem ​​będzie smaczniejszy. Drobno otrzyj skórkę z dwóch cytryn (tylko żółta część) i włóż do żaroodpornej miski. Dodaj 170 g jasnobrązowego cukru i rozetrzyj skórkę i cukier opuszkami palców, aby uwolnić aromatyczny olejek. Z dwóch cytryn wyciśnij sok (90 ml) i dodaj do cukru. Umieścić miskę nad łaźnią parową i podgrzewać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Oddziel białka z pięciu jaj od żółtek, zachowując żółtka. Gdy cukier się rozpuści, do syropu cytrynowego dodaj 85 g masła pokrojonego na kawałki. W żadnym wypadku mieszanina nie powinna się gotować! Gdy masło się rozpuści, dodać w trzech porcjach żółtka (110 g), dokładnie mieszając każdą porcję. Kontynuuj gotowanie śmietanki na łaźni parowej, mieszając, nie doprowadzając do wrzenia. Może to zająć od 15 do 30 minut, aż krem ​​przestanie kapać z drewnianej łyżki. Gdy krem ​​zgęstnieje, można go zdjąć z ognia. Śmietanę przecedzić przez sito, aby usunąć skórkę i zsiadłe kawałki żółtka, dodać 1 łyżeczkę. woda z kwiatu pomarańczy. Można się jednak bez tego obejść, chociaż Dziadek Bocuse zalecał coś przeciwnego. Zabawne, że wielki francuski szef kuchni również miał swój udział w tym przepisie. Ochłodzić krem ​​​​do temperatury pokojowej i włożyć do lodówki. Jeśli nie zjesz kremu prosto ze słoiczka, w lodówce wytrzyma co najmniej tydzień. Może i więcej, ale nie udało mi się jeszcze sprawdzić.

Przepisy od Eleny Motovej:

Krem Dla cukiernika krem ​​jest podstawą wszystkiego. Ale aby się nie pomylić, najpierw zrozummy, co oznacza krem ​​​​w świecie słodyczy. Zobacz więcej…

Ciasto na ciasteczka: biscotti W światowej kuchni kulinarnej biscotti to suche ciasteczko pieczone dwukrotnie. Każdy szanujący się cukiernik ma swój własny przepis na biscotti… Zobacz więcej…

Ciasteczka czekoladowe Ciasto kruche. Elena Motova oferuje idealną opcję do porannej kawy lub wieczornej herbaty – prosty i niezbędny przepis na czekoladowe ciasteczka. Zobacz więcej…

Krem do ciasta Prosty krem ​​czekoladowo-pomarańczowy pozwoli zaoszczędzić czas podczas przygotowywania ciasta i zminimalizować kaloryczność. Tradycyjnie do bitej śmietany czekoladowej… Zobacz więcej…

Zapiekanka Porowa Gdybym została poproszona o napisanie o kuchni greckiej, napisałabym o ciastach. O soczystych nadzieniach warzywno-serowych, o chrupiącym cieście filo. Na przykład Prassopita… Zobacz dalej…

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #pieczenie #desery #Elena Motova #kuchnia angielska #krem cytrynowyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej pomysłów i przepisów – w naszych sieciach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja