Krem cytrynowy

Krem cytrynowy

gastronomia 22 listopada 2015 rKrem cytrynowyKrem cytrynowy, domKrem cytrynowy Do przepisu

Krem cytrynowy, czyli „twaróg” (angielski twaróg), to wykwintny, niezwykle aromatyczny przysmak, który można delektować się w czystej postaci lub spożywać posmarowany kromkami chleba. Ta druga opcja jest szczególnie popularna w ojczyźnie dania, Wielkiej Brytanii. Przepis na krem ​​cytrynowy wynaleziono w tym kraju w połowie XIX wieku i od tego czasu często podaje się tam Kurda na śniadanie z tostami z masłem i dżemem. Czy to danie jest trudne w przygotowaniu? Zupełnie nie! Należy jednak pamiętać, że krem ​​cytrynowy będzie wymagał ciągłej uwagi: masę należy mieszać przez cały czas gotowania, aby się nie przypaliła.

Złożoność: przeciętny Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minutKuchnia angielskaPustyWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘduże cytryny – 4 szt. cukier puder – 350 g masło – 100 jajek – 4 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj cytryny. Dokładnie umyj je szczoteczką lub sztywną gąbką i płynem do mycia naczyń, aby usunąć woskową warstwę, którą producenci pokrywają owoce cytrusowe.

Krok 2

Osuszyć cytryny ręcznikami papierowymi i usunąć skórkę na tarce. Następnie przekroić na pół i wycisnąć sok do żaroodpornej miski. Dodać skórkę, cukier puder i pokrojone w kostkę masło.

Krok 3

Miskę ze składnikami lemon curd włóż do gorącej łaźni wodnej. Mieszając, podgrzewaj aż masło się rozpuści, a cukier puder rozpuści.

Krok 4

Jajka ubić mikserem, aż do uzyskania puszystej, lekkiej masy. Dodaj do miski z mieszanką cytrynową. Mieszając, gotować około 20 minut. Masa powinna zgęstnieć. Pozostawić do ostygnięcia, następnie przełożyć lemon curd do wysterylizowanych słoików i szczelnie zamknąć.

PRZYDATNE RADY

Krem cytrynowy, umieszczony w słoiczkach i szczelnie zamknięty, należy przechowywać wyłącznie w lodówce przez tydzień. Ale z doświadczenia zauważamy, że ten deser jest tak pyszny, że po prostu „nie żyje” tak długo.

PRZY OKAZJI

Curd cytrynowy można wykorzystać jako nadzienie do tarty. Przede wszystkim należy upiec jego spód (zwykłe ciasto kruche) i pozostawić do ostygnięcia. Następnie posmaruj kremem cytrynowym, przykryj ubitymi białkami i włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C na dosłownie 7 minut, aż się zarumienią.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja