Krab kamczacki i jak go wykorzystać

Krab kamczacki i jak go wykorzystać

Krab kamczacki i jak go wykorzystać

Marianna Orlinkowa 27 grudnia 2023 r0,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdziałnieokreślonyKomentarz

Krab kamczacki, jak sama nazwa wskazuje, pozyskiwany jest na Dalekim Wschodzie. Tam jest gotowany bezpośrednio na trawlerach, w wodzie morskiej, a na lądzie zamrażany w zamrażarkach szokowych w bardzo niskiej temperaturze. Następnie jest sprzedawany dostawcom i producentom, którzy mogą kroić kraba na różne sposoby.

Jak smakuje mięso kraba? Nie jest łatwo opisać słowami, jak każdy inny smak. No cóż, ujmę to tak: jest lekko słodki, bardzo delikatny i znacznie bliższy krewetce niż jakiejkolwiek rybie. I prawie nie ma rybiego zapachu, jest zapach morza. Mięso kraba ma neutralny smak – idealne do przystawek dla smakoszy.

Krab Kamczacki

Treść artykułu:

  • Jakie części kraba królewskiego są spożywane?
  • Jak gotować kraba kamczackiego
  • Co pasuje do kraba kamczackiego?
  • Jak jeść paliczki kraba królewskiego?
  • Co ugotować z kraba kamczackiego?
  • Kawior z kraba kamczackiego
  • Dlaczego konserwowe mięso kraba kamczackiego jest gorsze od świeżego?
  • Ciekawa historia
  • Jakie są zalety mięsa kraba kamczackiego?
  • Ile kosztuje krab kamczacki?

Trzeba powiedzieć, że tak naprawdę krab kamczacki występuje także na Morzu Barentsa, w rejonie Zatoki Teriberskiej. A to już kolejna historia o głupich innowacjach. Już w latach trzydziestych XX wieku ktoś wpadł na pomysł przewiezienia partii młodych krabów królewskich z Dalekiego Wschodu do Murmańska, wrzucenia ich do morza i obserwowania, jak się tam rozmnażają. Potem warunki transportu okazały się dla krabów nie do zniesienia i nic nie wyszło. Próbę powtórzono w 1968 r. Udało się, ale rozmnożyły się tak wolno, że wkrótce wszyscy o nich zapomnieli. Ale kraby nie poddały się i stopniowo dostosowywały swoją reprodukcję. Do tego stopnia, że ​​dawni mieszkańcy Morza Barentsa nie uważali, że to wystarczy. Krab kamczacki to duży i bardzo silny skorupiak. Nie przejmuje się cudzą skorupą – gryzie ją swoim potężnym pazurem. I porusza się szybko. Tak więc kilka lat temu stało się jasne: populacja krabów kamczackich poważnie zagraża lokalnej ekologii (a przy okazji ekologii Norwegii, do której krabowi udało się dotrzeć). W związku z tym zalegalizowano połowy kraba kamczackiego na Morzu Barentsa, najpierw dla przedsiębiorstw wydobywczych w ramach kwot, a w 2021 r. dla zwykłych rybaków. Teraz możesz pojechać do Murmańska, kupić bilet za 1000 rubli – i dla własnej przyjemności łapać kraby sieciami o ustalonej wielkości. Niestety, nie sprawiło to, że krab kamczacki stał się tańszy. Ale być może bez Murmańska byłoby jeszcze drożej.

Jakie części kraba królewskiego są spożywane?

Najpopularniejsza i najsmaczniejsza jadalna część kraba kamczackiego
Najpopularniejsza i najsmaczniejsza jadalna część kraba kamczackiego

falanga

Zacznijmy od tego, że sezon połowowy jest dla krabów bardzo ważny. A to tylko zima i wczesna wiosna. Przez resztę czasu krab będzie „chudy” przed lub po linieniu, to znaczy zewnętrzna część całego kraba lub paliczków będzie wyglądać jak zwykle. Otwierasz i okazuje się, że w środku prawie nie ma mięsa.

Więc jedzą kraba kamczackiego:

– pierwsza falanga nogi (całe nogi kraba nazywane są często pazurami);

– druga falanga;

– „kolano”, czyli trzecia falanga;

– „pięść”, czyli część chwytna pazura;

– „róża” lub „rozeta”, miejsce, w którym wyrastają nogi z głównej części kraba, jest tam dość dużo mięsa;

Co jeszcze jedzą? Wewnątrz kraba znajdują się złogi tłuszczu, jest ich całkiem sporo i (dla miłośników) są bardzo smaczne.

Która część kraba kamczackiego jest najsmaczniejsza i najdroższa? – Pierwsza falanga. W rzeczywistości druga falanga nie różni się smakiem i konsystencją, po prostu jest znacznie mniej mięsa, a skorupa jest grubsza. I z jakiegoś powodu „róża” jest mniej ceniona, chociaż mięso w niej jest delikatniejsze i bardziej soczyste. I taniej!

Ale tym, czego na pewno nie można zjeść z kraba kamczackiego, jest jego wątroba. Źle wpływa na organizm ludzki w postaci pożywienia. Oto jak lek działa dobrze. Można z niego na przykład wyekstrahować hialuronidazę, czyli substancję, która pomoże fashionistkom wykonywać sobie zastrzyki upiększające bez konsekwencji w postaci długotrwałego obrzęku.

Jak gotować kraba kamczackiego

Przede wszystkim musisz pamiętać, że krab kamczacki został już dla Ciebie przygotowany – jest gotowany i mrożony. Oznacza to, że wystarczy go odpowiednio rozmrozić i zjeść. Co to jest „prawidłowe rozmrażanie”? Jeśli krab został zamrożony na surowo, zaleca się ostrożne i długotrwałe rozmrażanie go w lodówce. Ale ponieważ jest gotowany, nie ma potrzeby żadnych trudności – kraba kamczackiego można rozmrozić po prostu w temperaturze pokojowej. Jeżeli mówimy o paliczkach w łupinie i chcemy szybko zagotować wodę w dużym rondlu doprowadzić do początku wrzenia i wyłączyć: pozostawić do ostygnięcia do 90°C. Paliczki/pięści zanurzamy w gorącej wodzie i odstawiamy pod przykryciem na około 10 minut. Kraba kamczackiego nie można gotować: zniszczycie jego delikatną konsystencję, stanie się twardy. Opisana metoda jest całkowicie wystarczająca. Jednocześnie jest to dobra okazja, aby nadać krabowi pożądany smak, dodając do wody przyprawy, zioła i warzywa – najlepsze połączenia zostaną omówione poniżej. Jeśli masz mięso kraba kamczackiego (filet), to i tak nie musisz go gotować. Wystarczy rozmrozić i tyle.

I nigdy, POD ŻADNYM WYPADKIEM nie rozmrażaj kraba w kuchence mikrofalowej. Tam rozmrażanie przebiega nierównomiernie i w pewnym momencie niektóre pozostaną niezamrożone, a inne beznadziejnie suche. Nie jest to wynik, jakiego oczekujesz od produktu o tej wartości.

Co pasuje do kraba kamczackiego?

Krab kamczacki dobrze komponuje się z niemal każdym jedzeniem
Krab kamczacki dobrze komponuje się z niemal każdym jedzeniem

Najpierw 10 najbardziej odpowiednich produktów:

– masło;

– inne owoce morza o delikatnym smaku (przegrzebki, langustynki, homary, krewetki, kalmary);

– tłuste, delikatne ryby (halibut, łosoś, chilijski labraks, czarny dorsz);

– kawior dowolnej ryby szlachetnej (w tym łososia, zwłaszcza siei, jesiotra, szczupaka);

– ogórki świeże i lekko solone;

– awokado;

– jajka;

– sałaty zielone;

– czosnek (bardzo umiarkowany);

– szalotki lub spody zielonej cebuli (umiarkowane).

Gdzie jest cytryna, pytacie, zawsze podaje się ją do owoców morza! Tak, ale nie. Sok z cytryny to kwas, który pali język i przytępia zmysły. A krab jest bardzo delikatny!

Teraz 10 przypraw/przypraw, które możesz dodać podczas gotowania, a także sosy:

– pieprz czarny, biały i różowy lub z młyna;

– sól swańska;

– ostra papryczka lub pyszna pasta z ostrego chili;

– suszony koperek/natka pietruszki (w torebce lub na zamykanym sitku, żeby warzywa nie przyklejały się do mięsa, jest brzydkie);

– skórka z cytryny lub limonki;

– Sos Worcestershire;

– sos sojowy;

– musztarda (minimalna ilość);

– chrzan (w jeszcze bardziej minimalistycznym wydaniu);

– pyszny majonez.

Jak jeść paliczki kraba królewskiego?

Jeśli masz całą kończynę kraba, najpierw należy ją podzielić na paliczki. Aby to zrobić, możesz założyć grube rękawiczki lub po prostu chwycić paliczki kilkakrotnie złożonym ręcznikiem papierowym, aby nie zranić się naroślami na muszli. Oderwij jedną falangę od drugiej w stawie, obracając ją w różnych kierunkach. Jeśli złamiesz go kompetentnie i powoli, możesz natychmiast wyciągnąć mięso z jednej falangi.

Aby wyciąć same paliczki kraba, będziesz potrzebować dobrych, mocnych nożyczek. Weź falangę do ręki, otwórz nożyczki, które trzymasz w drugiej ręce i umieść jedną końcówkę wewnątrz falangi pod muszlą. Poruszając się stopniowo, przecinamy całą skorupę i wyjmujemy mięso. Pozostaje tylko wyczuć w mięsie cienką chitynową płytkę i wyciągnąć ją.

Aby usunąć mięso z pazurów, można je również przeciąć lub włożyć nóż w pazur i obrócić.

Jeśli masz ochotę zjeść mięso kraba kamczackiego „au naturel”, to podawaj je w najprostszy i nieskomplikowany sposób: rozpuść dobre, smaczne masło, dodaj odrobinę soli i pieprzu. I postaw miskę przed każdym zjadaczem, aby każdy mógł zanurzyć w niej swoje kawałki kraba.

Co ugotować z kraba kamczackiego?

Na naszej stronie znajdziesz mnóstwo dobrych przepisów. Oto na przykład wspaniały noworoczny Olivier z krabem. Tutaj i tutaj proste sałatki z krabami. Jest tu julienne z mięsem kraba. A oto awokado nadziewane krabami. Oto przystawka focaccia z kraba autorstwa szefa kuchni Carlo Grecu. Mamy nawet kanapkę z krabem!

A nasz ukochany przyjaciel, wspaniały szef kuchni Siergiej Eroszenko, którego już nie ma z nami, przygotował niesamowite gazpacho z krabem kamczackim, przeciwstawiając się wszelkim zwykłym prawom kompatybilności – i jest takie pyszne!

Kawior z kraba kamczackiego

Jeśli sam krab kamczacki jest przysmakiem, to jego kawior jest przysmakiem podniesionym do kwadratu, jeśli nie pokrojonym w kostkę. Ponieważ ogólnie rzecz biorąc, łapanie samic krabów w okresie składania jaj jest zabronione. Niemniej jednak od czasu do czasu pojawia się okazja, aby jej spróbować, głównie w restauracjach specjalizujących się w krabach lub w ogóle owocach morza. W gotowej formie jest mało interesujący, ale na surowo jest bardzo smaczny.

Dlaczego mięso kraba kamczackiego w puszkach jest gorsze od świeżego?

Mięso kraba w puszkach nie różni się od świeżego mięsa kraba, z tą różnicą, że zawiera sól.
Mięso kraba w puszkach nie różni się od świeżego mięsa kraba, z tą różnicą, że zawiera sól.

Właściwie nic. Składniki konserw: filet z kraba, woda, sól. Tak, jest mniej delikatny i bardziej słony, ale w przypadku większości sałatek, gdzie nie trzeba „popisywać się smakiem”, to nawet plus – po zmieszaniu z innymi składnikami łatwiej będzie smakować. Tylko nie zapomnij wyjąć chitynowych talerzy!

Ciekawa historia

Ta historia wydarzyła się z krabem kamczackim w puszce. W latach dwudziestych rząd radziecki, próbując zarobić pieniądze dla młodej i biednej republiki, zdecydował się sprzedawać kraby w puszkach do Ameryki. Należało wymyślić nazwę chwytliwą, łatwą do wymówienia przez anglojęzycznych towarzyszy. Wymyśliliśmy – KAMCHATKĘ. Jednak w trakcie projektowania i drukowania naklejki na puszkę okazało się, że jest ona za długa. Przedruk byłby zbyt kosztowny, wklejono je na siebie, pierwsze trzy litery nie były już widoczne, a efektem była nieznana CHATKA. Ale zadziałało! Od tego czasu jest sprzedawany pod tą nazwą.

Jakie są zalety mięsa kraba kamczackiego?

Mięso kraba kamczackiego jest niskokaloryczne, ale bogate w korzystne mikroelementy
Mięso kraba kamczackiego jest niskokaloryczne, ale bogate w korzystne mikroelementy

Wydaje się, że absolutnie wszystko oprócz ceny, która źle wpływa na układ nerwowy. A mimo to zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka (19 g na 100 g mięsa) i przydatnych mikroelementów (sód, fosfor, jod, magnez, potas, żelazo itp.). Jedzenie mięsa krabów utrzymuje zdrowe kości, działa profilaktycznie na gospodarkę hormonalną, stan układu sercowo-naczyniowego i odporność. A kalorie w mięsie kraba kamczackiego to tylko 90 na 100 g.

Ile kosztuje krab kamczacki?

Trzymaj się, drogi czytelniku!

Pazury kraba kamczackiego, w przeciwieństwie do ich wielkości, kosztują od 1900 do 3500 rubli. Pierwsza falanga, która ma najkorzystniejszy stosunek wielkości skorupy do mięsa, wynosi około 6200 rubli. Pięści z dwoma pazurami – około 4500 rubli. Mięso kraba kamczackiego (filet), w zależności od tego, z jakiej części kraba zostało pobrane i jakiej wielkości był sam krab, od 3500 do 5500 rubli. Są też przetwory – mięso kraba kamczackiego w szklanych lub blaszanych słoikach – od 1600 do 3000 rubli. na słoik. Wszystkie opcje mają swoje zalety i wady, wybierz tę, która najbardziej Ci odpowiada!

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #sałatkakrabowa #krab kamczacki #mięso kraba #krabPOWIĄZANE MATERIAŁY

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja