Kotlety z serem w piekarniku: 6 sprawdzonych przepisów
Kotlety z serem w piekarniku zawsze okazują się miękkie, soczyste i bardzo delikatne. Danie doskonale sprawdzi się zarówno na święta, jak i na rodzinne obiady w dni powszednie. A jeśli dodasz ziemniaki, nie będzie to wymagało dodatkowego przystawki. Przepisów na kotlety z serem jest mnóstwo. Można je przygotować z wieprzowiny, wołowiny, kurczaka, indyka i jagnięciny; dodawaj różne warzywa, sosy, sery. Chyba każda gospodyni domowa ma swój sprawdzony przepis na to danie. Sugerujemy trochę poeksperymentować ze składnikami i zamienić go w prawdziwe kulinarne arcydzieło.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Jakie mięso wybrać do kotletów z serem w piekarniku
- Jak przygotować mięso do pieczenia
- Dodatkowe składniki
- Jaki sos wybrać
- Ser
- Kotlety schabowe z pomidorami i serem w piekarniku
- Szwajcarskie kotlety jagnięce z skórką serową w piekarniku
- Kotleciki wołowe z pieczarkami i serem w piekarniku
- Francuskie kotlety wołowe z pomidorami i serem od czytelniczki Lery
- Kotleciki z kurczaka z serem w piekarniku
- Kotleciki z indyka z pomidorami i serem w piekarniku
Jakie mięso wybrać do kotletów z serem w piekarniku
Kotlety z serem w piekarniku można przygotować z każdego rodzaju mięsa: wołowego, cielęcego, wieprzowego, jagnięcego, kurczaka i indyka. W zależności od rodzaju pieczonego mięsa czas gotowania będzie się różnić.
- Wieprzowina. Do kotletów polecamy używać karkówki, surowej w piekarniku, ale można też użyć szynki, polędwicy czy polędwicy.
- Wołowina. W przypadku kotletów wołowych lepiej jest użyć zadu, grubego brzegu (ribeye), cienkiego brzegu, mięśnia ocznego.
- Kurczak i indyk. Do kotletów z kurczaka i indyka wybierz filet z piersi lub uda.
- Baranina. Zalecamy użycie szynki lub mostka.
Jak przygotować mięso do pieczenia
- Mięso pokroić w poprzek włókien mięśniowych na kawałki o grubości około 2 cm. Usuń wszystkie błony i żyłki. Następnie przykryj folią spożywczą lub pergaminem i ubijaj na grubość 6-7 mm.
Jak przygotować kotlety do zapiekania z serem w piekarniku
- W razie potrzeby mięso można marynować. Aby to zrobić, włóż kotlety do miski, dodaj sól i pieprz. W razie potrzeby można dodać przyprawy, czosnek i odrobinę oliwy z oliwek. Pozostawić do marynowania na kilka godzin.
Kotlety przed pieczeniem można zamarynować w przyprawach, czosnku i odrobinie oliwy.
- Kotlety można również podsmażyć przed pieczeniem w piekarniku. Smażenie mięsa jest konieczne, aby zamknąć w nim soki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy kotlety na złoty kolor. Nie rozgotowuj, aby mięso pozostało miękkie i soczyste w środku.
Dodatkowe składniki
- Cebulę pokroić w półpierścienie o grubości 1 cm. Kotlety z serem w piekarniku nabiorą pikantnego smaku, jeśli cebula zostanie wstępnie marynowana. Sugerujemy zmieszanie w równych proporcjach octu jabłkowego, sosu sojowego i oliwy z oliwek. Dodać cebulę i pozostawić do marynowania na 30-40 minut.
- Pomidory. Zalecamy wybór mięsnych odmian z mniejszą ilością soku.
- Grzyby. Do przygotowania kotletów z serem w piekarniku można użyć różnych rodzajów grzybów, w zależności od upodobań: kurki i boczniaki można dodać na surowo lub można je usmażyć; Zalecamy smażenie pieczarek; Najpierw ugotuj borowiki, borowiki i borowiki.
- Najpierw należy przygotować ziemniaki. Kroimy w plastry, wrzucamy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy 5 minut po zagotowaniu. Odcedź i umieść na durszlaku, aby odciekły.
- Ananas. Ananas z puszki we własnym soku jest idealny do kotletów z kurczaka. Okazuje się smaczne i niezwykłe.
Jaki sos wybrać
- Kremowy sos. Przygotowane na bazie ciężkiej śmietanki i masła. Polecamy przygotować go według naszej sprawdzonej receptury.
- Sos beszamelowy. Przygotowany na bazie mleka i masła.
- Śmietana lub śmietana. Sosy można zastąpić śmietaną lub kwaśną śmietaną. Smak stanie się delikatniejszy.
- Sos pomidorowy dobrze komponuje się z kotletami i serem. Spróbuj zrobić podstawowy sos.
Ser
Do zapiekania kotletów w piekarniku idealnie nadaje się ser emmentaler, a także dobrze topiące się sery półtwarde: rosyjski, gouda, holenderski itp. Cheddar i parmezan świetnie się sprawdzają. Możesz wybrać opcję „lżejszą” – mozzarellę. Nie ma dużej zawartości tłuszczu i szybko się topi.
6 sprawdzonych przepisów z kolekcji
Kotlety schabowe z pomidorami i serem w piekarniku
Czy masz dwa steki wieprzowe i zwykle smażysz je na patelni? Radzimy zmienić taktykę i upiec wieprzowinę z pomidorami i serem w piekarniku. Będzie to zupełnie inne danie mięsne, a do tego bardzo proste w przygotowaniu. Przyprawy, soczyste pomidory, złoty ser – co za rozkosz! Zamiast wieprzowiny można użyć steków z piersi kurczaka lub indyka.
Kotlety schabowe z pomidorami i serem w piekarniku
Do przygotowania 2 porcji kotletów schabowych z pomidorami i serem potrzebujemy:
- 2 steki wieprzowe o grubości 1–1,5 cm
- 300 g mocnych, mięsistych pomidorów lub pomidorków koktajlowych
- 1/2 dużej słodkiej cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki sucha przyprawa włoska
- 1 łyżka. l. oliwa z oliwek
- 1/4 łyżeczki czerwone płatki chili
- 100 g sera mozzarella lub gouda
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- sól
- Aby przygotować steki wieprzowe z pomidorami i serem, włącz piekarnik i rozgrzej go do 180°C.
- Umieść steki w torbie na żywność i lekko rozbij. Steki wieprzowe do zapiekania z serem i pomidorami doprawiamy solą, pieprzem, suszoną przyprawą włoską i płatkami czerwonej papryki.
- Pomidory pokroić na duże kawałki (jeśli używasz pomidorków koktajlowych, przekrój je na pół).
- Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać.
- Na dnie ceramicznego naczynia do pieczenia ułóż pomidory, czerwoną cebulę i czosnek. Sól, pieprz, posyp przyprawą. Skropić oliwą i wymieszać.
- Połóż steki na pomidorach na środku patelni. Jeśli chcesz, możesz skropić steki odrobiną oliwy z oliwek.
- Piec w nagrzanym piekarniku przez 25 minut, aż pomidory będą miękkie, a steki ugotowane.
- Zetrzyj ser na grubej tarce. Do pieczenia możesz użyć pizzy mozzarella.
- Posyp steki startym serem i włóż wieprzowinę, pomidory i ser do piekarnika. Wierzch sera można posypać odrobiną przyprawy. Piec kolejne 10 minut
Szwajcarskie kotlety jagnięce z skórką serową w piekarniku
Co jest takiego wspaniałego w szwajcarskich kotletach jagnięcych w skórce serowej? To danie charakteryzuje się niezwykłym połączeniem smaków i tekstur. Mięso jest soczyste i aromatyczne, a skórka sera lekka i chrupiąca. Szwajcarskie kotlety jagnięce w skórce serowej mogą być doskonałą propozycją na świąteczny stół. Ale jednocześnie nadają się również na zwykły obiad. Podawać z dodatkiem świeżych warzyw, sałatek, ziemniaków lub grzanek. Twoja rodzina i goście będą zachwyceni!
Szwajcarskie kotlety jagnięce z skórką serową w piekarniku
Do przygotowania 1 porcji potrzebujesz:
- 12–18 kotletów jagnięcych z kością
- 1 średni pęczek natki pietruszki
- 5–7 gałązek mięty
- 60–70 g orzechów laskowych
- 80 g startego sera Gruyère lub innego twardego sera
- oliwa z oliwek
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól
- Przygotuj składniki do pieczenia szwajcarskich kotletów jagnięcych z skórką serową w piekarniku. Usuń nadmiar tłuszczu z jagnięciny i usuń kości. Mięso posolić i popieprzyć, obficie posmarować oliwą ze wszystkich stron i zawinąć w pergamin. Przechowywać w lodówce przez 12–24 godziny. Wyjmij i poczekaj, aż mięso osiągnie temperaturę pokojową przed gotowaniem.
- Rozgrzej piekarnik do 160°C i włącz grill, jeśli jest w wyposażeniu. Usuń łodygi pietruszki i mięty, a liście drobno posiekaj.
- Wymieszaj orzechy z ziołami i parmezanem. Podziel powstałą mieszaninę na 12–18 części.
- Rozgrzej patelnię grillową na dużym ogniu bez oleju. Smaż kotlety partiami, zaczynając od strony, na której znajduje się warstwa tłuszczu. Jagnięcinę smażymy z każdej strony bardzo krótko, dosłownie 30 sekund. Gotowe kotlety układamy na blaszce wyłożonej pergaminem
- Bardzo szybko nałóż mieszaninę sera i ziół na kotlety i umieść blachę do pieczenia w górnej jednej trzeciej części piekarnika. Gdy ser się roztopi, mięso jest gotowe. Podawać bardzo gorące.
Kotleciki wołowe z pieczarkami i serem w piekarniku
Kotlety wołowe z grzybami i serem mają jasny smak i apetyczny aromat, który nie pozostawi obojętnym żadnego smakosza. Soczyste mięso, złocista, tarta skórka serowa i aromatyczne grzyby tworzą wspaniałe połączenie smaków i tekstur. To danie może być podawane jako danie główne na lunch lub kolację, a także na każdym świątecznym stole. Podawać z ziemniakami lub świeżymi warzywami. Twoja rodzina i goście będą zachwyceni!
Kotleciki wołowe z pieczarkami i serem w piekarniku
Aby przygotować, potrzebujesz:
- 800 g wołowiny bez kości (gruby koniec)
- 8 pojedynczo zapakowanych plasterków sera
- 100 g pieczarek
- olej roślinny do smażenia
- 2 małe cebule
Na puree:
- 1 kg ziemniaków
- 250 g kremowego serka topionego
- 1 łyżka. l. masło
- 1 szklanka mleka
- 4 ząbki czosnku
- 1 kg ziemniaków
- sól do smaku
- Przygotować składniki na kotlety wołowe z pieczarkami i serem. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie. Mięso pokroić na 8 kawałków. Każdy kawałek przykryj folią, dokładnie utrzyj, a następnie natrzyj solą i pieprzem.
- Podgrzej 2 łyżki w rondlu. l. obrazy olejne Smaż cebulę, 6 minut. Dodać grzyby i smażyć, aż cały płyn odparuje. Zwiększ ogień i gotuj, mieszając, przez kolejne 3-4 minuty. Zdjąć z ognia. Każdy kawałek mięsa ułóż na arkuszu folii. Na wierzchu ułożyć farsz grzybowy.
- Na wierzchu ułóż plasterki sera, zawiń w folię i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 40 minut. 10 minut przed pieczeniem odwiń folię.
- Obierz ziemniaki, pokrój je i gotuj do miękkości, 20 minut.
- Wymieszaj czosnek w plasterki. Rozpuść masło, dodaj czosnek. Po 30 sekundach do masy serowo-mlecznej wlać masło czosnkowe (bez czosnku).
- Zetrzyj ziemniaki. Kontynuując ugniatanie, stopniowo dodawaj mleko i ser. Podawaj puree z mięsem.
Francuskie kotleciki wołowe z pomidorami i serem od czytelniczki Lery
Ten przepis na francuskie kotlety wołowe z pomidorami i serem różni się od przepisu „ludowego”, zgodnie z którym przed pieczeniem składniki polewane są kwaśną śmietaną lub nawet majonezem. A jeśli nigdy sam nie gotowałeś czegoś takiego, prawdopodobnie słyszałeś o tym daniu. W tym przypadku do nadzienia używa się sosu beszamelowego i to, nawiasem mówiąc, upodabnia to gorące danie do tego, co faktycznie istnieje w samej Francji. Trudno powiedzieć, czy uzupełniają mięso pomidorami. Ale nie ma wątpliwości, że beszamel od razu przenosi danie na wyższy poziom gastronomiczny!
Francuskie kotlety wołowe z pomidorami i serem
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- 4 kotlety wołowe (po 150 g każdy)
- 2 pomidory
- 2 średnie cebule
- 120 g startego sera
- oliwa z oliwek
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Do sosu:
- 30 g masła
- 1 łyżka. l. mąka
- 1 szklanka mleka lub śmietanki 10% tłuszczu
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- sól
- Zrób francuski sos do kotletów wołowych z…