Kotlety z serem, które uwielbiasz i takie, o których nie miałeś pojęcia
Olga Siutkina 27 lutego 2024 r
Kotlet maréchal, kotlet de volley, cordon bleu, kotlet kijowski i wreszcie kotlet Pozharskaya — w jakiś sposób wszystkie te dania z haute cuisine krążą wokół jednego pomysłu — przygotuj pyszny kotlet z bardzo soczystym nadzieniem z masła, sera, grzybów, szynki lub ziół pod chrupiącą skórką. Może to być kotlet z kurczaka, indyka, cielęciny lub ryby. I generał — zasada przygotowania, jak to często bywa w gotowaniu. Ale nadal sugerujemy dodanie do tego wyobraźni i dobrego smaku.
Treść:
- Kotlety siekane z serem
- Kotlety z kurczaka z serem
- Kotleciki z paluszków krabowych z serem
- Kotlety ziemniaczane z serem w środku
- Kotlety Z Pieczarkami I Serem
- Kotleciki z piersi kurczaka z serem
- Kotlety z indyka z serem
- Kurczak po kijowsku z serem
- Kotleciki rybne z serem
Kotlety siekane z serem
Gorący kotlet z kawałkiem sera — Co w tym złego, skoro przygotowywane jest w setkach tysięcy lokali na całym świecie? Prosty kotlet siekany z serem — pyszna chrupiąca skórka na zewnątrz i lepki, gorący ser w środku. To również ma swoją tajemnicę — w zależności od odmiany ser po roztopieniu staje się delikatny i kremowy, cierpki i aromatyczny (jeśli jest dojrzewający), pachnący i wyjątkowy (jeśli jest to ser pleśniowy).
Mięsem mielonym może być wszystko: wołowina, kurczak, indyk.
Zasada przygotowania mięsa mielonego jest standardowa: zmielić w maszynce do mięsa wraz z cebulą, namoczoną w wodzie czerstwą białą bułkę, dodać ulubione przyprawy odpowiednie do rodzaju mięsa. Wybierając przyprawy, należy jednak wziąć pod uwagę rodzaj sera, którego użyjesz. Przykładowo, jeśli jest to plasterek Roqueforta, to jego smak wystarczy, aby posiekany kotlet od razu uzyskał status wysokiej gastronomii bez żadnych innych dodatków.
Kotlet można usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Główny — uzyskaj efekt: chrupiącą panierkę i ser, który rozpłynie się, gdy ostry nóż dotrze do środka kotleta. Danie należy oczywiście podawać gorące, bardzo gorące, zanim ser stwardnieje. Mrożony ser w kotlecie — jest to utrata smaku, której nie da się odzyskać.
W takiej czy innej formie kotlety z serem są obecne w wielu kuchniach świata, a każdy naród uważa je wyłącznie za swoje znalezisko i dziedzictwo.
Różnią się nie tylko składniki, ale także dodatki. We Włoszech, jeśli zamówisz kotlet w restauracji, nie otrzymasz do niego przystawki: danie uważa się za całkowicie niezależne. W Portugalii kotlet podaje się wyłącznie ze spaghetti, a w Niemczech — ze smażonymi ziemniakami.
Kotlety z kurczaka z serem
Kotlety z kurczaka z serem — najczęstsza kombinacja. Chcesz po prostu „pobawić się” mięsem z kurczaka, wymyślić coś nowego, co zaskoczy rodzinę lub gości. Po prostu usmażyć kurczaka? To zbyt prymitywne dla gospodyni domowej, która uwielbia wyrafinowanie w kuchni. Kolejną rzeczą jest włożyć trochę wysiłku i wyobraźni i podać danie, które może stać się arcydziełem, a gospodyni spotka się z pochwałą i uznaniem. Właściwie nie jest to bardzo trudne. A tak na marginesie, świetny pomysł na poczęstunek przed przyjazdem gości.
Zawsze polecam zrobić mielone kotlety z kurczaka z piersi i ud — w ten sposób uzyskasz maksymalny smak. Weź jeden cały filet z kurczaka lub już pokrojony na kawałki: 1 cała pierś i 4 uda. Jeden kurczak oczywiście nie ma 4 ud, ale nie zapominaj, że kurczak ma również podudzia.
Nazwałabym ten przepis klasycznymi kotletami z kurczaka z serem.
Panierkę do smażenia kotletów z kurczaka najlepiej przygotować samodzielnie. — Zmiksuj domowe krakersy lub niesłodzone płatki kukurydziane za pomocą blendera.
Kotlety lepiej smażyć na roztopionym maśle. Jest o wiele smaczniejszy i bardziej aromatyczny niż jakikolwiek inny roślinny.
Kotlety z kurczaka z serem
Przygotowanie kotletów z kurczaka z serem:
- 1 cała pierś
- 4 biodra
- 1 mała cebula
- 150 g sera półtwardego
- 1 jajko
- sól, czarny pieprz
- szczypta suszonej bazylii
- 200 g domowej białej bułki tartej (do mięsa mielonego i do panierowania)
- ghee do smażenia kotletów
- Kurczaka pokroić w kostkę 2x2x2 cm. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Przewiń mielonego kurczaka i cebulę. Rada: W razie potrzeby cebulę można wstępnie podsmażyć na maśle.
- Wymieszaj mięso mielone, jajko, około 70 g bułki tartej, sól i przyprawy. Mięso mielone na kotlety z kurczaka z serem należy trochę ubić. Jest to konieczne, aby podczas smażenia kotlety się nie rozpadły i dobrze trzymały nadzienie serowe.
- Ser pokroić w plastry o grubości około 0,75–1 cm, tak aby zmieścił się w kotle. Po usmażeniu ser się roztopi i wypłynie w gładką, lepką masę.
- Wilgotnymi rękami uformuj placek z mięsa mielonego, na środek połóż plaster sera i zlep brzegi, jak w przypadku placków.
- Na talerz wysypujemy pozostałą bułkę tartą i ostrożnie panierujemy uformowane kotlety. Panierka powinna szczelnie i równomiernie przykrywać kotlet. — aby uzyskać pyszną chrupiącą skórkę.
- Rozgrzej patelnię z roztopionym masłem i smaż kotlety z obu stron na złoty kolor. — około 5 minut z każdej strony. Rada: Aby skórka panierki była gładka i chrupiąca, olej do smażenia powinien stanowić około 1/3 grubości kotleta.
Kotleciki z paluszków krabowych z serem
Najbardziej niezwykłe i pikantne danie — Są to kotlety z serem, w których zamiast mięsa mielonego używam mielonych paluszków krabowych. Jak widać nadają się nie tylko do naszych ulubionych sałatek, z paluszków krabowych można przygotować wiele dań na ciepło. I te kotlety — doskonały tego przykład. W przepisie jest mały trik: plasterka sera nie umieszcza się jako nadzienia, ale ściera na tarce (grubej lub drobnej). Ser roztopiony podczas obróbki cieplnej pełni rolę zapięcia, a kotlet z paluszka krabowego z serem nie będzie się rozpadał. I oczywiście ser dobrze komponuje się ze smakiem paluszków krabowych.
Kotleciki z paluszków krabowych z serem
Przygotowanie kotletów z paluszków krabowych z serem:
- 200 g paluszków krabowych
- 1 jajko
- 50 g mąki pszennej
- 200 g sera półtwardego
- 50 g kwaśnej śmietany lub majonezu
- 1 ząbek czosnku
- sól, mielony czarny pieprz
- biała bułka tarta lub nasiona sezamu
- ghee lub olej roślinny do smażenia kotletów
- Usuń folię opakowaniową z paluszków krabowych i zetrzyj je na grubej tarce. Rada: Zamiast paluszków krabowych możesz użyć mięsa kraba — będzie jeszcze smaczniejszy.
- Ser zetrzyj na drobnej lub grubej tarce. Czosnek przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na drobnej tarce. Jeśli nie chcesz, nie musisz dodawać czosnku do kotletów.
- Wymieszaj starte paluszki i ser. Dodać jajko, śmietanę i mąkę pszenną. Sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj mięso mielone, aż będzie gładkie.
- Formuj okrągłe lub owalne kotleciki. Obtocz w białej bułce tartej lub sezamie.
- Przygotowane kotlety z paluszków krabowych smażymy na rozgrzanym oleju z serem na złoty kolor. Podawaj kotlety z dowolnym dodatkiem.
Kotlety ziemniaczane z serem w środku
Kotlety ziemniaczane — nie placki ziemniaczane, ale kotlety z puree ziemniaczanego — pyszne same w sobie. Roztopione okruchy sera nadają im dodatkowej delikatności i pikanterii. Kotleciki ziemniaczane połączone z chrupiącą skórką — nikt nie może oprzeć się takiej pokusie; po prostu nie można się od nich oderwać.
Jest to danie samowystarczalne, do kotletów ziemniaczanych nie jest potrzebny dodatek. Gdyby tylko sałatka jarzynowa. Ten pożywny, ale lekki obiad zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Ser można stosować miękki lub półtwardy. Moim zdaniem idealna opcja — To jest Suluguni. Dobrze się topi, rozciąga po ugotowaniu i jest umiarkowanie słony. Mozzarella jest również całkiem odpowiednia. Aby nie zepsuć smaku kotletów z puree ziemniaczanego z serem, należy również ostrożnie podejść do panierki. Najlepszą opcją panierowania jest domowa biała bułka tarta. Do tych kotletów do panierki dodano odrobinę sera. Dzięki temu będą jeszcze bardziej chrupiące i pikantne.
Kotlety ziemniaczane z serem w środku
Przygotowanie kotletów ziemniaczanych z serem w środku:
- 2 duże ziemniaki (450–500 g)
- 150 g startego sera
- 1/2 łyżeczki sól
- 10 g posiekanej natki pietruszki
- 10 g posiekanej zielonej cebuli
- 100 g panierki z białego chleba
- ghee lub olej roślinny do smażenia
- Obierz ziemniaki i pokrój je w krążki o grubości 2 cm — w ten sposób wszystkie ziemniaki ugotują się w tym samym czasie. Włóż ziemniaki do zimnej wody, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu do miękkości, 20–25 minut. Po ugotowaniu dodać sól. Wskazówka: w przypadku kotletów ziemniaczanych z serem w środku można ugotować ziemniaki w mundurkach. Obierz jeszcze gorące i zmiksuj. Można też wykorzystać ziemniaki pozostałe z przystawki.
- Gdy ziemniaki będą już gotowe, odlej wodę, postaw ponownie patelnię z ugotowanymi ziemniakami na ogniu i osusz ziemniaki, aż cały płyn odparuje.
- Drobno posiekaj zieloną cebulę i natkę pietruszki. Zetrzyj ser. Ziemniaki włóż do miski i zmiksuj na gładką masę. Dodać posiekaną cebulę i natkę pietruszki, 100 g sera od całkowitej masy. Dodać sól i dokładnie wymieszać.
- Pozostały ser wymieszać z panierką. Uformuj okrągłe lub owalne placki i obtocz je ciasno w panierce serem.
- Rozgrzej patelnię z olejem i smaż kotlety z obu stron na średnim ogniu na złoty kolor, 3-4 minuty z każdej strony.
Wskazówka: według uznania do kotletów ziemniaczanych wraz z serem można dodać posiekaną kolendrę, mieloną czarną i czerwoną paprykę oraz inne ulubione przyprawy.
Kotlety Z Pieczarkami I Serem
Mielony kurczak, pieczarki, ser — te proste składniki mogą stworzyć piękną melodię smaku. Być może gotowałeś już kurczaka duszonego w śmietanie z grzybami i wiesz, jaki jest pyszny. A jeśli gotowe posypiecie serem, będzie jeszcze smaczniejsze i bardziej aromatyczne. A co jeśli zmielisz kurczaka i grzyby razem w maszynce do mięsa? Ser zetrzeć na mielone mięso czy zwinąć razem z filetem i grzybami? Dwa jasne i aromatyczne składniki, takie jak grzyby (można użyć pieczarek lub innych grzybów) i ser, nadadzą filetowi z kurczaka zupełnie nowy poziom smaku. Na mięso mielone na kotlety z grzybami i serem potrzebne będzie 500 g filetu z kurczaka, 100 g sera półtwardego, 100 g pieczarek, 1 jajko, białe pieczywo. Cała reszta jak zwykle: panierka z białego chleba lub niesłodzone płatki kukurydziane. Smażymy na rozgrzanym ghee. Jeśli będzie pochodzenia roślinnego, nie będzie tak smaczne, jak byś sobie tego życzył.
Kotlety Z Pieczarkami I Serem
Kotleciki z piersi kurczaka z serem
Kotlety z jednej piersi często okazują się proste i suche. Czy można to naprawić? Z pewnością! Spróbuj dodać podsmażoną cebulę i półtwardy ser starty na grubej tarce do mielonej piersi kurczaka. I oczywiście zapakuj wszystko w panierkę z domowych grzanek: soczystość w środku i chrupkość na zewnątrz gwarantowane! Naturalnie kotlety z piersi z serem należy jeść na gorąco, świeżo z patelni. Do dekoracji: puree ziemniaczane, pieczone warzywa, ryż, kasza gryczana, makaron — będzie pyszne!
Swoją drogą, czy wiecie jak jeszcze można zrobić chrupiącą panierkę? Zmiksuj biały chleb w blenderze z ostrzami (nie zanurzalnym). Dostaniesz okruszek. Rozłóż równą warstwą na blasze do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 160 °C piekarnik. Smażymy na złoty kolor….