Kotlety z pokrzywami w piekarniku

Do przepisu

Z pokrzywy gotuje się nie tylko kapuśniak, ale także kotlety. Sama trawa nie będzie dla Ciebie szczególnie satysfakcjonująca, dlatego do mielonego mięsa dodajemy wołowinę i wieprzowinę – nawet mięsożercy nie odmówią takich kotletów z pokrzywą.

Złożoność: łatwo Kalorie: 419,25 kcal/porcja Porcje: 10 Gotowanie: 40 minut Używany: 21,42 g/35,56 g/3,14MikserGrill/grillPiekarnikMaszynka do mięsaPrażeniePieczenieNa patelniKolacjaKolacjaDrugie danieKotletyPosiekane kotletyDanie główneSKŁADNIKI NA 10 PORCJI500 g pulpy wołowej800 g pulpy z karkówki wieprzowej300 g pokrzywy1 duża cebula3-4 ząbki czosnku2 łyżki l. masłosólolej roślinnyświeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 220°C. Mięso pokroić i przepuścić przez maszynę do mięsa.

Krok 2

Obierz i posiekaj czosnek i cebulę. Na patelni rozpuścić masło, dodać cebulę i czosnek, dusić na małym ogniu przez 10 minut.

Krok 3

W rękawiczkach usuń twarde łodygi z pokrzywy, posiekaj liście, dodaj do cebuli i czosnku, gotuj na wolnym ogniu przez 2 minuty.

Krok 4

Używając blendera zanurzeniowego, ubij mieszaninę cebuli i pokrzywy na pastę. Obrane ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce i dodać do papki.

Krok 5

Powstałą masę i mięso mielone wymieszać, dodać sól, pieprz i dokładnie wyrabiać rękoma, 10 minut. Podziel masę na 10 równych części. Natłuszczonymi rękami uformuj każdy kawałek w kulkę i lekko spłaszcz.

Krok 6

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż kotlety w pewnej odległości od siebie i włóż pod grill. Po 5 minutach odwrócić i zmniejszyć temperaturę piekarnika do 140°C. Piec, aż kotlety będą ugotowane, około 20 minut.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja