Kotlety z kalmarów

Kotlety z kalmarów

gastronomia 09 października 2022 r4,75 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzKotlety z kalmarów Do przepisu

Kotlety z kalmarów dla niektórych będą wydawać się egzotyczne, inni będą pamiętać, że coś podobnego jedli w dzieciństwie, najprawdopodobniej w Związku Radzieckim. Rzeczywiście, w tamtych czasach gospodynie domowe, próbując urozmaicić menu, wymyślały bardzo dziwaczne przepisy z najprostszych produktów. Można było wówczas kupić mrożone tuszki kałamarnic, trzeba było jednak wymyślić, jak je ugotować, aby były satysfakcjonujące i smaczne. Kotlety były bardzo popularne w ZSRR. Dlaczego więc nie użyć kalmarów jako bazy?! Tak narodził się przepis na kotlety z tych owoców morza. Swoją drogą danie okazało się bardzo smaczne, o czym łatwo przekonać się, jeśli ugotujemy je według naszego przepisu.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 175,94 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 40 minut Używany: 19,89 g/3,90 g/16,82KolacjaDrugie danieKotletyDanie główneWegetarianizm: OvoWegetarianizmMenu dla dzieciNa świątecznym stoleNowy RokSKŁADNIKI NA 4 PORCJItuszki kalmarów – 500 gchleb pszenny – 60 gcebula – 100 gjaja C1 – 2 szt.mąka – 2 łyżki. l.bułka tarta – 1 łyżka. l.koperek – 2 gałązkiświeżo zmielony czarny pieprz – do smakusól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj mielone kalmary na kotlety. Przede wszystkim odetnij skórkę z chleba i namocz okruchy w zimnej wodzie przez 15 minut. Cebule obieramy i grubo siekamy.

Krok 2

Umyj tusze kalmarów i przepuść przez maszynę do mięsa z drobną siatką. To samo zrób z cebulą. Wyciśnij bułkę tartą i dodaj do powstałego mięsa mielonego. Dodać mąkę i krakersy, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Krok 3

Koperek umyć i dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami. Usuń wszystkie twarde łodygi. Pozostałe warzywa posiekaj bardzo drobno. Dodać do zmielonych kalmarów i dokładnie wymieszać.

Krok 4

Postaw patelnię na średnim ogniu. Wlać do niego niewielką ilość oleju i mocno rozgrzać. Powstałe mięso mielone nabieramy łyżką i układamy porcjami na patelni w niewielkiej odległości od siebie.

Krok 5

Smaż kotlety z kalmarów z jednej strony (około pięciu minut). Odwróć się i smaż drugą stronę na złoty kolor. Podawać natychmiast z dowolnym sosem według własnego uznania.

UWAGA DO GOSPODARKI

Kotlety z kalmarów można podawać z puree ziemniaczanym lub sałatką ze świeżych warzyw z pikantnymi ziołami. Pierwsza opcja jest bardziej domowa, druga zdrowsza.

PRZY OKAZJI

Jeśli przygotowujesz kotlety z mrożonych tusz kalmarów, pamiętaj o całkowitym rozmrożeniu, najlepiej w lodówce. W takim przypadku zachowają soczystość, a kotlety będą smaczniejsze.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja