Kotlety z dorsza: sekrety gotowania i 5 przepisów, w których wygrywają obie strony
Olga Siutkina 29 marca 2024 r
Dorsz to ryba z mięsistym, pozbawionym kości, delikatnym filetem. Robienie kotletów z dorsza to przyjemność. Rozwiążmy to po kolei: jak wybrać rybę, prawidłowo ją rozmrozić, co zrobić, aby kotlety z dorsza były idealne. I oczywiście ugotujemy je z najlepszymi połączeniami mięsa mielonego i pysznych dodatków.
O czym porozmawiamy w artykule i jakie kotlety z dorsza przygotujemy:
- Jak powstały kotlety z dorsza
- Jak wybrać dorsza do kotletów
- Jak rozmrozić dorsza na kotlety
- Zasady doskonałych kotletów z dorsza
- Przepisy na kotlety z dorsza: najlepsze kombinacje i dodatki
- Proste kotlety z dorsza
- Kotlety z dorsza z kaszą manną i twarogiem
- Kotleciki z dorsza z gotowanymi ziemniakami
- Kotleciki z dorsza z kaszą perłową
- Kotleciki z dorsza z ryżem i marchewką
Jak powstały kotlety z dorsza
Historycznie pierwszą rybą morską, która wzbogaciła menu przyzwyczajonych do rzecznej odmiany Rosjan, był dorsz. A wśród Pomorów królową stołu był dorsz. Gotowano, pieczono w mleku i twarogu, z kaszą, z ziemniakami, suszono, solono i suszono. W obwodzie archangielskim przygotowano „cięcie” ryb. We współczesnym języku kotlety. Ponadto priorytetem były kotlety rybne przygotowane specjalnie z dorsza.
Jak wybrać dorsza do kotletów
Najpierw musisz wybrać odpowiednią rybę, w przeciwnym razie możesz się rozczarować. Rezultatem nie będzie smaczna soczysta mielona ryba, ale sucha, rozpadająca się masa, z której nie da się nawet uformować kotleta.
W sprzedaży dostępny jest świeżo mrożony dorsz w różnych odsłonach. Tusze niepatroszone ze skórą, tusze pozbawione skóry, filety ze skórą, filety bez skóry, mrożone brykiety, steki oraz starannie pokrojone i zapakowane kawałki grzbietu dorsza – schabu. Schaby to kawałki premium, najdroższe i oczywiście zrobią z nich najsmaczniejsze kotlety. Zakup całej tuszy ze skórą będzie budżetowy, ale będziesz musiał samodzielnie wyciąć i obrać skórę. Steki z dorsza są niewygodnym zakupem dla mięsa mielonego; trudniej jest wyciąć kawałki czystego fileta.
Filet z dorsza bez skóry to najlepszy wybór do mięsa mielonego
Filety bez skóry mogą być najlepszym wyborem do ryb mielonych, jeśli mają niewielką ilość glazury. Wystarczy odpowiednio rozmrozić rybę.
Przy zakupie należy preferować ryby pakowane. Zwróć uwagę, czy jest na nim dużo śniegu. Może to wskazywać, że ryba była dawno zamrożona, była nieprawidłowo przechowywana, została przemrożona i nawet przy delikatnym rozmrażaniu wyjdzie z niej dużo wilgoci. A utrata wilgoci podczas rozmrażania dorsza to katastrofa dla kotletów.
Jak rozmrozić dorsza na kotlety
Najważniejszym sekretem przygotowania kotletów z dorsza jest delikatne rozmrożenie ryby. Aby to zrobić, należy wcześniej wyjąć rybę z zamrażarki i włożyć ją do komory lodówki – od wieczora do następnego dnia lub rano przed przygotowaniem obiadu. Stopień rozmrożenia jest taki, że można go kroić nożem. Jeśli chcesz szybko rozmrozić rybę, włóż rybę do pojemnika z lodowatą wodą, nie rozpakowując jej.
Rybę należy prawidłowo rozmrozić: włożyć ją do zimnej wody z kostkami lodu. Dzięki temu ryba prawie nie straci wilgoci, która jest potrzebna w przypadku soczystych kotletów.
Woda lodowa to woda, której temperatura jest bliska zeru. Aby osiągnąć ten efekt, dodaj do wody kostki lodu. W ten sposób ryba będzie się rozmrażać stopniowo, tracąc jak najmniej soków. W końcu, gdy traci się wilgoć, struktura mięśni staje się luźna i sucha jak papier. A kotlety z takiego mięsa nie będą smaczne. Dlatego najważniejsze jest, aby zachować soki, a następnie dodać niezbędne składniki wiążące zgodnie z przepisem. Ale nie powinieneś też robić mielonej ryby z mrożonych ryb: będzie zbyt mokra i płynna. Jeśli glazury było dużo, składników wiążących może być za mało.
Z dorsza można przygotować różne potrawy. Wiele osób woli tę rybę – mięsisty, delikatny filet, bez małych ości, powściągliwy rybi smak. Nadaje się do tego każda obróbka cieplna: gotowanie, pieczenie, gotowanie na parze, piekarnik i smażenie na oleju na patelni. Dorsz nie jest tłusty, takie ryby nazywane są „suchymi”. W przeciwieństwie do tłustych ryb, podczas smażenia nie ma specyficznego zapachu oleju rybnego. Jest to idealna cecha do robienia kotletów.
Zasady doskonałych kotletów z dorsza
Kotlety z dorsza okażą się smaczne i nie rozpadną się podczas smażenia, jeśli będziesz przestrzegać prostych zasad.
- Jeśli kupiłeś mrożony filet z dorsza (lub rybę w innym kawałku), delikatnie go rozmroź – przenieś z zamrażarki do lodówki.
- Nie ma potrzeby zbyt długiego przechowywania rozmrożonej ryby w lodówce – filety mogą wyschnąć. Wystarczająco, aby dorsz można było pokroić nożem.
- Przed przejściem ryby przez maszynę do mięsa pokrój ją na kawałki o boku 2 cm.
- Białą, czerstwą bułkę namoczyć w mleku lub śmietanie i wycisnąć. Przepuścić przez maszynę do mięsa razem z posiekanym filetem rybnym. Rada. Zamiast białej bułki można użyć kaszy manny, bułki tartej lub płatków Herkulesa. Do mięsa mielonego dodać odrobinę śmietanki lub mleka, aby zmiękczyć suche składniki.
- W przeciwieństwie do kotletów mięsnych, do których nie trzeba dodawać jajek, do kotletów rybnych można dodać jajka. Do chudej wersji przygotowania kotletów z dorsza nie należy dodawać jajek.
- Posolić i popieprzyć mieloną rybę, dodać szczyptę cukru. Szczypta cukru to sekretny składnik kotletów z dorsza. Nie poczujesz słodyczy, ale smak będzie bardziej rozwinięty.
- Formować podłużne kotlety lub okrągłe kulki i panierować. Panierowanie stosuje się, jeśli kotlety mają być zjedzone od razu. Może to być mąka pszenna, mąka ryżowa, mąka kukurydziana, bułka tarta, płatki pszenne.
- Smażyć kotlety z dorsza na rozgrzanym oleju roślinnym lub ghee na średnim ogniu na złoty kolor, około 5-6 minut z każdej strony. Rada. Patelnia musi być dobrze rozgrzana, aby kotlety się nie rozpadły. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, aby kotlety się nie przypaliły.
Gotowość sprawdź przekłuwając kotlet widelcem: sok powinien wyjść klarowny.
Przepisy na kotlety z dorsza: najlepsze kombinacje i dodatki
Proste kotlety z dorsza
Najprostsze kotlety z dorsza, przygotowywane na północy. Kotlety z dorsza smaży się 10–15 minut przed podaniem, aby można je było podawać gorące i ze złocistobrązową skórką. Lub są najpierw smażone, a następnie wypalane w piekarniku. Kotlety podaje się na gorąco, skropione oliwą.
Proste kotlety z dorsza
Do przygotowania klasycznych kotletów z dorsza potrzebne będą:
- 500 g filetu z dorsza
- 50 g smalcu (smalec)
- 100 g białego czerstwego chleba
- 100 ml mleka
- 2 łyżki l.bułka tarta
- 2–3 łyżki. l. ghee lub olej roślinny
- szczypta cukru
- sól, mielony czarny pieprz do smaku
- Filet z dorsza rozmrozić w lodówce i pokroić na kawałki o boku 2 cm.
- Białe czerstwe pieczywo pokroić w kostkę, zalać mlekiem na 2 minuty, odcisnąć.
- Smalec pokroić na kawałki.
- Filet z dorsza zwijamy razem ze smalcem i namoczonym chlebem.
- Sól, pieprz, dodaj szczyptę cukru. Dokładnie wymieszaj mięso mielone.
- Uformuj kotlety o masie około 80 g i grubości 2 cm. Kotlety tej wielkości usmażą się szybko i równomiernie.
- Obtocz kotlety w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy płaskie kotlety z dorsza po 5-6 minut z każdej strony na średnim ogniu. Sprawdź gotowość: po nakłuciu sok powinien być klarowny.
- Kotlety z dorsza podawaj z puree ziemniaczanym, zielonym groszkiem i gotowanymi warzywami w sosie mlecznym.
Kotlety z dorsza z kaszą manną i twarogiem
Kotlety z tą kompozycją składników okazują się soczyste, delikatne, o bogatym smaku. Sekretnego składnika – szczypty cukru – do tych kotletów nie trzeba dodawać, gdyż podsmażona cebula dodaje słodyczy. W tym przepisie bardziej sensowne jest dodanie smażonej cebuli do kotletów rybnych niż surowej. Znika pikantność, która w kotletach z dorsza wcale nie jest potrzebna. Sok z surowej cebuli sprawia również, że kotlety są bardziej gęste.
Kotlety z dorsza z kaszą manną i twarogiem
Do przygotowania kotletów z dorsza z semoliną i twarogiem potrzebujesz:
- 500 g filetu z dorsza
- 2 małe cebule
- 200 g twarogu 9% tłuszczu
- 2 łyżki l. wabiki
- 1 jajko
- 5 łyżek l. olej roślinny lub ghee
- sól, mielony czarny pieprz do smaku
- trochę pietruszki, koperku
- Jeśli masz świeży filet rybny, pokrój go na kawałki o boku 2 cm. Jeśli filet jest zamrożony, wyjmij go z zamrażarki, włóż do lodówki i rozmroź tak, aby można było go pokroić nożem.
- Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na 2 łyżkach. l. olej na złoty kolor, ale nie przesmażaj.
- Drobno posiekaj warzywa.
- Twarożek przetrzeć przez sito lub rozgnieść widelcem na jednolitą masę.
- Kawałki dorsza i podsmażoną cebulę zmielić w maszynce do mięsa.
- Do mięsa mielonego dodać wszystkie pozostałe składniki: twarożek, kaszę mannę, jajko, zioła, sól i pieprz. Wymieszać, przykryć miskę folią i wstawić do lodówki na 1,5–2 godziny.
- Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 180 °C.
- Formuj kotlety lub okrągłe kulki o grubości 2–2,5 cm.
- Obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanej patelni po 1,5 minuty z obu stron.
- Kluczem do zrobienia kotletów, które się nie rozpadają, jest dobrze rozgrzana patelnia.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Sprawdź gotowość kotletów – po nakłuciu powinien wypłynąć klarowny sok.
- Kotlety z dorsza podawaj z semoliną i twarogiem z ryżem, puree ziemniaczanym, ziemniakami gotowanymi lub smażonymi i karmelizowaną marchewką.
Kotleciki z dorsza z gotowanymi ziemniakami
Takie kotlety są wygodne w przygotowaniu dla dzieci, które nie lubią ryb. I musisz jeść ryby! Dorsz jest jednym z najzdrowszych gatunków dla dzieci. Zapach i smak ryby w takich kotletach jest mniej zauważalny niż w czystym mielonym dorszu.
Kotleciki z dorsza z gotowanymi ziemniakami
Aby przygotować kotlety rybne z gotowanymi ziemniakami, potrzebujesz:
- 400 g filetu z dorsza
- 300 g ziemniaków (ze skórkami)
- 1 mała cebula
- 1/2 jajka
- 3–4 gałązki koperku
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- 3 łyżki l. bułka tarta lub płatki pszenne
- 4–5 łyżek. l. warzywa lub ghee do podsmażenia cebuli i smażenia kotletów
- Ziemniaki ugotuj w skórkach, ostudź i rozgnieć lub przetrzyj przez sito.
- Drobno posiekaj warzywa.
- Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor.
- Świeże lub rozmrożone filety z dorsza pokroić na kawałki o boku 2 cm.
- Zmiel dorsza i podsmażoną cebulę w maszynce do mięsa.
- Wymieszaj mieloną rybę, ziemniaki, jajko, zioła. Sól i pieprz.
- Formować kotlety i panierować w bułce tartej lub płatkach pszennych.
- Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu i smaż kotlety na złoty kolor z obu stron, 6-8 minut.
Podawaj kotlety z sosem pomidorowym i marynowanymi warzywami.
Kotleciki z dorsza z kaszą perłową
Te jasne, obfite kotlety mogą stać się nie tylko obiadem lub lunchem, ale godną porcją na każdą ucztę. Łagodny smak szalotki – można ją dodać na surowo do mięsa mielonego – a drobno posiekane warzywa podkreślą smak. Część mielonej ryby można zastąpić krewetkami. I włóż do środka kawałek mozzarelli lub suluguni.
Kotlety z dorsza z…