Do przepisu
Kto ma ochotę na mięso z owsianką? Nie, nie kasza gryczana z gulaszem, ale wieprzowina z kaszą pszenną! Pamiętaj, aby uzupełnić danie sałatką z zielonych liści, nasion i pomidorków koktajlowych – a będziesz miał satysfakcjonujący lunch lub kolację.
Złożoność: łatwo Porcje: 4 Gotowanie: 40 minutPiekarnikGotowaniePieczenieNa patelniKolacjaKolacjaDrugie danieOwsiankaDanie główneSKŁADNIKI NA 4 PORCJI4 kotlety schabowe z kością1 szklanka pokruszonej pszenicy (bulgur)150 ml śmietanki 20–30% tłuszczu2 żółtka50 ml białego wytrawnego winaszczypta nitek szafranusól, świeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Szafran namoczyć w białym winie na 20 minut. Rozgrzej piekarnik z grillem do 220°C. Mięso lekko rozbić i natrzeć z obu stron solą i pieprzem. Odetnij tłuszcz wokół krawędzi kotletów. Kotlety ułożyć w naczyniu do pieczenia na blasze do pieczenia i umieścić pod grillem. Piec przez 5-7 minut. z każdej strony, w zależności od grubości mięsa.
Krok 2
W rondlu zagotuj 2 szklanki wody, dodaj sól, dodaj płatki i gotuj, mieszając, aż się zagotuje. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu, aż wchłonie całą wodę.
Krok 3
W międzyczasie wymieszaj śmietanę i żółtka na gładką masę. Do płatków wlać wino z szafranem i żółtkami ze śmietaną. Energicznie mieszaj, aby równomiernie rozprowadzić kolor. Wyłącz ogień, przykryj patelnię ręcznikiem i odstaw na chwilę, 7-10 minut. Podawaj gorącą owsiankę z kotletami.