Kotlety rybne konserwowe z ryżem

Kotlety rybne konserwowe z ryżem

gastronomia 31 marca 2023 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1KomentarzGarmażeria Do przepisu

Kotlety rybne w puszkach z ryżem to świetna propozycja na prosty i niedrogi posiłek dla całej rodziny. Gotuje się dość szybko, więc można go podawać na obiad nawet w dni powszednie. Jako baza nadaje się każda konserwa rybna, czy to łosoś, sardynki czy makrela. Cóż, jeśli nagle masz gotowy ryż, proces gotowania zajmie dosłownie 15 minut. Kotlety z konserw rybnych można podawać bez przystawki, dodając ewentualnie świeże warzywa (ogórki lub pomidory).

Złożoność: przeciętny Kalorie: 475,31 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 40 minut Używany: 19,52 g/6,05 g/80,79KolacjaDrugie danieKotletyDanie główneSKŁADNIKI NA 4 PORCJIryż krótkoziarnisty – 250 gwoda pitna – 600 mlcebula – 150 gmarchewka – 120 golej roślinny do smażenia – w razie potrzebykonserwy rybne – 2 puszki po około 250–300 g każdajajko C0 – 1 szt.mąka – 120–140 gsuszone zioła – 1 łyżeczka.sól – do smakuświeżo zmielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj składniki na posiekany kotlet. Ryż płuczemy, zmieniając wodę, aż stanie się klarowna. W rondlu zagotuj wodę i dodaj odrobinę soli. Dodaj ryż. Ponownie zagotuj i gotuj na średnim ogniu, aż woda zniknie z powierzchni. Następnie gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut.

Krok 2

Obierz i drobno posiekaj cebulę na mielone kotlety. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na drobnej tarce. Na patelni rozgrzej 2 łyżki. l. olej i mieszaj, smaż przez pięć minut. Pozwól ostygnąć.

Krok 3

Puszkę rybną przełożyć na sito, aby odsączyć płyn. Usuń nasiona. Miąższ rozgnieć widelcem. Dodać cebulę i marchewkę, jajko, suszone zioła i ciepły ryż. Doprawić solą i pieprzem. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Lepiej dodawać go stopniowo, dostosowując ilość w zależności od grubości mielonego mięsa.

Krok 4

Z powstałej masy uformuj kotlety. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju roślinnego. Ułóż kilka kotletów i smaż z jednej strony na złoty kolor.

Krok 5

Odwróć się i smaż z drugiej strony. W ten sam sposób przygotuj kotlety z pozostałej mielonej ryby. Podawać z dowolnym sosem i dodatkiem według własnego uznania.

UWAGA DO GOSPODARKI

Sos tatarski świetnie komponuje się z kotletami rybnymi z puszki. Przygotowanie zajmuje kilka minut: wystarczy połączyć gęstą, tłustą śmietanę (lub majonez) z drobno posiekanymi ogórkami kiszonymi i posiekanym koperkiem. Proporcje zależą od Ciebie!

PRZY OKAZJI

Do takich kotletów należy wkładać ryż krótkoziarnisty: jest bardziej „lepki”. Danie będzie bardziej aromatyczne i smaczne, jeśli do mięsa mielonego dodamy odrobinę posiekanych świeżych ziół.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja