Kotlety gryczane
gastronomia 17 marca 2023 r5,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz Do przepisu
Kotlety gryczane to świetna propozycja dla wegan, wegetarian i osób na czczo: bardzo zdrowa, bardzo prosta i bardzo, bardzo smaczna. Być może wszyscy wiedzą o właściwościach odżywczych tego zboża, jednak niewielu udaje się w pełni odkryć jego kulinarne możliwości. Co najczęściej gotujemy z kaszy gryczanej? Owsianka na śniadanie, dodatek do mięsa… Na tym kończy się większość pomysłów. Dlatego postanowiliśmy zaproponować pomysł na takie bezmięsne kotlety, które mają wszelkie szanse nie tylko na wejście do rodzinnego menu, ale także na listę jego najpopularniejszych dań.
Złożoność: łatwo Kalorie: 268,44 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 1 godzina Używany: 9,00 g/4,76 g/49,12KolacjaDrugie danieKotletyDanie główneWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 4 PORCJIkasza gryczana – 210 gwoda pitna – 500 mlziemniaki – 300 gcebula – 100 gczosnek – 2 ząbkipapryka mielona – 1 łyżeczka.olej roślinny do smażenia – w razie potrzebysól – do smakuświeżo zmielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki. Posortuj kaszę gryczaną i spłucz pod bieżącą wodą. Przełożyć do rondla. Kaszę gryczaną zalać gorącą wodą, dodać trochę soli i postawić na dużym ogniu.
Krok 2
Doprowadzić kaszę gryczaną do wrzenia. Gotuj około 10 minut, aż woda wypłynie z powierzchni. Następnie zmniejsz ogień do niskiego. Gotuj kaszę gryczaną przez kolejne 10 minut. Niech lekko ostygnie.
Krok 3
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na drobnej tarce. Kaszę gryczaną przełożyć do dużej miski. Odciśnij starte ziemniaki i dodaj do płatków. Cebulę obierz i posiekaj bardzo drobno. Obierz czosnek i przepuść przez prasę. Dodać wraz z cebulą do kaszy gryczanej.
Krok 4
Posolić i popieprzyć zawartość miski, posypać mieloną papryką. Mieszamy i ubijamy blenderem do uzyskania masy o jednorodnej konsystencji. Mięso mielone na kotlety gryczane jest gotowe.
Krok 5
Z powstałej masy formujemy kotlety i układamy na desce. Postaw dużą patelnię na ogniu. Wlać olej i rozgrzać. Kotlety gryczane układamy na patelni i smażymy z obu stron na złoty kolor. Można podawać z dowolnym sosem według własnego uznania.
UWAGA DO GOSPODARKI
Z jakim sosem podać kotlety gryczane? Jeśli spożywasz produkty mleczne i jajka, to z kwaśną śmietaną lub majonezem. Jeśli nie, sięgnij po dowolne chude sosy, na przykład na bazie soi.
PRZY OKAZJI
Jeśli pościsz, ale brakuje Ci zwykłego jedzenia, spróbuj oszukać swoje kubki smakowe, dodając do kotletów gryczanych przyprawy do mięsa (dowolny zestaw ze sklepu). Obiecujemy ciekawe doznania gastronomiczne!