Kotlety bezmięsne

Kotlety bezmięsne

Kotlety bezmięsne

Roman Ryżow 11 marca 2024 r

Kotlety bezmięsne to doskonały sposób na urozmaicenie jadłospisu i dodanie do codziennej diety większej ilości warzyw i białka roślinnego. Według statystyk obecnie co dziesiąty mieszkaniec planety nie spożywa białek zwierzęcych, a ruch Bezmięsnego Poniedziałku, czyli rezygnacji z mięsa w poniedziałki, wspiera wiele restauracji w USA, Kanadzie i Izraelu. Oczywiście to, czy jeść mięso, czy nie, jest osobistym wyborem każdego. Sugerujemy jedynie rozważenie godnej i bardzo smacznej alternatywy – kotletów bezmięsnych.

Kotlety bezmięsne

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Z czego można zrobić kotlety bezmięsne?
  • Jak gotować mięso mielone
  • Patelnia czy piekarnik? Gdzie gotować kotlety bezmięsne
  • Zioła i przyprawy do kotletów bezmięsnych
  • Z czym podawać do kotletów bezmięsnych
  • Przepisy:
  • Kotleciki ze świeżej kapusty z ziemniakami
  • Kotlety grochowe z chutneyem miętowym
  • Kotlety porowe
  • Kotlety buraczane z rodzynkami
  • Kotlety kukurydziane
  • Delikatne i puszyste kotlety z bakłażana i cukinii z twarogiem
  • Kotleciki marchewkowe z kaszą jaglaną
  • Kotleciki z kalafiora
  • Kotlety ziemniaczane z grzybami
  • Kotlety z soczewicy z oliwkami
  • Kotlety z ciecierzycy

Z czego można zrobić kotlety bezmięsne?

Kotlety bezmięsne można przygotować z niemal wszystkich warzyw, zbóż, roślin strączkowych, a nawet grzybów. Najważniejsze jest przestrzeganie technologii gotowania i uwzględnienie kompatybilności produktów. Weźmy na przykład dowolną kapustę, cebulę, ryż, kaszę jaglaną, soczewicę czy fasolę, a będziesz zaskoczony, jak wiele różnych smaków można uzyskać z tych niedrogich i niedrogich produktów.

Jak gotować mięso mielone

Mięso mielone na kotlety bezmięsne przygotowuje się w następujący sposób: warzywa i grzyby gotuje się, zboża i rośliny strączkowe najczęściej gotuje się do całkowitego ugotowania. Ciecierzycę, fasolę i groszek również należy namoczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin, a najlepiej przez noc. Następnie wszystkie składniki należy zmiażdżyć nożem, w moździerzu, blenderze, a nawet przepuścić przez maszynę do mięsa. Kolejnym krokiem jest jeśli zajdzie taka potrzeba, składniki można związać za pomocą jajek, kaszy manny, pokruszonych krakersów, następnie posolić, pieprzyć i dodać przyprawy do smaku. Pozostaje tylko dokładnie wymieszać mięso mielone, uformować owalne lub okrągłe kotlety i obtoczyć je w panierce. Ale możesz się bez tego obejść i po prostu rozprowadzić ciasto kotletowe na patelni za pomocą łyżki.

Patelnia czy piekarnik? Gdzie gotować kotlety bezmięsne

Jeśli zdecydujesz się usmażyć chude kotlety, najpierw musisz dobrze rozgrzać patelnię i nie oszczędzać na oleju. W ten sposób masz gwarancję pysznej chrupiącej skórki, a nadmiar tłuszczu można następnie usunąć za pomocą zmiętych ręczników papierowych. Nawiasem mówiąc, kotlety warzywne szczególnie uwielbiają masło ghee i orzechowe, ale możesz użyć dowolnego innego według własnego gustu. W przypadku pieczenia, a nie smażenia, kotlety bezmięsne można jedynie delikatnie posmarować olejem za pomocą pędzla cukierniczego – danie będzie mniej kaloryczne. Piekarnik należy nagrzać do 180 st190°C, a pod koniec pieczenia warto podsmażyć kotlety na grillu przez kilka minut.

Zioła i przyprawy do kotletów bezmięsnych

Różnorodne przyprawy i dodatki pomogą Ci poprawić smak bezmięsnych kotletów. Na przykład drobno posiekane zioła, skórka jabłkowa lub pomarańczowa dodane do mięsa mielonego dodadzą potrawie świeżości. Kurkuma, imbir, czarny pieprz i papryka świetnie nadają się do kotletów warzywnych, a do roślin strączkowych można dodać odrobinę kminku, curry, a nawet pikantnej koreańskiej pasty gochujang. Zasada jest tu tylko jedna – dodaj to, co lubisz i nie bój się eksperymentować.

Z czym podawać do kotletów bezmięsnych

Najczęściej bezmięsne kotlety podaje się z sałatką ze świeżych warzyw i ziół oraz pieczywem i sosem. Do roślin strączkowych świetnie komponuje się kwaśna śmietana lub gęsty jogurt, a do warzyw dobrze komponują się sosy grzybowe, serowe, salsa pomidorowa czy tzatziki. Jednak i tu przyda się nawet najzwyklejsza musztarda czy majonez.

Przepisy

Zebraliśmy dla Ciebie 11 sprawdzonych i niebanalnych przepisów na bezmięsne kotlety. Gotujmy!

Kotleciki ze świeżej kapusty z ziemniakami

Kto odmówi pysznej świeżej kapusty i ziemniaków? Jesteśmy pewni, że te kotlety pokocha cała rodzina. Zwłaszcza jeśli podasz je z kwaśną śmietaną i lekką sałatką warzywną.

Kotleciki ze świeżej kapusty z ziemniakami
Kotleciki ze świeżej kapusty z ziemniakami

Do przygotowania kotletów na 6 porcji potrzebne będą:

  • mała główka kapusty – 1 szt. (około 1kg)
  • ziemniaki średnie – 2 szt.
  • kasza manna – 1/2 szklanki + trochę więcej w razie potrzeby
  • jajka – 1 szt.
  • żółtko jaja – 2 szt.
  • najgrubsza śmietana 2 łyżki l.
  • czosnek 2 goździki
  • skrobia 1 łyżka. l. ze zjeżdżalnią
  • sól
  • roztopione masło
  • śmietana do podania

1. Posiekaj kapustę cienko, a następnie posiekaj w poprzek. Dodać sól, wymieszać i odstawić na 30 minut. Wyciśnij sok.

2. Zetrzyj ziemniaki na średniej tarce, przełóż czosnek przez prasę. W misce wymieszaj ziemniaki, kapustę, czosnek, śmietanę i semolinę.

3. Ubij jajko z żółtkami, skrobią i solą. Wymieszać z mieszanką warzywną. Jeśli mięso mielone jest zbyt płynne, dodać więcej kaszy manny i odstawić na 5 minut.

4. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Na patelni o grubym dnie rozgrzej ghee. Wilgotnymi rękami formuj małe kotleciki i smaż je z obu stron na złoty kolor.

5. Doprowadź smażone kotlety do gotowości w piekarniku, około 15 minut. Podawać na gorąco. W razie potrzeby posypać posiekanymi ziołami i osobno podawać śmietanę.

Uwaga dla gospodyni

Zamiast tłustej śmietany można użyć matsoni w mielonych klopsikach.

Przy okazji

Spróbuj zrobić te kotlety nie z ziemniakami, ale ze słodkimi ziemniakami. Okaże się bardzo smaczne!

Kotlety grochowe z chutneyem miętowym

Te kotlety grochowe z chutneyem miętowym potrafią zaskoczyć nawet prawdziwych smakoszy. Danie okazuje się aromatyczne i umiarkowanie pikantne, a sos na bazie jogurtu i mięty nadaje mu wyjątkowej świeżości.

Kotlety grochowe z chutneyem miętowym
Kotlety grochowe z chutneyem miętowym

Do przygotowania kotletów na 8 porcji potrzebne będą:

  • groszek żółty łuskany – 250 g
  • mąka 120 gr
  • cebula – 2 szt.
  • czosnek 4 goździki
  • świeży korzeń imbiru 2cm
  • proszek do pieczenia 12 gr
  • kminek 2 gr
  • kurkuma – 2 g
  • Papryka ostra 2 gr
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • olej roślinny

Na chutney miętowy:

  • jogurt 100 gr
  • mennica 1 pęczek
  • kolendra – 1/2 pęczka
  • orzechy nerkowca – 6 szt.
  • sok z cytryny 20 ml
  • świeży korzeń imbiru 2cm
  • Miód 6 gr

1. Umyty groszek namoczyć na noc w chłodnej wodzie.

2. Odcedź groszek na durszlaku. Zachowaj wodę, w której się moczyło.

3. Cebulę, czosnek i imbir drobno posiekać i zmielić w blenderze. Dodać groszek i kolendrę, wlać 12 łyżki l. woda, w której namoczył się groszek. Zmiel mieszaninę, aż będzie puree. Dodać kminek, kurkumę, mąkę, proszek do pieczenia, sól, mielony czarny pieprz i pieprz cayenne. Całość dokładnie ugniataj, aż uzyskasz gęste ciasto. Pozostaw na 20 minut.

4. Grubo posiekaj warzywa na chutney. Drobno posiekaj korzeń imbiru.

5. W blenderze zmiel orzechy, imbir i zioła na drobno posiekane. Dodaj jogurt, sok z cytryny i miód. Ubijaj, aż będzie puszyste.

6. Wlać olej roślinny na patelnię warstwą 5 cm i doprowadzić do wrzenia. Z ciasta formuj kulki, kładź na rozgrzany olej i smaż na złoty kolor. Gotowe kotlety układamy na ręcznikach papierowych, aby odsączyć nadmiar oleju. Podawać na gorąco z chutneyem miętowym.

Uwaga dla gospodyni

Jako dodatkowy sos do tych kotletów możesz podać greckie tzatziki.

Przy okazji

Świeży korzeń imbiru do przygotowania mięsa mielonego można zastąpić 1/2 łyżeczki. wysuszona ziemia.

Kotlety porowe

Kotlety porowe można podawać na gorąco z ulubionym sosem i cienką pitą lub schłodzone. Na przykład na kawałku czarnego chleba z czosnkiem i ziołami.

Kotlety porowe
Kotlety porowe

Do przygotowania kotletów na 8 porcji potrzebne będą:

  • pory (cała biała część i trochę zielonej części) 2 duże łodygi
  • mąka 60 gr
  • jajka – 1 szt.
  • olej roślinny 40 ml
  • mielony suszony tymianek – 1 szczypta
  • starta gałka muszkatołowa 1 szczypta
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól

1. Pory dokładnie umyć i pokroić w cienkie pierścienie. Włożyć do rondla, zalać wrzącą, osoloną wodą i gotować 5 minut. Odcedzić na durszlaku i ostudzić.

2. Ostudzony por drobno posiekać, wymieszać z mąką, jajkiem, tymiankiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

3. Na patelni rozgrzej olej. Za pomocą łyżki formuj małe kotleciki. Smaż je na średnim ogniu 57 minut, aż uzyska złoty kolor. Odwróć się i smaż przez kolejne 5 minut. Usuń nadmiar oleju ręcznikami papierowymi. Podawać na gorąco, z kawałkiem cytryny i sosem jogurtowym lub śmietanowym.

Uwaga dla gospodyni

Weź tylko najmiększą zieloną część pora, która zaczyna się bezpośrednio po białej. W przypadku kotletów wystarczy wziąć tylko 45 cm zielonej części.

Przy okazji

Aby poprawić smak cebuli, możesz dodać do pora kilka zielonych cebul.

Kotlety buraczane z rodzynkami

Kotleciki z buraków to prawdziwa skarbnica smaku i zalet. Nie bez powodu historycznie wierzono, że buraki dodają siły i chronią przed chorobami. Przecież doskonale nasyca i zwiększa hemoglobinę.

Kotlety buraczane z rodzynkami
Kotlety buraczane z rodzynkami

Do przygotowania kotletów na 6 porcji potrzebne będą:

  • buraczany 6 szt.
  • cebula 2 szt.
  • jajka 2 szt.
  • mąka – 1/2 szklanki
  • rodzynki – 1/2 szklanki
  • olej roślinny 2 łyżki l.
  • sól

1. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie na 20 minut. Drobno posiekaj cebulę i smaż na rozgrzanym oleju przez 4 minuty.

2. Buraki ugotować do miękkości, ostudzić, obrać i zetrzeć na średniej tarce. Wyciśnij sok. W dużej misce wymieszaj buraki, cebulę, jajka, mąkę, rodzynki. Dodaj trochę soli.

3. Uformuj kotlety i smaż je na oleju roślinnym przez 5 minut z każdej strony. Podawać.

Uwaga dla gospodyni

Na kotlety nie trzeba najpierw gotować buraków, ale upiecz je w piekarniku w folii.

Przy okazji

Buraczki doskonale komponują się z jogurtem greckim, dlatego serwując te kotlety można przygotować bardzo prosty sos z koperkiem/natką pietruszki i czosnkiem.

Kotlety kukurydziane

Przygotowane według naszego przepisu kotlety kukurydziane nie okazują się gorsze niż kotlety mięsne. Śmiało można je wykorzystać na przykład do burgerów.

Kotlety kukurydziane
Kotlety kukurydziane

Do przygotowania kotletów na 4 porcje potrzebne będą:

  • duża kolba kukurydzy – 1 szt.
  • jajka – 2 szt.
  • mąka – 100 g
  • mleko – 5 łyżek. l.
  • olej słonecznikowy – 4 łyżki. l.
  • łodygi zielonej cebuli – 3–4 szt.
  • masło – 25 g
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka.
  • sól

1. Ostrożnie usuń ziarna z kolby kukurydzy. Gotuj je we wrzącej wodzie przez 5 minut. Odcedzić na durszlaku i ostudzić.

2. Ubij jajka z mlekiem i masłem, aż będą gładkie. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dużą szczyptą soli.

3. Dodaj cienko pokrojoną zieloną cebulę i ziarna kukurydzy. Dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy. Łyżką formuj małe kotlety i smaż po 1,5 minuty z każdej strony. Podawać na gorąco ze śmietaną lub gęstym jogurtem.

Uwaga dla gospodyni

Jeśli robisz te kotlety, gdy nie jest sezon na kukurydzę w kolbie, możesz użyć mrożonej kukurydzy w kolbie.

Przy okazji

Wielu osobom kukurydza kojarzy się z kuchnią meksykańską, dlatego te kotlety można podawać z salsą pomidorową jako sosem.

Delikatne i puszyste kotlety z bakłażana i cukinii z twarogiem

Zazwyczaj cukinię i bakłażany wykorzystuje się do przyrządzania naleśników lub gulaszu. Postaraj się urozmaicić swoje codzienne menu i usmaż z tych składników puszyste i delikatne kotlety.

Delikatne i puszyste kotlety z bakłażana i cukinii z twarogiem
Delikatne i puszyste kotleciki z…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja