Kotleciki z mózgu cielęcego

Do przepisu

Podroby są obecnie w modzie i każdy poważny smakosz szanuje koncepcję „od nosa do ogona”. Ale jeśli już mniej więcej zorientowaliśmy się w ogonach, nerkach i przeponach, to jeszcze nie tyle z mózgiem. I to zupełnie na próżno, bo są takie delikatne!

Złożoność: łatwo Porcje: 6 Gotowanie: 40 minut Dodać. czas: 1 godzinaPrażenieNa patelniKolacjaKolacjaDrugie danieKotletyDanie główneUrodzinyBufetSKŁADNIKI NA 6 PORCJImózgi z 2 głów cielęcych1 bułka (brioteczna lub wysokokaloryczna)1 średnia cebula2 jajka + 2 żółtka1 łyżka. l. masło1 mała pęczek natki pietruszki2 łyżki l. biały ocet winny1 łyżeczka ziele angielskie1 liść laurowysól, mieszanka świeżo zmielonego pieprzubułka tarta i ghee do smażenia Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

W rondlu zagotuj 2 litry wody z octem, liściem laurowym, ziarnami pieprzu i 1 łyżką. l. sól. Opuść mózgi, zagotuj, gotuj przez 20 minut. Opłucz mózgi zimną wodą, usuń naloty i ciemne skrzepy, osusz.

Krok 2

Obraną cebulę pokroić i smażyć na maśle do miękkości, 5 minut. Z bułki odetnij skórkę, a okruchy zetrzyj na tarce. Posiekaj natkę pietruszki.

Krok 3

Cebulę, pietruszkę i mózgi łączymy, miksujemy blenderem na gładką masę, dodajemy bułkę, 1 jajko i żółtka, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na 1 godzinę.

Krok 4

Pozostałe jajko ubić na gładką masę w małej misce. Wlać krakersy do drugiego. Wilgotnymi rękami z przygotowanego mięsa mielonego formuj małe okrągłe kotlety, maczaj w jajku, panieruj w bułce tartej i smaż na roztopionym maśle na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja