Kotleciki z kurczaka po kijowsku z mielonego kurczaka

Kotlety z kurczaka po kijowsku z mielonego kurczaka

gastronomia 13 grudnia 2023 r5.00(1)Dodaj do ulubionychUdziałKotlety z kurczaka po kijowsku z mielonego kurczaka Do przepisu

Kurczak Kotlety po kijowsku z mielonego kurczaka to wspaniała alternatywa dla kotletów z filetu. Są bardzo łatwe do wykonania. Dlatego polecamy przygotować od razu podwójną porcję i włożyć połowę do zamrażarki. Dzięki temu zawsze będziesz mieć pod ręką półprodukty na szybki lunch lub kolację. Nadzienie do kurczaka po kijowsku przygotowuje się z masła z różnymi dodatkami: ziołami, tartym serem i przyprawami. Aby kotlety były soczyste, olej należy zamrozić, aby nadzienie można było przygotować wcześniej. Podziel go na małe batony i przechowuj w zamrażarce. Przygotowane kotlety należy szybko usmażyć w dużej ilości oleju roślinnego, a gdy panierka się zarumieni, przenieść je do piekarnika, gdzie są gotowe. Kotlety podawaj na gorąco, z puree ziemniaczanym, dodatkiem z kuskusu lub komosy ryżowej, pieczonymi warzywami lub po prostu z zieloną sałatą.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 747,63 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 25 minut Dodać. czas: 45 minut Używany: 39,41 g/45,48 g/42,81PiekarnikPrażeniePieczenieKuchnia rosyjskaKolacjaKolacjaDanie główneWegetarianizmKotlety, klopsiki, klopsikiŚwięto dzieciSKŁADNIKI NA 6 PORCJIfilet z kurczaka – 800 gmasło – 150 gserek śmietankowy – 50 gczosnek – 2 ząbkinatka pietruszki – 2 gałązkisok z cytryny – 1 łyżeczka.skórka z cytryny – ½ łyżeczki.mąka – 200 gjajka – 2 szt.chleb biały – 200 golej roślinny – 100 mlsól, mielony czarny pieprz – po ¼ łyżeczki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Wytrzyj kurczaka do sucha ręcznikami papierowymi. Mięso pokroić na małe kawałki i posiekać w dogodny dla siebie sposób. Drobno posiekaj czosnek i dodaj do mielonego mięsa. Dodać sól, doprawić mielonym czarnym pieprzem i dokładnie wymieszać. Mięso mielone wkładamy do lodówki na 20 minut.

Krok 2

Masło należy wcześniej wyjąć z lodówki i pozostawić do ogrzania do temperatury pokojowej. Cytrynę dokładnie umyj gorącą wodą i usuń skórkę na drobnej tarce. Wyciśnij sok. Oddziel liście pietruszki od łodyg i drobno posiekaj.

Krok 3

W dużej misce wymieszaj miękkie masło z serkiem śmietankowym, dodaj zioła, skórkę i sok z cytryny. Dodać sól, pieprz i dokładnie wymieszać.

Krok 4

Masło wyłożyć na arkusz folii lub papieru do pieczenia i zwinąć w rulon. Końce mocno zawiązujemy i wkładamy do zamrażarki na co najmniej 30 minut. Masło powinno stwardnieć.

Krok 5

Zetrzyj biały chleb do dużej miski za pomocą grubej tarki. Jeśli chleb jest zbyt miękki, można go lekko zamrozić. W małej misce ubij jajka. Nie ma potrzeby energicznego ubijania jajek, wystarczy, aby białka i żółtka połączyły się w jednolitą masę. Do trzeciej miski wsyp mąkę.

Krok 6

Wyjmij i rozpakuj masło. Pokrój blok na małe kawałki. Mięso mielone podzielić na 6 w przybliżeniu równych części. Wilgotnymi rękami nabieramy porcję mięsa mielonego i formujemy płaski placek. Na środek połóż kawałek masła i przykryj mielonym mięsem (jak farsz do ciasta). Nadaj kotletowi owalny kształt. Obtaczamy w mące, maczamy w roztrzepanym jajku i panierujemy w bułce tartej. Połóż kotlety na talerzu i wstaw do lodówki na 20 minut.

Krok 7

Rozgrzej olej roślinny na głębokiej patelni. Dodać kotlety i smażyć na średnim ogniu po 3 minuty z każdej strony. Panierka powinna być dobrze zarumieniona. Przełożyć kotlety do naczynia żaroodpornego.

Krok 8

Rozgrzej piekarnik do 180°C i umieść kratkę na środkowej półce. Blachę z kotletami umieść na środku piekarnika i piecz przez 20 minut. Ułóż kotlety na talerzach i podawaj na gorąco.

PRZYDATNE RADY

Mięso mielone na kotlety możesz przygotować na kilka sposobów, na przykład przepuścić filet przez maszynę do mięsa, zmielić blenderem w trybie pulsacyjnym lub po prostu posiekać mięso na desce ciężkim nożem. Osiągnięcie jednolitości wcale nie jest konieczne, wręcz przeciwnie, posiekane mięso mielone sprawi, że kotlety będą jeszcze bardziej soczyste.

PRZY OKAZJI

Kotlety można panierować nie tylko w białej bułce tartej, ale także w gotowej panierce. Możesz dodać trochę suszonych ziół i 1 łyżkę. l. tarty parmezan.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja